Sivut

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

MAAILMANLOPUN LAMPUT


Rakeisen kuvan lentävää lautasta muistuttava esine on kovan onnen kuuppa. Tai oikeastaan kovan onnen kuupan onnekkaampi kaveri.

Silloin kun meillä (armon vuonna 2000) tehtiin iso keittiöremontti jonka olisin halunnut uusia jo ajat sitten, mutta en pysty perustelemaan sen tarpeellisuutta edes itselleni, ostin silloisen pitkän ja kapean ruokapöydän päälle kaksi näitä kuvan mukaisia valaisimia, joista tykkään ihme kyllä edelleen. Tai siis tykkäisin, jos niitä olisi edelleen kaksi, mutta kun ei ole.Jo aika alkuaikoina mies rikkoi toisen varjostimen, kun siivouspuuskassaan nosteli ruokapöydän tuoleja pöydän päälle, että pääsee imuroimaan lattiat. Ei pärjännyt vahvakaan lasi meidän silloisille mäntykalusteille. 

Itkuhan siinä meinasi tulla, koska tiesin, että samanlaisia valaisimia ei enää saa. Ja ukkelikin vaan jatkoi siivoamista muina miehinä, eikä näyttänyt olevan moksiskaan. Rapatessa roiskuu kuulemma ja sillälailla. Että "olisko sitä parempi sitten kumminkin vaan maata sohvalla, niin pysyy lamput ehjinä?" Oli ihan siinä kinttaalla, ettei saanut siitä ehjästä kuupasta päähänsä, mutta päätin vaieta ja poistua paikalta.

Ja mitä tekee mies? Siivoaa ensin loppuun, keräilee lasinkappaleet mukaansa ja häipyy johonkin. Ja tullessaan sanoo, että homma hoidossa.

Oli käynyt lamppukaupassa kertomassa omistajalle (nainen), kuinka oli siivotessaan vahingossa rikkonut lampun ja nyt vaimolla on paha mieli, vaikka hän vaan hyvää tarkoitti sillä lattianpesulla.. Ja mitä tekee omistaja? Tilaa Italiasta uuden kuupan ILMAISEKSI, koska onhan se nyt niin, ettei SIIVOAVAA MIESTÄ voi syyllistää.... "Aiai ja voivoi ja olispa mullakin tollanen, mutta kun ei" on jo tullut itselleni tutuksi muitten naisten suusta kuultuna. Ja mikäs siinä. En valita :).

Vaan ei ollut valaisimella tulevaisuutta, koska meni uudelleen säpäleiksi joitakin vuosia myöhemmin, kun vanhempi poika oli yhtenä viikonloppuna järjestänyt kavereittensa kanssa "Maailmanlopun bileet". (Pikkuveljensä ehkä hivenen väritetty näkemys asiasta).

Ei ollut kuitenkaan bilettäjiä syyttäminen, vaan valaisimen kehnohkoa sijoittelua. Oma porukka siihen oli jo tottunut, että meillä on nykyään pienempi pöytä, joka kaiken lisäksi on poikki- eikä pituussuunnassa niinkuin sen yläpuolella roikkuvat lamput edelleen. Joten ei siihen muuta tarvittu kuin se, että yksi pojista nousee tuolista ylös ja saa kuupan päähänsä. Ja taas jäi lasi kakkokseksi. Onneksi..Tilanne jälkeen maailmanlopun bileiden. 


Muutama vuosi on nyt menty eriparivalaisimilla, kun en ole onnistunut löytämään mitään riittävän mieluisaa tilalle. Etenkin kun ollaan jo totuttu siihen, että aamun lehdet luetaan kirkkaassa tuplavalossa.
Tästä kylästä ei saanut päivänvalolamppuja, joten tilasin kuvan ledit netistä. Muistaakseni Valotorni-nimisestä verkkokaupasta.

Kelvineitä on 6000K eli valo on todellakin yhtä kirkasta kuin päivänvalo parhaimmillaan. (Normi hehkulampun kellertävä valo on 2700 Kelviniä, jos siihen haluaa verrata, vaikka alkaa vissiin olla yhtä vanhanaikaista kuin eurohintojen kääntäminen markoiksi, mitä itse harrastan välillä edelleen). Ja tehoja näissä ledeissä on peräti 1055 lumenia, kun vanhan ajan 60W hehkulampun valoteho on 710 lumenia. Ei tarvi aamulla pimeässä suunistaa, kun räpsäyttää keittiössä valot päälle. Tulee päivä kertalaakista. (Ja jatkuu yleensä tasan siihen asti, kun avaa verhot ja kohtaa pimeän totuuden ulkopuolella).

