Sivut

torstai 4. huhtikuuta 2024

PIENIÄ JA ISOMPIA ASIOITA POIS PÄIVÄJÄRJESTYKSESTÄ

Aina alkuvuodesta suurinpiirtein synttäreiden aikoihin alkaa mieleen putkahdella asioita, jotka olisi hyvä hoidella pois päiväjärjestyksestä. Lähinnä kaikenlaisia terveydellisiä juttuja, joista haluan pitää säännöllisesti huolta. 

Jo se, että saa ajanvaraukset aikaiseksi, keventää alitajuntaa, vaikka varsinainen tapahtuma menisikin  viikkojen tai kuukausien päähän. 

Tähän mennessä voin vetää ajanvarauslistalta yli hammaslääkärin (jolta tosin tulee vuosittain ilmoitus automaattisesta ajanvarauksesta), silmälääkärin (jono vakiolääkärilleni on aina kuukausien mittainen, mutta tiedän ennakoida sen), ihotautilääkärin (joka jännittää eniten, koska edellisestä käynnistä on vuosia) ja gynekologin, jonka luona kerkisin jo käydäkin.

Myös kampaajalla kävin pitkästä, pitkästä aikaa. Sen suhteen olen ihan liian laiska ja tukka on turhan kauan ollut sen mukainen. 

Jo vuosia olen käynyt ekokampaajalla, enkä enää aio muuhun vaihtaakaan, mutta huomaan, että olen vähän huono kestämään luonnonmukaisten aineiden pitkiä vaikutusaikoja mitään tekemättä. Lehtien lukeminenkaan ei oikein innosta, kun pitää pujotella silmälasien sangat saven tai merilevän ja myssyn väliin. 

Kampaaja-Jaanan kanssa riittää onneksi rupateltavaa ja tällä kertaa aika meni kivasti, kun tehtiin valkosaven vaikutusajalla itselleni räätälöity tuoksu. Huomasin mahdollisuuden sellaiseen kampaamon hinnastossa ja tuntui kivalta ajatukselta.

Tuoksu tehtiin sekoittamalla pulloon 15 ml jojobaöljyä, jonka sekaan tiputettiin 14 tippaa itse valitsemiani eteerisiä öljyjä. Vielä jäi yhden tipan verran varaa (15 on Jaanan mukaan maksimimäärä, koska öljyt on tosi voimakkaita) ja lupasin käydä hakemassa sen jahka osaan päättää, valitsenko jasminin vai mustakuusen. Ehkä jasminin.Tuoksusta tuli ihanan raikas ja sitruksinen. Ja itse tuoksun lisäksi siinä on parasta se, että kaikilla eteerisillä öljyillä on myös omanlaisensa hyväätekevä vaikutus. Omikseni valikoitui enimmäkseen raikastavia, stressiä poistavia ja tasapainottavia. 


Jaanan peltisessä aarrekaapissa riittää valinnanvaraa. Kaikkia ei sentään käyty läpi.Jaana kertoili eri öljyjen ominaisuuksista ja kirjoittelin joitakin muistiin. Hauskaa oli mm. asuntoesittelyissä miellyttäväksi koettu mandariinin tuoksu. Kannattaa kokeilla, jos on asuntokauppaa tuloillaan :).

Erikoista öljyjä nuuhkiessa oli se, että jos öljyn vaikuttava ominaisuus ei jostain syystä ole itselle sopiva, se ei myöskään tuoksu omaan nenään hyvältä, vaan päinvastoin. En enää muista mikä öljy oli kyseessä, mutta se haisi mielestäni kammottavalle, eikä ihme, koska Jaana kertoi, että öljyllä olisi ollut verenpainetta laskeva vaikutus. Omassa tapauksessani olisi ollut huonompi homma, koska normaali verenpaineeni on jo muutenkin turhankin alhainen. Joku toinenkin öljy haisi omaan nenääni lähinnä kostealta perunakellarilta, jossa ei sinällään ole hajuna mitään vikaa, mutten sitä ihan ehdoin tahdoin pulloon halua. Silläkin olisi ollut omalla kohdallani ei-toivottu vaikutus, en vaan enää muista mikä. Kannatti siis luottaa omaan hajuaistiin.  