Viime viikonloppuna päätin kuitenkin, että nyt saa riittää valaisimen väistely ja eriparisuus, ja pyysin miestä hajottamaan sen toisenkin varjostimen. Ei kuitenkaan uskaltanut ottaa riskiä, että hajoaa koko höskä, vaan irrotteli kuupan kärsivällisesti. Jäljelle jäi siis toinenkin tuollainen pelkkä vekkimäinen sisäosa, joka on omasta mielestäni nätti niin sen sileän lautasen kanssa kuin ilmankin.


Leveän osan poistamisen jäljiltä jäi kuvan mukainen rako, jota ei saanut kierrettyä kiinni, mutta siihen löytyi nollaeuron ratkaisu puuhelmikokoelmastani.


Aikas kivat tuli, vaikka itse sanonkin. Jos unohdetaan hitusen kyseenalaiset ripustusmenetelmät katossa, mutta ne hoitelen sitten myöhemmin.

Joskus jahkailu kannattaa. Säästyy rahat, kun aikansa tuijottelee ja ratkaisu löytyykin valmiina. Eikä tarvinnut tinkiä valotehosta. 
45 kommenttia:

 1. OI miten nätit on nyt nuo lamput! Nätit oli kyllä kuupallakin, mutta hienosti ratkaistu tämä! Arvaat varmaan, miksi meillä on metallia lamppu ruokapöydän päällä ja kaikki muut onkin sitten hirtetty ihan katon läheisyyteen? ;D

  Ja ymmärrän oikein hyvin, että miehesi sai tuon lampun tilattua ihan ilmaiseksi, en minäkään raaskisi siivoavalta ja pahoillaan olevalta mieheltä mitään pyytää... On sulla vaan hyvin asiat kun noin ovat!

  Aurinkoista päivän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut iskunkestävät olis meilläkin kyllä tarkemmin ajatelleen olleet tarpeen :). Ei ole ainut tuo siivouskeissi, vaan on tullut tuhoa myös golfin "kuivaharjottelusta", kun maila on viuhunut eteisen peilin edessä liian korkealle ja kattolamppu tuli palasina alas.. Oli onneksi mallia perus, joten ei ollut vaikeuksia löytää toista yhtä tylsää ja halpaa tilalle.

   Mies osaa kyllä vetää ton siivouskortin perstaskusta aina, kun on riittävästi naisia lähistöllä. Ehkä kaikkein eniten suosiota niitti silloin, kun meillä vielä oli asuntovaunu ja ukkeli tykkäs käydä tiskaamassa tiskit niillä yleisillä tiskipaikoilla, joissa oli poikkeuksetta vateineen ainut mies jonossa. Mutta mulle kyllä käy. Ei niin suurta siivous- tai tiskaushinkua ole, että koittaisin hommat itselleni väkisin omia :).

   Poista
 2. Hyvin jahkailtu :D Ja hyvä tarina oli näillä valaisimilla, ei meillä vaan. Keittiön ikkunalle juuri aamulla yritin etsiä netistä uutta valaisinta, mutta joko vaihtoehtoja on liikaa tai sitten en vain tiedä, mitä haluan.

  Aurinkoista pakkaspäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valaisinten valinta on kyllä tositosi vaikeaa. Tai ainakin mulle käy aina niin, että jos löydän jonkun, josta tykkään, se on joko ihan törkeän kallis tai sitten siihen ei pysty laittamaan riittävän tehokasta lamppua (polttimoa). Ja mulle on se valo kyllä nykyään niin tärkeää (koska en näe hämärässä sen enempää lukea kuin kirjoittaakaan), että jätän suosiolla mieluummin ostamatta kuin kärvistelen hienon varjostimen huonossa valossa.

   Olis tosiaan ihanan aurinkoinen pakkaspäivä tänään, mutta tarvii tyytyä ihailemaan ikkunan takaa :). Ei kylläkään haittaa just nyt, kun sen verran tuli kotoa korjausmieheltä hyviä uutisia, että oli saanut meillä lämmityksen taas pelaamaan. Eilinen ja viime yö meni kylmillä pattereilla. Hrrr.

   Nautihan päivänvalosta siellä <3

   Poista
 3. Hitsin hienot lamput! Oikein hienot! Ja taas sain hyvät naurut sun esitystavasta. Olis kyl mullakin ottanut pannuun isännän touhuilut ja juu, mut hianoo et touhuilee (siivoaa). Niinhän se on, rapatessa roiskuu, mut onneksi emäntä on nerokas!