Mitäs sitten muuta? 

Välttelen viherkasvien mullanvaihtoa, koska sille ei ole sellaista paikkaa, jossa voisi sotkea rauhassa, mutta hiljattain oli Kotivinkissä niin näppärä vinkki, että päätin selättää mullanvaihtovastenmielisyyteni ja antaa kasviparoille uutta elinvoimaa.Vaihto sujui näppärästi Ikean isossa kassissa, eikä tarvinnut siivoilla sotkuja muuten kuin kippaamalla kassin sisään varissut multa pihalle ja pyyhkiä pohja. Pari pientä pystyynkuollutta kasvia heitin pois ja ostin tilalle mm. tämän kalanruotokaktuksen, joka on itselleni hauska uusi tuttavuus. Anopinkieli on uskollinen ystäväni, jota ei tarvi kastella kuin joskus ja jouluna (oli kukkakauppiaan ohje). Hipoo jo vintin kattoa. 

Kalevalaisella jäsenkorjaajallakin tuli käytyä, kun reisilihakset oli taas kivettyneet niin, etten enää saanut niitä itse millään auki. On aina sama juttu näihin aikoihin vuodesta, kun ulkona ei voi kävellä normaalin rennosti. 

Jäsenkorjaaja aina motkottaa liian reisivetoisesta ja nopeasta kävelytyylistäni, mikä on varmasti ihan aiheellista, mutta laitan kyllä osan ongelmasta myös kenkien piikkiin. Omistan hyvät nastalenkkarit ja paritkin kitkapohjakengät, mutta kävelen niin paljon, ettei niistä kunnon lenkkareiden korvaajiksi ole. Ja varmasti on viikottaisten liikuntatuntien kymmenillä kyykkysarjoilla osuutensa asiaan, mutta nyt on taas lannekori suorassa ja lihakset pehmeinä käsittelyn jäljiltä. Ihme velho kyllä ja tietää aina mistä kiikastaa, vaikken itse kerro ennakkoon mitään.

Kesäajasta en aio sanoa sanaakaan. On niin loppuunkaluttu aihe, eikä siitä muuksi muutu. Niinkuin ei vissiin tämä talvikaan. Tuntuu, että on ollut pidempi kuin ikinä, mutta josko se enteilisi pitkää kaunista kesää. Parasta kuitenkin, että kaikki vihreys on vasta edessäpäin.  

 

14 kommenttia:

 1. Oi, juku sinä se olet ollut ahkera! Olet hoitanut kaikki tärkeät asiat pois päiväjärjestyksestä.
  Meinaa itsellä hammaslääkäri käynnit eivät ole niitä parhaita reissuja. Olen siirtänyt ja siirtänyt tarkastus aikaa, jospa huomenna soitan ajan...ehkä? heh!
  Silmälääkäri käynti suoritettu ja kampaaja aika olisi myös listalla keväälle.
  Ihanaa odotan niin kevään vihreyttä, tänään niin paistoi aurinko oikein lenkillä
  nautin olosta.
  Tämä talvi on kestänyt ikuisuuden ja luoja huomenna luvattu taas lunta!
  Kaikkea hyvää Annukka sinulle ja kevään odotuksen tuomaa iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut mullakaan hammaslääkärikäynnit aiemmin niitä, joita kovin malttamattamona olisin odottanut. Eikä aina mennyt käynnitkään ihan nappiin (jonkunmoisia traumoja jäi mm. siitä, kun hammaslääkäri juurihoiti tervettä hammasta, eikä sen viereistä, joka olisi ollut juurihoidon tarpeessa). Mutta nyt on niin hyvä (yksityinen) lääkäri, että ei tarvi enää stressata. (Paitsi hinnasta). Vaikka mitä pitäisi tehdä, tietää jo ennakkoon, ettei satu. Ja aika vähissä on ollut ne toimenpiteen tarpeetkin jo pitkään, kun vuosittain käy tarkistuttamassa. Nytkin olen luottavaisin mielin, toivottavasti en turhaan.