  Päivän jatkoja sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joudun aina sekunnin sadasosassa tekemään niitä loppuelämän kannalta ratkaisevia päätöksiä sen suhteen, alanko sättiä ukkelia ja otan sen riskin, että lyö rätin lopullisesti tiskiin ja hommat lankeaa siitä eteenpäin mulle. Vai hyväksynkö tuhot ja häivyn pihalle laskemaan kymmeneen. Tai no, sataan :D. Aika hyvin olen pystynyt koulimaan itseni tohon jälkimmäiseen nykyään. Tuli tarpeeseen myös silloin, kun mies kaatoi lasillisen punaviiniä olohuoneen valkoiselle nukkamatolle ja sen jälkeen kipaisi keittiöstä äkkiä mun kehotuksesta hakemaan kylmää vettä ja "vähän" fairya ja ruuttasi sen puolen pulloa siihen matolle, jonka jälkeen koko olkkari oli pelkkää vaahtoa, eikä se mattokaan kuivunut viikkoon, vaikka ulkona kuivatettiin. Mutta kun lopulta lakkasi olemasta märkä, väri oli vaihtunut keltaiseen... Että se siitä. Mattoja saa kuulemma kaupasta juu. Ja tässä tapauksessa se oli kyllä vaan onni, koska olin inhonnut sitä kyseistä mattoa ja aika kauan :). Sitä vaan en kertonut miehelle.

   Tänään näyttäis päivä paistavan risukasaan. Kivaa. Iloitaan siitä!

   Poista
 4. No jopas olikin mielenkiintoinen sijoittelu tuolla toisella lampulla 😃 Mutta nyt on kyllä helmet lamput! Suorastaan somat ja koreat. Hienosti muutekseen mies kyllä hoiti uuden lampun, ei olisi tainnut kovinkaan moni nainen saada kuuppaa ilmaiseksi, luulen.
  Mulla on kans menossa helmihommeleita, kokeilen vähän kaikenmoisia räpellöksiä, kun ei ole muutakaan järkevää käsillätekemistä, ja sormia syyhyttäää 😜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitämitä ??? Vanha Kamu Villa Namu jalkautunut aarreaitasta ihmisten ilmoille :). Welcome!

   Piti lisätä tohon "aikas kivat tuli.."-lauseeni jälkeen miehen peruslause "jos tykkää ton tyyppisistä.." , mutta jätin sikseen. Käyttää sitä aina ja joka paikassa, niin jää sitten kuulijan itsensä päätettäväksi, että oliko kyseessä hyvä vai huono juttu..

   Vai että helmihommeleita. Hmmm. Tuleeko tuotoksia johonkin kenties näytille jollain aikavälillä :)?

   Poista
  2. No hei vaan muruseni 👋 😁.

   Oi, me ollaan niin samiksia sun miehen kanssa - mä myös tykkään lauselmasta "jos tykkää", mulla se typistyy aina tuohon kahteen sanaan. Ja eihän se todellakaan välttämättä tarkoita, etteikö sanojakin siitä jostain just puheena olevasta jutusta tykkäisi..... Siinä todellakin on vastuu kuulijalla 😄

   Jaa-a, saas nähdä mitä tässä saan aikaiseksi pikku palleroista... vielä ollaan kovasti kokeiluasteella, mutta suattaapi hyvinnii olla jotta joskus jotain näkyypi.... nyt jäi vastuu kirjoituksen tulkinnasta lukijalle 😜

   Ihanaa iltaa sulle ja sille toisellekin!

   Poista
  3. No heippahei jälleen :)

   Toi miehen sanonta on perua yhdeltä jääkiekkokaveriltaan, jolle esitteli mut joskus neljännesvuosisata sitten sanoin "Eiks ookin mulla kaunis vaimo?", johon tää kaveri vastas, että "No on. JOS tykkää ton tyyppisistä" :D. Jäi sen jälkeen elämään se lausahdus.

   Voihan pallero sun kans! Ei sais pitää toveria tällalailla jännityksessä. Ainakaan kovin kauaa.

   Ehti jo kääntyä aamun puolelle, mutta ei oo niin justiinsa. Helmeilevää loppuviikkoa!

   Poista
 5. Tarkoituksena oli varmaankin tämä kiva lopputulos. Alkuperäinen -peräiset valaisimet olivat hienot mutta kyllä on nämäkin:)
  Täytyykin ottaa opiksi mattojutustasi, kaikkea ei kannata sanoa ääneen;) tai siis paljastaa ajatuksiaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Irma! Menkööt nyt näin taas muutaman vuoden :). Noihin ei kovin helposti pää osu, kun ovat sen verran pienet. Ellei nyt joku innostu tanssimaan pöydällä..