   Sulla on siellä hyvällä mallilla asiat. Ja kampaajallakin varmaan käyt useammin kuin meikäläinen, kun lyhyin väli taitaa olla puolisen vuotta ja vuosi aika normi :).

   Menee kyllä jo tunteisiin tämä talvi. Taas tuulee ja pyryttää lunta, vaikka ennestäänkin on jo enemmän kuin tarpeeksi. Plaah. Ei ole enää oiken luottoa säätiedotuksiinkaan, enkä usko ensi viikon aurinkoon ja plus-asteisiin ennenkuin omin silmin näen.

   Mutta kevättä kohti mennään joka tapauksessa. Iloa ja hyvää viikonloppua Päivi!

   Poista
 2. Gynekologi ja hammasläärärikin, samoin suuhygienisti ,ovat minulla ihan ajan tasalla ja viime viikolla kävin ottamassa punkkirokotuksen, joten sen tiimoilta saa taas olla kolme vuotta ihan rauhassa. Tukanleikkuussakin kävin muutama päivä sitten, joten viisi-kuusi viikkoa ja sitten taas uudestaan. Kukkien mullat on vaihdettu ja kotikin on suhteellisen siistissä kunnossa. Nyt edessä on mökillä yhtä ja toista laitettavaa.
  Onpa kampaajallasi pulloa jos jonkinlaista. Noista en ymmärrä mitään.
  Oikein ihanaa kevään odotusta sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinä olet voinut vetää rastin jo vähän joka ruutuun, hyvähyvä. Etenkin kun tiedän, että olet hoitanut sen ihotautilääkäriasiankin toisin kuin minä, joka vasta ennakkojännitän käyntiä ihan hulluna.

   Mutta heh, meikäläisellä tuo viisi-kuusi kampaajakäyntien välissä lasketaan kuukausissa ja silloinkin on aika lyhyt väli´. Vuosi on lähempänä totuutta. On tämmöisen epämääräisen mittaisen tukan hyviä ja samalla huonoja puolia, ettei muka tarvi käydä useammin. Joskus oli mullakin lyhyet hiukset ja ne sopikin silloin kivasti, mutta enää en ehkä pärjäisi, kun en jaksa laitella tukkaa muuten kuin ponnarille. Hiuslaatu on sen verran ohut, ettei lyhyenä pysy kuosissa ilman vaivannäköä ja siihen olen liian laiska. Jokaisen jumppatunninkin jälkeen pitäisi käyttää aikaa tukkaan ja se ei vaan meikäläiseltä onnistu.

   Piti ihan itsekin googlailla miten nuo eteeriset öljyt (joita kampaajan kaappi on täynnä) tehdään ja vastaus oli, että ne joko kylmäpuristetaan tai höyrytislataan kasvien eri osista (kukista lehdistä, juurista, hedelmistä tai pihkasta). Ovat niin täyttä tavaraa, että ei saa laittaa sellaisenaan iholle, vaan tarvii aina sekoittaa johonkin, esim tuohon jojobaöljyyn. Ja siinäkin on tarkkaa, kuinka monta tippaa saa olla minkäkinlaiseen käyttöön.

   Itselläni on kylppärin pöydällä sekoitus, jossa on 3 tippaa eteeristä ruusuöljyä sekoitettuna ruokalusikalliseen ihan tavallista oliiviöljyä. Hieron sitä illalla joko jalkapohjiin, alavatsalle (joka mulla kipuilee ajoittain tosi kovasti) tai rintakehään. Sillä on rauhoittava vaikutus, joka auttaa nukkumaan paremmin. Olen sen hyväksi havainnut eli ei ole mitään huuhaata.

   Toivottavasti teidän mökkiä tai mökkitietä ei tarvi kaivella enää lumen keskeltä niinkuin täällä. En jaksaisi tätä enää yhtään, muttei auta, koska tälläkin hetkellä pyryttää vaan lisää ja lisää valkoista.