   Matto oli oikeasti aikas hirveä. Ei alunperin, jolloin oli sellanen ihanan kiiltävänukkainen ja kaunis, mutta sen jälkeen kyllä, kun mies istui aina samassa kohdassa siinä matolla, kun katsoi telkkaria (ei jostain syystä halua ikinä istua sohvalla, vaan aina lattialla), niin siitä istumakohdasta meni ne nukat kestolyttyyn ja verkkareitten värikin siirtyi aikojen saatossa housunpehvasta istuimeen :). Eli ehkä sen punaviininkin oli tarkoitus kaatua siihen..

   Poista
 6. Kauniit tuli lampuista ja nuo puuhelmet ovat kuin olisivat aina olleet siinä. Meillä mies onnistuin kaatamaan telkkarin imurin johdolla sillä seurauksella että siitä uli entinen telkkari. Eika ollut kuin pari kuukautta vanha. No, kotivakuutus korvasi hienosti vahingon, joten ei sen puoleen valittamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O-ou. Telkkari on jo pahempi (tai siis arvokkaampi) juttu kuin valaisin, mutta onneksi oli kunnon kotivakuutus. Jotenkin vaan lohduttavaa tietää, että se ei olekaan pelkästään mun mies, jolla on tasan kaksi toimintavaihdetta. Nolla tai sata :). Ei mitään välimallia, vaan aina "täys ralli päälle" niinkuin itse sanoo. Parasta aina lähteä evakkoon, kun innostuu tehosiivoamaan.

   Poista
 7. Todella upea nollaeuron ratkaisu!! Helmet sopivat valaisimiin paremmin kuin hyvin!!! :) Ilmeikäs ja tyylikäs lopputulos! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia :). Tuli tollaset pikkusievät nyt, mutta silti jäi yhtä hyvät valotehot, eikä pääkään enää kolise kovin helposti..

   Puuhelmiä mulla olis varastossa vaikka kuinka paljon. Aikanaan tuunasin niillä pari pöytävalaisinta ja tein sellaset "Köyhän miehen Keisarinnat", kun en raskinut aitoja Aarikoita ostaa. Kivat oli nekin, mutta nyt helmet on huilissa ja valaisimet kaikessa yksinkertaisuudessaan sellaisenaan. Halpaa ja helppoa vaihtelua.

   Poista
 8. Hurjan hyvinhän nuo on kestäneet, minä oon tuossa ajassa rikkonut jokusen enemmän. Poika hoiteli myös yhden lampun kun näytti harkkojen pallottelua isälleen. Aivan ihana tuunaus, nuo helmet pehmentää lookia.
  Mukavaa keskiviikkoa Annukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, noi pallopelien kuivaharkat on vaarallisia :D. Meilläkin sai eteisen kattolamppu golfmailasta kylkeensä, kun ukkeli innostui svingailemaan peilin edessä. Mutta rapatessa roiskuu juu..

   Valaisimet on nyt tollaset pienet ja sievät :). Mutta valotehot jäi jäljelle. Ilman päivänvaloa ei lähde aamu käyntiin. Inhoan tekstin tihrustamista huonossa valossa.

   Toivontäyteistä torstaita Outi!

   Poista
 9. Hih ihan ekana tuli mieleen, mitäs mies sanois, kun kolhitulla autolla tulisit kotiin ja sanoisit, että rapatessa roiskuu ja sillälailla ;)
  Hienosti mies hoiti homman! Tuo puuhelmiratkaisu on mainio! Täytyykin tutustua tuohon verkkokauppaan, koska tarvitsen VALKOISEN valon...ihan vain kuvaamista varten :)
  Mainiota loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk :D. Mutta voisinhan yhtäkkiä vaikka innostua puunaamaan autoa niin, että maalit lähtee. Ja sitten vaan tosiaan muina miehinä toteaisin, että sellasta sattuu :D.

   Ukkelilla on aina toi siivouskortti perstaskussa naisia varten ja hyvin tuntuu toimivan..
   Sensijaan moni mies, jolle olen kehunut vaikkapa nyt oman miehen ikkunanpesuinnokkuutta, on käskenyt mua pitämään suuni visusti kiinni, ettei vaan mene heidän vaimojensa tietoon :D

   Noi 6000 kelvinin lamput tuottaa tosiaan niin valkoisen ja kirkkaan valon, että itsekin kuvaan yleensä kaiken ruokapöydällä. Siis sellasen, mikä siihen mahtuu kuvattavaksi. Heijastuksia vaan helposti tulee, kun lamput on suoraan kuvattavan yläpuolella, mutta se on pienempi murhe kuin jatkuva hämärässä tuskailu.