   Mutta kevään odotus on joka tapauksessa ihan parasta, sitä samaa sinne <3

   Poista
 3. Eiii, oliko pakko muistuttaa hammaslääkäriajan varaamisesta. Se on venynyt ihan liian pitkälle ja kynnys vaan kasvaa ja kasvaa sinne menosta. Toinen mitä en saa varattua on fyssariaika. Ehkä mä nyt pidän tämän juttuni lyhyenä ja käytän tästä jääneen ajan noiden em. aikojen varaamiseen. Heh, saahan sitä niin suunnitella. Tuo kalanruotokaktus näyttää tosi kivalta. Mistä sen ostit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla meidän ikäpolvella huonot muistot kouluhammaslääkäriajoista ja ainakin itselläni ne vaikutti sen jälkeen niin, että siinä kohtaa kun säännölliset tarkastukset päättyi, pidin vuosien tauon ennenkuin menin vapaaehtoisesti ekan kerran (virhe! :)). Mutta nyt on ihan kiva käydä, kun on hyvä ja helläkätinen hammaslääkäri. Joskin omaisuuksia saa yksityisellä puolella pulittaa ja se kyllä kirpaisee, mutta on tärkeä asia kuitenkin, joten olen päättänyt olla isommin urputtamatta siitä.

   Mulla on viimeisestä fyssarikäynnistä aikaa muutamia vuosia. Taisi viimeksi olla joko olkapään tai lonkan kanssa ongelmia. Jälkimmäinen kipu (lonkka) tosin ei johtunut lonkasta, jossa oireili, vaan oli "keskimmäisen pakaralihaksen kiinnityskohdan jännetulehdus". Pirullinen ja pitkäkestoinen vaiva, mutta sain fyssarilta ohjeet omatoimiseen kuntoutukseen ja niitä ahkerasti tekemällä parani. Tuntui vaan ihan hullulta tehdä vastuskuminauhatreeniä, jolla vahvistetaan keskivartaloa, vaikka kipu oli ihan muualla, mutta jälkeenpäin ajatellen hyvinkin loogista. Kipeää puolta varoessani olin nojannut jo niin pitkään enemmän terveelle puolelle ja kuormitus oli epätasainen. Laittamalla coren kuntoon kuorma alkoi taas jakaantua normaalisti eli kyllä kannatti taas kerran tehdä just niin kuin viisaammat neuvoo. Muutenkin aina toivon, että saisin ohjeita, joilla voin itse tehdä asioiden eteen jotain. Se helpottaa henkisestikin.

   Mutta muuten jäsenkorjaaja on kyllä mun pelastus. Ja käsittely niin miellyttävää, että aina toivoo ettei loppuisi ollenkaan :).

   Kalanruotokaktuksesta vinkkasi muuan someystävä ja ihme kyllä, löysin sellaisen ihan paikallisen kukkakaupan mummelilta. Joskin vahvasti ylihintaan, mutta ei täällä kauppa muuten hengissä selviä, joten ostin. Teiltäpäin löytyy varmaan ihan mistä vaan. Plantagenista tai varmaan joka kaupasta muutenkin.

   Hiihtele nyt vaan sinne hammaslääkäriin, niin on sekin asia pois päiväjärjestyksestä ja taas voi hyvillä mielin hymyillä, kun on kalusto kunnossa :)

   Poista
 4. Yllättävän paljon kuormitus kevenee kun saa yliviivattua to do -listalta asioita. Olen erittäin närkästynyt tästä lumentulosta, mutta ensi viikko saattaa viedä sen mennessään. Kunnes taas Vappuna …
  Minullakin on luottojäsenkorjaaja, jonka luona käyn silloin tällöin suoristuttamassa itseni. On ne ihme velhoja. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Aina kun saa jonkun (erityisesti epämiellyttävän) asian pois päiväjärjestyksestä, sitä miettii että kannattiko tätäkin taas jahkailla niin kauan, kun homman hoitamiseen meni taas vaan minimaalinen osa jahkaamiseen käytetystä ajasta.

   Ja kiva kuulla, että sinullakin on luottojäsenkorjaaja. En tiedä miten pärjään, jos omani päättää joskus jäädä vaikkapa eläkkeelle (on jo nyt sen ikäinen) tai muuten vaan lopettaa hommat. Sitä arvostaa nykyään aina vaan enemmän ja enemmän pysyvyyttä.