   Mainio olikin mainio sana :). Sitä samaa sulle Satu!

   Poista
 10. Todella kauniit tuli lampuista. Ja nuo helmet on niin ihanat. - Mukavaa keskiviikkoiltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anneli :). Eniten ilahduttaa, kun tuli noinkin iso muutos nollaeuron budjetilla. Ei enää kolise pää ja valoakin piisaa vanhaan malliin. En tykkää hämärässä tihrustamisesta, kun ei tää näkö enää tästä parane. Sen paremmin kuin ulkonäkökään :D.

   Iloista loppuviikkoa!

   Poista
 11. Hauskasti kirjoitettu...niin ja hienot lamput!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Satu! Oikeasti lamput on livenä kivemmat kuin kuvassa. Tulee iloinen mieli heti ovella, kun näkee ne. Jos ei tosiaan katso sinne kattoon asti, missä johdot risteilee vähän kyseenalaisesti. Vaan jos vanhat merkit paikkansa pitää, niin nekin muuttuu omissa silmissä näkymättömiksi, kun aikansa (muutaman vuoden..) tuijottelee :)

   Reipasta loppuviikkoa!

   Poista
 12. Helmi tuunaus, mä tykkään sun versiosta enemmän kuin alkuperäisistä 👌😄
  En enää edes muista mitä olisin tuos taannoin yrittänyt/ajatellut tuunata jokusen puuhelmen kanssa, mutta melkomoisen tuokion ja useammankin kaapin ja laatikon koluamisen jälkeen muistin, että minähän annoin vanhimmalle rinsessalle joskus muinoin läjäpäin kaikenlaista askartelutarvikeita, helmet mukaanlukien. Turhapa oli sekin mikälie tuunausidea. Taisinkin uppoutua takaisin villalankojen ihmeelliseen maailmaan, siellä mä muutenkin nykyisin 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks. On ne ainakin paremmat kuin välimallin versiot :). Eikä osu pääkään enää. Tuolinjaloista en mene takuuseen, kun ei tosta touhupentistä koskaan tiedä. Nyt kun onkin kuuppa vaihtanut paikkaa, niin voi olla, että vanhalla kaavalla nostaa jakkarat ylös ja taas kolisee. Mutta se on sen ajan murhe se.

   Mulla ei ole muuta kuin noita puunvärisiä helmiä, joilla olen tuunaillut yöpöydän lamput ja kynttilänjalkoja, mutta sittemmin purkanut laatikkoon. Ne voiskin oikeastaan kipata johonkin vaasiin ihan vaan koristeeksi. Joskus olikin, mutten enää muistanut sitäkään.

   Hyvää villalankailua sinne!

   Poista
 13. Mun täytyy tunnustaa, etten ole koskaan oikein tajunnut, mitä kirkasvalolamppu tarkoittaa. Mutta nytpä tämänkin asian tajusin! Ja jäin miettimään, että tuommoinen olisi meilläkin hyvä, vaikka saattaisi siinä olla alkuun totuttelemista, kun minä olen sellainen hämärässä hyssyttelijä. Ukkeli aina hermostuu kotiin tullessaan, että mitä varten täällä on niin pimeää, ja räväyttää valot täysille. Mietin sitäkin, että varmaan nukkumisrytmikin häiriintyy siitä, jos valon määrä ei päivälläkään ole riittävä.

  Todella kauniit lamput - sekä alkuperäiset kuupat että tuunatut! Tykkäisin noista tosi paljon. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli joskus harkinnassa sellanen kirkasvalolamppu nimenomaan keittiöön aamuja varten, mutta onneksi en koskaan ostanut. On kumminkin sellanen tilapäinen ratkaisu vaan, joka paitsi maksaa paljon ja vie tilaa, on vaan vähäisellä käytöllä. Toisin kuin noi päivänvalolamput, joiden valon väri vaan on tollanen valkoinen ja joita voi käyttää ihan normaalisti.

   Oikeasti toi polttimoiden valinta on nykyään mun himohommaa, kun olen oppinut älyämään niiden päälle. Ja usein käy niin, että löydän itseni kaupassa lamppuhyllyjen välistä avustamassa epätietoisia ostajia, jotka edelleen vertailee niitä tehoja vanhaan 60W:n hehkulamppuun, vaikka oikeasti se 60W ei kerro mistään muusta kuin siitä, paljonko se vie sähköä (joka on todella paljon verrattuna esim. noihin meidän keittiön tehokkaisiin ledeihin, jotka vie vaan 12W).

   Ei meilläkään muissa huoneissa tollasia noin kirkkaita ja valkoisia valoja ole, mutta ei myöskään niitä kellertäviä, koska ne muuttaa kaiken ympärillä olevankin niin ankeaksi. (Vaikka olis minkälainen sisustus ja kuinka kauniit värit, niin ne voi erittäin tehokkaasti pilata valkkaamalla vääränlaisen valon ja se on yksi niistä syistä, minkä takia niin innokkaasti haluaisin saada ihmisiä ymmärtämään niitten lamppujen valinnan merkityksen).

   3000K (lämmin valkoinen) on jo vähän parempi valinta kuin se hehkulampun keltainen 2300K, mutta jos haluaa sitä valkoista päivänvaloa, niin ne alkaa 4500 kelvinistä ylöspäin.
   Mitään tunnelmavalaisimia noi ei tietty ole :)

   Sitten on vielä sellainen tärkeä luku kuin CRI siinä paketin kyljessä. Se tarkoittaa värintoistoindeksiä eli nimensä mukaisesti sitä, kuinka hyvin ko. polttimo toistaa värit. Jos on 80 tai yli, se on normioloissa hyvä. Eri asia varmaan jossain kuvauksissa tai mitä nyt vois ollakaan.

   Mutta ei ollu tarkoitus näistä alkaa paasaamaan. Vaikea vaan olla innostumatta :). Ja mulla on jotenkin sellanen olo, että tää on sen verran "teknistä" tietoa, että se saattais olla ihan sunkin juttu, koska oot kova testailemaan kaikenlaista. Kokeile vaikka huvikses vaihtaa joku mahdollinen liian hämärä valo toiseen, niin saatat joutua valokierteeseen :)

   ja sellanen vielä tuli mieleen, että meidän nuorempi poika oli kouluaamuisin toivoton herääjä ja ostin hälle kokeeksi sellasen sarastusvalon. Sellasen, missä on samassa herätyskello, mutta pääperiaate on se, että se alkaa aamulla tiettyyn (ennalta säädettyyn) aikaan simuloida auringonnousua. Tai siis sitä valoisuuden lisääntymistä asteittain. Ja uskomatonta, mutta totta oli se, että herääminen helpottui. (En nyt muista mihin se valo meidän otsalohkossa vaikuttaa, mutta ei ollut huuhaa-investointi se laite).

   Kiitos Satu ja sori pitkä selostus <3

   Poista
  2. Oli vielä pakko...
   Toi CRI-merkintä voi olla merkitty myös kirjaimilla Ra, mutta tarkoittaa samaa..
   Kiitos ja kuulumiin :)

   Poista
  3. Kiitos, Annukka, tosi paljon, että jaksoit kirjoittaa näin hyvän selostuksen! <3 Kopioin tämän ja luen vielä uudestaan, ennen kuin lähden kauppaan.

   Meillä on valaistus niin pielessä kuin olla ja voi, ja olen tiennyt sen jo kauan. Vihreä sohvakin näyttää illalla harmaalta. Ja muutenkin valot ovat aivan kamalat, mutta kuten sanoit, valaisimien ostaminen on aivan älyttömän vaikeaa. En tajua miksi. Tai ehkä siksi, kun ne on pakko ostaa vähän niin kuin sika säkissä. Ei niistä tiedä kaupassa, miltä ne tulevat kotona näyttämään ja miten ne oikeasti valaisevat.

   Vielä kerran suuret kiitokset!

   Poista
  4. No eipäs kuule mittään ja ihan loistavaa, jos oli edes vähän hyötyä. Ilahduttaa.

   Jos vaan osaan, voisin koittaa tehdä sellaisen polttimonvalinnan pikakurssi-tyylisen postauksen, jolla pärjäisi kotioloissa. Tai siis siellä kauppojen polttimoviidakossa. Vaikka valikoimaa on paljon (teillä siellä taatusti moninkertaisesti tähän kylään nähden), niin suurin osa on sellaista, jonka voi suoraan hypätä yli.

   Valoisaa viikonloppua <3

   Poista
  5. Peukutan tällaiselle postaukselle!

   Kävin eilen Prismassa ja olin siellä aika sormi suussa kaikista ohjeista huolimatta. En löytänyt kuin maksimissaan 4000 K:n polttimoita. No, etsintä jatkuu!