   Mukavaa viikonloppua Cheri! Nautitaan vaihteeksi vesisateesta..

   T. Annukka

   Poista
 5. onpa kiehtova idea tuo oma tuoksu!
  Pitääkin ruveta selvittämään, mistä sellaisen voisi näillä kulmilla saada.
  Hierontaan ja jäsenkorjaukseen aika varattu, olen aivan jumissa. Mutta kaikesta muusta olenkin sitten komeasti kiemurrellut eroon...selvästi pitäisi ryhdistäytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu on kyllä kiva. Joskin luonnonmukaisena haihtuu hyvin äkkiä, mutta siitä huolimatta en enää vaihda synteettisiin, joista olen pysytellyt erossa varmaan jo viimeiset 10 vuotta. En tiedä miksi, mutta olen kuitenkin säästänyt sen viimeisen puolillaan olevan hajuvesipullon kylppärin pöydällä. Välillä aina nuuhkaisen ja totean, että tykkään tuoksusta edelleen ja pullokin on kaunsi, mutta käyttöön se ei enää päädy. (Taannoinen maksa-arvojen nousuepisodi teki entistäkin varovaisemmaksi, vaikka kyse olikin muusta).

   Kunhan käyt siellä hieronnassa ja jäsenkorjauksessa, niin pystyt kiemurtelemaan vielä sujuvammin kaiken ohi, kun on kroppa notkeana :).
   Mua jännittää ihan törkeästi huominen ihotautilääkäri. Toivon, että turhaan.

   Poista
 6. Auts... tuli tuhat pistoa sydämeen....
  Täällä on ollut kaikki tuollaiset hoitamatta vuuosikymmenet...
  "Tarttis saada aikaan" - lause on niin pölyttynyt, etten ilkeä sitä enää sanoa...
  Hammaslääkärissä (päivystysaikoja) sentään kuluneen vuoden aikana pari.... melkein jo tarkistusajankin tilansin, mutta kun se ei onnistunutkaan siellä päivystyskäynnillä... tietoni olivat kuulemma auki ja olisivat sotkeneet koko järjestelmän, olisi pitänyt soittaa seuravaana päivänä - sitä seuraavaa päivää ei ole vielä tullut....
  Gynellä olen käynyt viimeisen synnytyksen jälkitarkastuksessa, eihän siitä ole kuin reiut 30-vuotta...
  Kampaajalla elon aikana vähemmän kuin sormia kädessä... minä olen tällainen luonnonlapsi -hunttamo, sanoo äitini.... itsestään huolehtimaton!!
  Lääkäriin pakosta - pakkoja on ollut kinttujen vuoksi liikaa, niitä on operoitu niin monasti, että kaikista muista paikoista huolehtiminen on jäänyt - kun ei kerta vaivaa!! Mutta kyllä kolahti... jo sekin, että olisi niin paljon paikkoja, joita pitäisi tarkistuttaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän niin tunteen. Joitakin juttuja pystyy niin sujuvasti välttelemään ja jopa "unohtamaan" kokonaan, vaikka ihan hyvin tietää, että asioilla on tapana pitkittyessään mutkistua. Ja että yleensä hommat on hoidettu pois päiväjärjestyksestä murto-osassa siitä ajasta, jonka on käyttänyt jonkun asian jahkailuun tai välttelyyn, mutta silti..

   Mulla taisi pisin hammaslääkäriväliaika olla 9 vuotta ja sen sain kyllä sitten tuntea nahoissani (tai paremminkin ikenissä). Enkä silloinkaan varmaan olisi mennyt, mutta alkoi viisaudenhampaat oikutella, joten oli pakko käydä poistattamassa ne, joka oli toimenpiteenä sellainen, ettei varsin kannustanut käynteihin jatkossakaan.
   Täällä ei ole mitään mahdollisuuksia saada julkiselle puolelle edes tarkistusaikaa vuoden sisään, joten olen päätynyt pulittamaan hoidosta kivuliaita summia yksityiselle, mutta en valita. On niin hyvä ja pehmeäkätinen lääkäri, että menen vastaanotolleen aina luottavaisin mielin.