   Poista
  6. Se 4000K on hyvä puhdas valkoinen. Sen "järeämpää" tavaraa ei peruskaupoista löydykään, mutta kokeile tolla. Jos on aiemmin ollut vaikka se 2700K eli hehkulampun keltainen, niin ero on tosi suuri. (Ja 3000K vois olla teillä siellä olkkarissa vaikka hyvä. Sopii lämpimien (vihreää sohvaa mietin) sävyjen kanssa, eikä ole mikään liian "päivä". )

   Poista
 14. Mun mielestä nämä "uudet" lamput on itse asiassa kivemmat kuin alkuperäiset versiot! Tuunauskin on ihan täydellisen onnistunut.

  Nuo lamppujen luvut kirkkauksista yms on mulle ihan täyttä hepreaa. Hirveän vaikea valita lamppua nykyään...

  VastaaPoista
 15. Bloggeri ei nyt taas jostain syystä suostu käyttämään tota vastauslootaa, joten tulee tänne tää mun teksti.

  Juu oli hyvä tuunaus. Ainakin ilmainen, jos ei muuta :). Ja helmistä pääsee helposti eroon, jos alkaa kyllästyttää. Just nyt kylläkin tykkään tosi paljon. Eikä kolise päähänkään, mikä on tietty aika kiva ominaisuus..

  Satulle tossa ylempänä kirjoitinkin, että mulla on nykyään suorastaan himo noihin lamppujen (polttimoiden) tuoteselosteiden lukemiseen. Oli varmaan kaikkein hyödyllisin ja paras oppi sisustusopintojen aikana noi eri valon värien ja muitten ominaisuuksien merkitykset. Alkuun tuntui kyllä hirmu viidakolta, mutta oikeasti ei ole paha ollenkaan, kun niitten muutamien lyhenteiden ja lukemien merkitykset muistaa. Ja valolla (tai sen puutteella) on niin älyttömän iso merkitys kaikkeen ympärillä olevaan. Niin mieleen kuin ympäristöön. Ei auta, vaikka valkkais kuinka kauniit tapetit tai maalit tai mitä ikinä, jos sen jälkeen valkkaa sellaset valonlähteet, jotka vääristää alkuperäiset värit.

  Halogeeneissa oli aikanaan kaikkein parhaat värintoistot, mutta nehän on muuten ihan hirveitä. Paitsi sähkönkulutukselta, myös siksi, että kuumiavat niin paljon. Eikähän niitä taideta enää pahemmin myydäkään.
  Itse valkkaan ledit aina kun mahdollista. Niitä löytyy nykyään liki kaikilla Kelvineillä (on just se valon väri) ja lumen-arvoilla (se valoteho) ja kannoilla (joista E27 on se normi "hehkulampun" kanta). Säästävät energiaa enemmän kuin energiansäästölamput ja etuna ledeissä on se, että syttyvät heti, eikä tarvi odotella niinkuin energiansäästölamppujen kohdalla.
  Ja pakkasenkestokin on parempi, jos ulkovaloissa tarvii. (Meillä on pihalla edelleen osittain energiansäästölamput, joiden syttymistä odotellessa ehtii jo moneen kertaan ajaa autolla pimeässä pihalta ennenkuin päättävät syttyä. Ei vaan ole tullut niitä uusittua, vaikka aina niitä tuskailenkin.)

  Mutta nyt näyttäis ulkona olevan sitä kaikkein parasta päivänvaloa tarjolla <3. Toivottavasti riittäis viikonloppuun asti, että pääsis siitä nauttimaankin.  VastaaPoista
 16. Hienot valaisimet, niin ennen kuin jälkeenkin. Sulla kyllä riittää ideoita ja tuunaustaitoa, mun mielestä tällaset persoonalliset ja edulliset ratkaisut on niitä ihan parhaita :)
  Tuosta lamppujen (tai onkohan oikeempi sana polttimoiden) valinnasta. Siitä asti, kun "vanhat kunnon hehkulamput" poistui myynnistä, niin mä olen ollut ihan pihalla, että minkälaiset kuuluu nyt sitten laittaa mihinkin. Kelvinit ja lumenit ja cri:t on mulle aivan hepreaa ja yleensä mä ulkoistankin niiden oston aina miehelle :D Joten jos toivoa saa, niin vaikka ihan ratakiskosta rakennettuna oma postaus kaikennäköisistä markkinoilla olevista lampuista, että tämmöinen blondikin osaisi itse ostaa lamppunsa :D
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siru vanha tuttu? Long time no see <3. Että kiva "nähdä" täällä. Ja kiitos kehuista, mutta kyllä mun tuunaukset on olleet aika minimissä ja mallia alakoulu viime aikoina :). Mutta aina se ilahduttaa, kun jotain pikku muutosta saa tehtyä.