   Mutta voihan kääk. Ehkä tuo reilun 30 vuoden tauko on jo aika paljon. Itse taidan käydä vähän turhankin usein (noin kerran vuodessa tai maks. parissa). Ostan sillä varmaankin enimmäkseen mielenrauhaa.

   Hunttamo on kiva sana :). Kuulostaa omaan korvaani semmoiselta äidin hyväntahtoiselta nimitykseltä. Vähän samantapaiselta kuin "saviklapsu", joksi isäni mua pikkutyttönä kutsui.

   Huominen ihotautilääkäri hermostuttaa. Toivottavasti turhaan. Vähintäänkin tosin veikkaan, että kasvoista pitää jäädyttää parikin aurinkokeratoosikohtaa. Siitä on aiempaa kokemusta ja vaikkei tunnu kivalta, niin on kuitenkin varsin pientä verrattuna siihen, että löytyisi jotain pahempaa.

   Rattoisaa uutta viikkoa Repolainen!

   Poista
 7. Ihan itseäni kiitän. Minulla on vuotuinen hammaslääkäriaika nyt tulevana torstaina. Vaikka olen jo vanhus- hammaslääkäriin meno aina jännittää. Samoin sain ajan sokerihoitajalle. Jostain syystä minäkin aina alkuvuodesta havahdun aikojatilaamaan.
  Noita öljyjä on minullakin paperikassissa ja koko kaappi tuoksuu ihanalta. Tyttäreni noita minulle osti ja minulla on astia, jossa voi tuoksua sumuttaa huoneilmaan höyrynä. (ei tosin ole tullut kokeiltua)
  Tuo tuoksun tekeminen on hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi (samoin edellinen) oli jostain ihmeen syystä päätynyt roskapostikansioon, jota en muista juuri koskaan tarkistaa, mutta nyt oli joku intuitio onneksi ja sain sen sieltä poimittua.
   Josko välillä täysin sattumanvaraisesti käyttäytyvä bloggeri alkaisi vihdoin uskoa, että kommenttisi kuuluu toivottuihin, eikä ei-toivottuja.

   Hammaslääkärit on onneksi muuttuneet niistä ajoista, kun kouluhammaslääkäriä (ihan aiheestakin) pelättiin ja laulettiin, että "Tiedän paikan kamalan...".
   Epäkiitollinen ammatti siinä mielessä, mutta ei kyllä ainakaan meidän kouluhampuri välittänyt lasten tuntemuksista vähääkään. Jos nyt joku poraisi ilman puudutusta, lähtisin karkuun, silloin se ei käynyt päinsä.

   Eteeriset öljyt on niin voimakkaita, että tosi tarkkana pitää olla niiden kanssa, ettei käytä väärin. Jaana aina muistaa valistaa, että missään nimessä ei saa suoraan iholle laittaa, vaan aina pitää sekoittaa johonkin käypään öljyyn. Ja mittasuhde oli sellainen, että yhteen ruokalusikalliseen esim. tuota jojoba- tai vaikkapa oliiviöljyä voi laittaa 3 tippaa eteeristä öljyä. Tai paikallisesti käytettynä maks. 6 tippaa per rkl.
   Jamuistelen, että sellaiseen diffuuseriin, joka itselläni on käytössä (siihen mahtuu muutama desi vettä) sai laittaa jotain 4-5 tippaa eteeristä öljyä.
   Joskus iltaisin laitoinkin appelsiiniöljyä (rauhoittava vaikutus) siihen sängyn viereen pihisemään, mutta jotenkaan en kuitenkaan pitänyt mistään ylimääräisestä tuoksusta nukkumaanmennessä.

   Kannattaa ehdottomasti ottaa öljyt käyttöön, ne on niin arvokkaitakin. Pieni pullo laimentamatonta ruusuöljyä maksaa kuulemma 50 euroa eli ei mikään halpa tuote. Joskin sen valmistamiseen on tarvittu valtava määrä ruusuja.

   Poista

Kiitos kivasta kommentistasi