   Ja olen kuule tosi otettu tosta postaustoiveesta. Oliskin ensimmäinen lajiaan mun lyhyessä blogihistoriassa ja ilokseni voisin koittaa värkätä sellasen polttimoiden pikavalintakurssin :). Ei mitään ylimääräisiä hienouksia, vaan sellasen, minkä avulla siitä polttimoiden (joka tosiaan on oikea sana, mutta niin pitkä, ettei aina jaksa käyttää) valinnasta voiskin tulla vähän helpompaa ja jopa innostavaa. Itse tykkään siitä nykyään tosi paljon, mutta aika harvoin vaan on sinne lamppuhyllyille asiaa, kun noi ledit (joita itse suosin) on nykyään niin pitkäkestoisia, ettei niitä tarvi uusia vuosiin.

   Meillä ei ukkelia vois lähettää lamppuostoksille. Ei tulis kuin harmaita hiuksia molemmille :D. Tai vaihtoehtoisesti jostain kaupan takahuoneesta myllätyt hehkulamput..

   Alankin tästä hetimiten hommaamaan ratakiskoa :). Kiitos Siru tästä ja iloista viikonloppua!

   Poista
 17. Kivat tuli. Aina ei tarvitse ostaa uutta. Minusta alkuperäinenkin on erittäin kaunis ja lamppuliikkeen tädiltä hienoa palvelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin tosiaan noista alkuperäisistä, ja olishan sitä voinut koittaa, heltyykö lamppukaupan täti myös kohteliaiden nuorten (maailmanlopun) miesten tarinalle, mutta ikävä kyllä, kauppa joutui lopettamaan jo vuosia aiemmin, kun tilat tarvittiin puhelinyhtiön käyttöön. Se oli mulle kova isku, koska tykkäsin liikkeestä, jossa oli hyvät valikoimat ja ystävällinen palvelu. Pelkästään näyteikkunan ihailu iltalenkin varrella oli kivaa. Mutta minkäs teet.

   Poista
 18. Olipas ne kovan onnen varjostimet. Mutta se on kyllä hienoa, että mies osallistuu siivoukseen..ja tekevälle sattuu ;) Lopputulos on kyllä huippu..kannatti tuumailla. Kauniit♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vois oikeastaan varmaan sanoa niinpäin, että minäkin sentään joskus pääsen osallistumaan :D. Mies on sellanen touhupentti, että siinä ei kauaa nokka tuhise, kun siivouspuuska iskee. Samantien lentää matot ja eteisen kenkätelineet (ja vaimo) pihalle, kun tornado pyörähtää käyntiin :D. En valita. Vaikka miehen siivous onkin sitä, että työntää kaiken alta pois kasoiksi johonkin ja minä sitten setvin ne kasat. Ja pölyt sentään saan pyyhkiä, mutta lattiat (ja ikkunat) on miehen alaa. Saa vaan vähän toppuutella välillä, ettei liikaa innostu, niin säästytään enemmiltä sivutuhoilta..

   Kiitos Anne ja valoisaa viikonloppua <3.

   Poista
 19. Jotenkin tuttua, että rupee jollekin esineelle sattumaan ja tapahtumaan kaikkea mahdollista ja mahdotonta ;)
  Tykkään kyllä sun tuunauksesta tosi paljon - tosiaankin: parempi ku alkuperäänen! Hyvä yhdistelmä toi lasi, puu, metalli.
  Mukavaa viikonloppu - ja eipäs nyt sitten riehuta siivotes ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkeli on kyllä semmonen touhupentti, jonka motto "täys ralli päälle" pätee kyllä ihan kaikkeen. Etenkin siihen, kun innostuu siivoamaan.
   Viime perjantaina oli ostanut Lidlistä jotain pesuaineitta, jonka luuli olevan "ihan vaan jotain tolua", mutta oli kloriittia. Ehti onneks hangata sillä vaan teräksisen tiskipöydän ja kylppärin ennenkuin ehdin hätiin ja kerkisin pelastaa puutasot..
   Haju vaan oli sitä luokkaa, että vaikka tuuletin niin kauan kuin pakkaselta tarkeni, niin poika kysyi kotiin tullessaan, että "Miks täällä haisee ihan uimahalli?" :D

   Tarvii varmaan asentaa valvontakamera tänne, kun mies ehtii aina perjantaina ennen mua kotiin töistä ja yleensä sillon haluaa siivota ennen kuin tuun häiriköimään..

   Iloista viikonloppua! Teillä olis siellä kivat messutkin vissiin tänä viikonloppuna ja vähän harkitsin, josko lähtisin käymään, mutta voi olla, että kotisohva vie voiton.

   Poista
 20. Moikka, vieläkö kaipaat, nyt olisi tämä kokonainen myynnissä?

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentistasi