Sivut

torstai 2. helmikuuta 2023

HELMIKUUN 2022 NIUKAT (MAKSA-ARVO)MUISTELMAT & TULOILLAAN OLEVAA KEITTIÖREMPPAA

Samalla tammikuisella kaavalla näköjään jatkuu tämä aikomani vuosikatsaus. Eli eipä löydy postauksista apuja helmikuunkaan muisteluun, koska niitä ei ole. Lukuunottamatta kymmentä liki samoilla jalansijoilla ottamaani kuvaa. Kävin ne kyllä katsomassa ja totesin, että näyttää olleen varsin kaunista silloin, mutta siinä se.

Muistan kuitenkin erittäin hyvin, mitä heti helmikuun alussa 2022 tapahtui, koska se on vaikuttanut elämääni koko kuluneen vuoden ajan ja vaikuttanee jatkossakin, mutta alan jo tottua tilanteeseen.


Sumuinen tammikuun sunnuntai 22.1.23

Kerroinkin silloin ja varmaan jo kyllästymiseen asti myöhemminkin, että kävin parin koronavuoden jälkeen rutiininomaisessa terveystarkastuksessa, jossa yllättäen todettiin yhden maksa-arvon olevan koholla. Ja hyvin pian sen jälkeen myös kolme muuta kääntyivät jyrkähköön nousuun huolimatta siitä, että ensin karsittiin ilmeisesti yleisen käytännön mukaan satunnaisetkin viinilasilliset ja sen jälkeen myös mahdolliset luontaistuotteet & vitamiinit.

Siitä käynnistyi varsinainen verikoeruljanssi ja vuoden mittaan minusta on otettu kymmenittäin erilaisia kokeita, joiden merkityksiä olen googlaillut pysyäkseni jotenkuten kärryillä siitä mitä milloinkin tutkitaan. Myös ultraäänitutkimus on tehty ja tuloillaan on vielä ainakin tähystys.


22.1.23


Maksa-arvojen nousun aiheuttajaksi epäiltiin ensin harvinaista, alkuvaiheessa oireetonta autoimmuunisairautta nimeltään Primaari biliaari kolangiitti eli "sappikirroosi", johon olisin sukupuoleni ja ikäni perusteella sopinut täydellisesti, mutta josta jatkoverikokeet eivät  antaneet viitteitä. Kesti kuitenkin sen verran kauan saada tuloksia, että olin jo sopeutunut ajatukseen siitä, että tämmöisen sairauden kanssa tässä tästä eteenpäin eletään. Ja valehtelisin jos väittäisin, etten tuntenut samalla pientä katkeruutta, koska sairauden voi laukaista esim. synteettiset hiusvärit, hajuvedet, kynsilakka tms. kemialliset aineet, joita itse en edes käytä. Lukuunottamatta kahden vuoden käsidesiläträystä, jolle kerkisin myös katkeroitua, kun ajattelin, että onhan se aika epäreilua, jos siitä saa palkaksi loppuelämän mittaisen sairauden.

Myöskään kolmannen koronarokotteen aiheuttamaa arvojen nousua ei poissuljettu. Sopii ajallisesti niin täsmästi nousukiidon alkuun. Tätä mahdollisuutta olen molemmilta minua tutkineilta asiantuntijoilta kysynyt ja kumpikin on vastannut, että ei ole täysin mahdoton vaihtoehto. Sisätautilääkärin mukaan "sekä koronan että rokotteiden on todettu joissakin tapauksissa nostaneen maksa-arvoja tilapäisesti". Ei sekään tietty kivalta tunnu, mutta toisaalta ajattelen, että jos näin on, niin toivottavasti häiriö elimistössä tosiaan on tilapäinen, koska alkuvaiheen  arvoista on vuoden mittaan tultu alaspäin ja välillä käyty jopa viitelukemissa. Hassusti vaan niin, että kun joku arvo laskee, joku toinen vastaavasti nousee, mutta varsin maltillisissa lukemissa onneksi pyöritään.


22.1.23


Minkäänlaisia oireita ei itselläni ole (ei väsytä, ei kutita, ei särje nivelet, eikä mitään muutakaan "maksalistalla" mainittua) ja sehän tässä niin pirullista tavallaan onkin. Siis se, että vaikka vointi on kuinka hyvä, ei välttämättä silti tiedä, mitä kehon sisällä tapahtuu. Siksi olen päättänyt olla täysin sattumalta esiin tulleesta tiedosta ja kaikista menneistä sekä tulevista jatkokokeista kiitollinen. Vaikka tulosten odottelu edelleen stressaa jokaikinen kerta, olen voinut ne kuultuani olla hyvillä mielin. Etenkin, kun kaikki muut arvot ovat peräti priimaa. Se rauhoittaa.

Mutta se siitä aiheesta, joka tuskin on järin kiinnostava. Olen ihan luottavaisella mielellä, koska hoitopolkuni on hyvissä käsissä. 


22.1.23


Tällä hetkellä keskittyminen menee enimmäkseen pitkään haikailemani keittiöremontin järjestelyihin ja hankintoihin. Ei tavallaan tehdä paljoakaan, mutta ihan kiitettävästi hintaa sillekin muutokselle tulee, joten eurojen tarkkaa laskemista on myös tiedossa. Mutta myös kivoja tapaamisia tutuiksi tulleiden nuorten, mukavien, kohteliaiden ja taitavien ammattimiesten kanssa. Tuntee olevansa elossa, kun ympärillä on nuorisoa. Ja on aina jotenkin niin sydäntä lämmittävää seurata kuinka nämä omien poikieni ikäiset omien alojensa erikoisosaajat tekevät työtään suurella sydämellä ja ammattiylpeydellä. Oma samaan sarjaan kuuluva poikani on tällä hetkellä vielä harjoittamassa talviammattiaan Suomen rajojen ulkopuolella, mutta meille on aiempien remonttien myötä muodostunut sellainen mukava rempparinki, josta voin luottaa saavani aina mm. sähkö- ja putkimiehet täsmästi paikalle. On vähän samanlaista tiimipeliä kuin joukkueurheilu, jossa kaikilla näillä tutuilla tekijöillä on taustaa. 

Timpurin hommat kanssani hoittaa luottomies, joka on vähän aikaisempaa saapumiserää :). Viimeksi syksyllä asenneltiin yhdessä olkkarin sormipaneeliseinää ja on tehnyt  myös meidän edellisen keittiörempan 20 vuotta sitten. Meillä menee yhteistyö tosi kivasti yksiin, koska katsellaan asioita samanlaisin silmin, joten odotan innolla, että päästään hommiin. Pitää vaan järkätä itselleni sitä varten vapaata, muttei pitäisi olla ongelma, koska lomapäiviä on varastossa ja pystyn sovittelemaan töitäni niin, ettei asiakkaiden tarvi jäädä vastauksia tai apuja vaille.
Tämä menee nyt vähän samaan kastiin niiden vuoden takaisten 10 muutaman minuutin sisällä otetun kuvan kanssa, mutta oli jotenkin niin hienon harmaa päivä, että seistä tönötin vaan kameran kanssa liki paikoillani. 

Tuon alemman kuvan kokeilin kääntää peilikuvakseen ja yhdistää sen alkuperäisen kanssa sillä mielellä, että näkisin, saisiko siitä aikaiseksi peräti pätkän tapettia tai muuten vaan symmetrisen kuvan seinälle. 
Saattaisi siitä saadakin, kun vähän käsittelisi, mutta tämä nyt on taas näitä "ihan hyvä idea, mutta tuskin koskaan toteutuu"-tyyppisiä juttujani.

Liki värittömästä värityksestä kyllä tykkään.Tarkoitus on helmikuussa pitää kamera hollilla, koska Kristiinalla on blogissaan kaikille avoin kiva kuvahaaste K-kirjaimilla alkavista kuvauskohteista. Ensimmäisenä aiheena sattumoisin keittiö :). 

Tarkoituksena on julkaista edellisen viikon kuvat aina sunnuntaisin, mutta nähtäväksi jää, kuinka käy. 

Osallistukaa tekin, jos yhtään siltä tuntuu. 

Nyt täytyy taas lopettaa tähän, vaikka tuntuukin, että on nämä tekstit enempi sellaisia tyhjänpäiväisiä "on ilmoja pidellyt"-tyyppisiä nykyään. Ei oikein ole ollut sopivaa tilaisuutta minkään mielessä pyörivän aiheen perinpohjaiseen pohdiskeluun, joka olisi enemmän oma juttuni. Keittiö on pitänyt siitä huolen. Mutta jonain päivänä köökki toivottavasti valmistuu ja tulee päähän taas tyhjää tilaa.


25 kommenttia:

 1. Toivottavasti saavat nuo maksa-asiat kuntoon ja aiheuttaja selville. Kaikkein kamalinta on juuri tuo epätietoisuus ja odottaminen. Kun tietää miten terveellisesti elät, tuntuu ettei kyseessä voi olla mikään suuri juttu. Pidän peukkuja että asia ratkeaa parhain päin.
  Harmaa talvipäivä voi olla paras kuvaussää ja se välittyy kyllä kuvistasikin.
  Kiva kun linkitit blogiini. Minä ainakin aion ottaa osaa haasteeseen :))
  Keittiöremppakuvia odotellen, Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuun muistelmat?? Helmikuu on juuri alkanut :)

   Poista
  2. Alkuun oli aika vaikeaa se epätietoisuudessa eläminen, kun vaihdoin yksityiseltä julkiselle puolelle, jossa kaikki kestää kauemmin, mutta nyt osaan jo ottaa nämä väliajat lunkisti, enkä koko ajan mieti asiaa. On niin paljon tehty kaikenlaisia kokeita ja suljettu sitä mukaa pois mahdollisia aiheuttajia, että niiltä osin on rauhallinen mieli. Enkähän olisi ilman sitä sattumalta esiin tullutta poikkeamaa tullut käyneeksi näin usein verikokeissa tarkistuttamassa ihan niitä perusasioitakin (kolesteroleja sun muita), joiden suhteen olen nyt koko ajan kartalla ja iloinen siitä, että lukemat on tosiaan ihan "priimaa".

   Ilmeisesti vika on sappinesteen häiriintyneessä kierrossa, mutta tarkempaa tietoa ei ole.
   Ja niinkuin sanoitkin, elän varsin terveellisesti, joten siltäkin osin voin olla ihan hyvillä mielin, että ainakaan en ole tietoisesti elimistöä ylikuormittanut.

   Mutta ei maksa vaivaa kirjoitella tästä sen enempää :).

   Keittiöremppa alkaa varsin epähohdokkaasti, koska ihan ensimmäisenä pitää rassata vanhan talon viemäriputket, jotka on ilmeisesti menossa tukkoon päätellen tiskikoneen pohjalle kertyvästä likavedestä. Ja kone on sentään vasta 30 vuotta vanha :D.

   Kiva, että osallistut haasteeseen. Sitten meitä on varmasti ainakin kaksi :).

   Lisäsin vuosiluvun vielä otsikkoonkin, niin on (ehkä) selkeämpi tämä mun takakäteisen vuosikatsauksen systeemi.

   Toivotaan valoisaa kuvausviikonloppua. Itse aion testailla paria maalia keittiön seinään ja siihenkin tarvitaan valoa, kun sähkäri jo kävi purkamassa osan vanhoista valoista.

   Poista
  3. No nyt tyhmempikin, kuten minä, käsittää juonen. Luin sen monta kertaa, koska olen sellainen että hätäisesti vaan teen jonkin asian ja vasta sitten tajuan että ajattelin ihan väärin ensin.
   Onnistunutta värivalintaa viikonloppuun!

   Poista
  4. Se oli ihan hyvä huomio Kristiina. Ei välttämättä ollut selvää muillekaan.

   Värivalinta taisi nyt jäädä aurinkoisen ulkoilupäivän jalkoihin ainakin tänään. Ja olen niin innostunut siitä kuvahaasteestasi, että näen koko ajan silmissäni jotain K-kirjaimella alkavaa :)

   Poista
 2. Sun on ilmoja pidellyt postaukset on ihan parhautta. Hyvä, että ei ollut autoimmuunisairaus kuitenkaan kyseessä. Kaikkea kremppaa sitä voikin ihmisellä olla. Mielummin sitä remppaa kuin kremppaa, joten tsemppiä keittiöremppaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsestä tuntuu, että ei näistä mun teksteistä puutu enää kuin huokaukset :D. Siis tyyliin "Hohhoijaa, on ilmoja pidellyt, puhhuh". Yhtä mielenkiintoista..

   Mutta olet Outi ehdottoman oikessa. Mieluummin remppaa kuin kremppaa :). Lisään sen mun suosikkilausahdusten listalle :)

   Poista
 3. Pitkästä aikaa täälläkin! Ikävää tuo epätietoisuus siitä, mikä ne maksa-arvot on nostanut, mutta onneksi sinua tutkitaan kunnolla. Ja koska on jo noin paljon tutkittu ja kuntokin on hyvä, ei liene mitään kovin vakavaa. Ja tiedän toki, että asia vaivaa niin kauan kun ei tarkkaa tietoa syystä ole. Joten toivottavasti asia selviää!
  Kuvasi ovat jälleen kerran upeita ja harmaan ystävänä voi vain huokailla tuota kauneutta. Luonto onneksi antaa aina..
  Keittiöremontti varmaan piristää - ja niin se tekisi meilläkin, mutta täällä sitä vielä toistaiseksi siirretään, sillä edelleen haaveilen muuttoa tästä kodista hieman pienempään ja yhteen tasoon. Isäntä vaan ei vielä ole oikein lämmennyt asialle - mutta kyllä se vielä lämpenee. Ennemmin tai myöhemmin.
  Hyvää helmikuuta ja aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohhoh, piti ihan silmiä hieraista, että näinkö tosiaan oikein ja vanha tuttu Lady of the Mess on linjoilla :). Kiva yllätys.

   Olen tässä vuoden mittaan jo niin tottunut tähän tilanteeseen, että osaan olla verikokeiden väliset kuukaudet miettimättä asiaa. Paitsi kokeiden molemmin puolin, vähän ennen ja jälkeen siihen asti kunnes lääkäri taas soittaa ja kertoo missä mennään.
   Mulla on terveysvakuutus, jonka puitteissa voisin käydä yksityisellä ja nähdä labratulokset aina itse heti, kun ne on valmiita, joka on sekä hyvä että huono asia yhtä aikaa. Hyvä siinä tapauksessa, jos kaikki on kunnossa, mutta huono, jos ei ole. Ja yksityislääkärin suosituksesta olen päätynyt julkiseen terveydenhuoltoon, jossa muodostuu selkeä hoitopolku, kun kaikki tieto pysyy ketjun sisällä. Edelleenkään kun ei siirry yksityisen puolen tiedot julkiselle, mikä on mielestäni aika iso puute. Helpottaisi huomattavasti, jos puolin ja toisin nähtäisiin henkilön koko hoitohistoria. Mutta näillä nyt mennään ja jos selvyyttä arvojen heilahteluihin ei tule, niin sitten niitä vaan kontrolloidaan tietyin väliajoin.

   Harmaa luonto tosiaan olla omalla tavallaan kaunis ja tykkään sumusta (jos ei tarvi olla autolla liikenteessä), mutta auringonvalokin olisi kyllä oikein tervetullutta. Ei ole liiemmin näkynyt.

   Muistan vielä hyvin, kun edellisen kerran (silloin 20 vuotta sitten) ehdotin keittiöremonttia. Mies käänteli samalla Hesarin sivuja ruokapöydän ääressä ja sanoi, että "voisin kyllä ihan hyvin lukea lehteä tässä vanhassakin keittiössä" :D, mutta ei kuitenkaan vastustellut, koska tietää että hoidan itse kaiken, enkä pakota osallistumaan.

   Olen ihan varma, että keksit keinot isännän lämmittämiseen ja ennemmin tai myöhemmin nautitte olosta uudessa yhtä hyvässä kodissa.

   Kiitos samoin Lady ja kiva kun poikkesit.

   Poista
 4. Harmaan sävyt ovat mullekin mieluisia - upeat kuvat siis. Mutta kyllä nämä pari aurinkoista päivää ovat antaneet sellaiset energiapuustit, että oksat pois ;) Ei juuri tee mieli olla sisällä ollenkaan. Kevättä pukkaa - vaikka tiedän kyllä, jotta takatalvea pukkaa varmaan vielä todnäk useammankin kerran...
  Tsemppiä noiden verikoekierteiden kanssa. Tiedän tunteen. (Sivuhuomautus, jonka voit huomioida tai unohtaa: En oo lääkäri ja vain yhden läheisen kokemus siitä että sun tyyppisiin juttuihin auttoi pinaatin syönnin lopettaminen, erityisesti babypinaatti aiheutti myös kipuja. Pakko nyt vinkata, kun tiedän, että tykkäät syödä niitä. Mutta voi olla siis vain yhden ihmisen kohdalla.)
  Ihailen sun intoasi postailla taas - itse olen vähän jumissa vaikka ideoita olisi...
  Supermukavaa viikonloppua ja innolla seuraan, mitä seuraavaksi kirjoitat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan on kuule samat ajatukset, että aurinko lataa virtaa sekä kroppaan että mieleen. Ja päivän piteneminenkin tuntuu tosi kivalta, kun viiden maissakin on vielä ihan valoisaa, vaikka olisi pilvinenkin päivä (muuta täällä ei juuri ole viimeaikoina ollutkaan, mutta olen luottavainen sen suhteen, että huomenna aurinko näyttäytyy, mikä olis tosi kiva, koska ajattelin vähän testailla maaleja keittiön seinään).

   En pistä ollenkaan pahakseni vinkkejä viisailta ihmisiltä, vaan otan kaiken mielelläni vastaan ja peilailen niitä sitten itse omaan elämääni. Sitä en jaksa uskoa, että babypinaatti olisi maksa-arvoja yhtäkkisesti nostanut, koska sitä olen smoothieissa käyttänyt jo yli 7 vuoden ajan ja aina ostanut nimenomaan kotimaista Piltin puutarhan babypinaattia, jonka tiedän olevan valmiiksi huuhdeltua ja muutenkin tuorekäyttöön sopivaa (puutarhan perustaja on yksi golfkavereistani). Muttamutta. Meidän lounasravintolassa on usein salaattia, jossa on pinaatinlehtiä (tai raakaa lehtikaalia), eikä ole montaakaan päivää, kun mietin, että mahtaako ne pinaatit olla sellaisia ulkomaisia, jotka pitäisi ryöpätä ensin. Kotimaisia kun kyseisessä ravintolaketjussa tuskin korkean hinnan vuoksi käytetään. Vatsani on nimittäin nyt muutamana päivänä (tai oikeastaan yönä) särkenyt ja olen miettinyt, mitä sellaista olen mahdollisesti syönyt, joka sen olisi voinut aiheuttaa. Yksi niistä on just se pinaatti. Ja toinen on vähän liiallisella innolla aloittamani vegeruokailu, jonka härkäpavut ja kikherneet suurissa määrin ei ollut kovin hyvä idea :). Ne jätin pois ja helpotti.

   Keliakiatestitkin tehtiin jo ihan alkuvaiheessa, mutta niissä ei ilmennyt mitään.

   Eipä tämä postausinto oikein meinaa muuttua toiminnaksi, mutta Kristiinan kuvahaasteeseen yritän kyllä osallistua ja lisäillä vähän tekstiä taustaksi kuville.

   Kiitos samoin CC, nimenomaan supermukavaa viikonloppua <3 ja minäkin odotan meidän molempien kirjoituksia ;)

   Poista
 5. Ihana kuulla, että hoitosi on hyvissä käsissä. Olen monesti miettinyt, että toivottavasti sinulla on kaikki hyvin. <3 Kai siihen epätietoisuuteenkin jollain lailla tottuu...

  Ja mahtavaa, että on luotettavia remppamiehiä, joiden kanssa synkkaa vielä ajatuksetkin yksiin. Mulle jokin remontti olisi kauhea stressi jo ihan pelkästään sen takia, että en tiedä, kenen puoleen kääntyisin, ja kuka olisi hyvä ja luotettava remppamies/firma. Nykyään tehdään niin paljon huonoa jälkeä, josta saa sitten myöhemmin kärsiä... Ei pelkästään kotirempoissa vaan julkisissa rakennuksissakin. Muista sitten ottaa ennen ja jälkeen -kuvia. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei mulla ole hätää niin kauan kuin ei toisin todisteta ja toivottavasti niin ei käy. Kiitos miettimisestä <3.

   Isoihin kaupunkeihin mahtuu tosiaan monenlaista tekijää. Valitettavasti.
   Täällä pienessä kaupungissa kun on pienet ympyrät, ei voi tehdä huonoa jälkeä tai työt loppuu samantien.

   Itseäni aina sieppaa ihan huolella kuulla "putkimies on aina myöhässä" tai "hanskat tippuu kädestä, kun kello lyö neljä"-tyyppisiä yleistyksiä, joiden aiheuttaja on joku yksittäinen kesseli. Omassa perheessäni ja lähipiirissä kun sattuu olemaan nimenomaan ahkeria, luotettavia ja tarkkoja tekijöitä, joita suurin osa ammattikunnasta ihan varmasti on. Ja onneksi täällä myös "hyvä kello kiirii kauas", eikä ainoastaan huono maine.

   Olen tainnut antaa meidän keittiörempasta vähän turhan suureellisen kuvan :) Oikeasti se keskittyy niinkin hohdokkaiden asioiden kuin viemärin putsauksen ja 30 vuotta vanhan tiskikoneen vaihdon ympärille :).
   Ennen-kuvia on tullut otettua ja itse rakastan katsoa muiden ennen-jälkeen-juttuja, mutta jotenkin omalla kohdalla ne ei tunnu yhtä hohdokkailta. Vissiin siksi, että sitä näkee myös kaikki ne välivaiheet, eikä muutos ehkä tunnu niin isolta. Mutta niin tai näin, tänään paistaa aurinko ja lähden tästä toistamiseen ulos.

   Iloista viikonloppua!

   Poista
 6. Keittiörempasta voisin kertoa, että meillä se tehtiin v -93. Toki kodinkoneita uusittiin sen jälkeen, mutta päätimme silloin (tai minä päätin), että keittiö tehdään sellainen, että kestää meidän asumisen. Keittiö oli suuri, ja samalla uusittiin siellä putket yms. Sitten viime keväänä kun talon myin, niin ostajat ihastuivat nimenomaan keittiöön. Minua vähän huvitti, kun nuoripari oli keittiön ikäinen :)

  Hyvä jos sinulla alkaa ne krempat selvitä. Näitä ikälisiä on kertynyt ja olen itsekin käynyt syksyn ja talven aikana monenlaisissa tutkimuksissa, jatkuvat edelleen. Osa on selvinnyt, osa ei.

  Mutta sen verran vielä, että kävin alkusyksystä pari kolme kertaa yksityisellä lääkärillä ja kyllä niiden käyntien tiedot löytyvät Omakannasta. Nykyään pitää myös ne viedä sinne, jos potilas ei ole sitä kieltänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me muutettiin tähän kotiin -93 ja tiskikone on perua niiltä ajoilta ja hyvin murissut menemään (ei ole mikään silence-malli :)), mutta nyt on alkanut näyttää siltä, että viimeisiä hetkiä viedään ja katsottiin parhaaksi ostaa uusi ennenkuin aiheuttaa jotain isompaa (vesi)vahinkoa. Samalla vaihtuu liesi, joka sekin on 20 vuotta vanha. Ja sitä mukaa sitten päätettiin vaihtaa myös allas, tasot ja välitilat. Kaapistot on edelleen liki uuden veroiset, joten niihin ei kosketa, mutta punertava pyökkitaso ei enää vähään aikaan oikein ole kuulunut suosikkeihin. Vaikka on kuulemma uudelleen tulossa muotiin :).

   Keittiöllä on iso rooli talon myynnissä, koska on niin kallis remontoitava. Hieno juttu siis, että teidän talon ostajat tykästyi keittöön sellaisenaan.

   En tiedä sitten, selviääkö niitten mun arvojen nostaja koskaan, mutta jotenkin se sappinesteen estyneeseen kiertoon kai liittyy. Ellei sitten tähystyksessä ilmene jotain muuta. Olen kuitenkin paremmin kartalla kaikista veriarvoistani nykyään kuin koskaan ennen, joten siinä mielessä jotain hyvääkin tässä episodissa.
   Ja juu, yksityisen puolen tiedot kyllä näkyy mun omakannassa ja olen laittanut kaikkialle ruksin kohtaan, jossa on kysytty, saako mun tietoja katsoa kaikki omaan terveydenhuoltooni osallistuvat, mutta siitä huolimatta julkisen puolen lääkäri ei niitä näe. Tai sitten ei ole selannut tietoja niin pitkälle, koska välissä voi olla useampia hammaslääkärikäyntejä tai jotain, mikä ei liity nykyiseen asiaan millään lailla.

   Toivottavasti sinulle tulee selvyyttä loppuihinkin ja toivottavasti kaikki on myös hoidettavissa helposti pois päiväjärjestyksestä niin, että voit aloittaa kohtapuoliin alkavan vesikävely- ja uintikauden niiltäkin osin hyvillä mielin.

   Poista
 7. No voihan maksa! Mä ymmärrän hyvin sun huolen ja ihmetyksen siitä, mikä siellä sisuskaluissa oikeen nyt häikkää. Kun samat on olleet mietteet täällä. Tai tiedänhän mä jo nyt mikä itellä häikkää, mutta silti harmitti, kun tammikuun maksa-arvot oli taas huonommat kuin reilu vuosi sitten. Painoo en oo saanu alas, mut muuten oon mielestäni eläny terveemmin.
  Mutta että parfyymi?? 😳 Siis apua, siitä en kyllä luovu, en sitte millää! En tienny, että ne voi vaikuttaa noinkin! Kaikenlaista sitä kans on. 🙄🤨
  Toivon sulle parempaa jatkoo. Se jatkuva tutkiminen ja ”arvailu” on niiiin rasittavaa!
  🌞🪷💐

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan maksa tosiaan, jos sullakin on jotain häikkää sen suhteen.

   Olin jotenkin ihan paniikissa, kun oli se Gt-arvo koholla. Ei paljon mutta kuitenkin. Ei ole ikinä ennen ollut ja kuvittelin jo, että jaahans, nyt on varmaan tullut otettua viinilasi liian usein käteen, mutta aika äkkiä kävi selväksi ettei ole siitä kyse. Täysin tipattoman kuukauden jälkeen nousi lisää ja kun karsittiin vielä kaikki mahdolliset vitamiinitkin veks ja taas katsottiin kuukauden päästä, oli jo liki neljä kertaa yli viitearvojen ylärajan ja siinä samalla oli noussut Alat-arvokin, joka ei ollut aiemmin yhtään koholla. Myös Afos otettiin ja sekin oli yläkanttiin. Geeteetä ei ole sen koommin tutkittu ja kaikki muut on laskeneet niin että osa on tosiaan jo ihan normaali ja osa vielä seilaa siinä viitearvon ylärajan tuntumassa. Eli jotain häikkää on, koska ei ne muuten nouse, mutta selvyyttä ei ole saatu. Enkä osaa kyllä omia tekemisiäni yhtään tämän terveellisimmiksi enää muuttaa kuin mitä ne on. Ja painoakin pitäisi saada ennemminkin lisää (mielellään lihasten muodossa, jos saa pyytää :)) kuin pois.

   Ja jep. Taisin jättää vuosia sitten kaikki vähäisetkin hajusteet pois (mulla ehti yleensä siitä ainoasta hajuvesipullosta haihtua suurin osa), kun työntantajalla oli paha astma ja muutenkin tuntui, että kaikki paikat on nykyään julistettu hajuttomiksi. Mutta sittemmin tuli tietoon myös näitä muita haittoja, joten olen jatkanut samoilla linjoilla. Yhtäläillä kosmetiikan (meikkejä en käytä kuin hätätapauksessa, koska olen laiska) kuin kampaamotuotteidenkin suhteen, joissa sinäkin kerroit olevasi ekokampaamolinjalla.

   Toivotaan molemmille parasta jatkoa ja maksa-arvoille tervemenoa johonkin huitsinkukkuun :)

   Poista
  2. Just tuo GT on mullakin seilannut. (Sehän korreloi myös sapen hyvinvointia, ei pelkän maksan.) Pahimmillaan oli 104 kaks ja puol vuotta sitten. Sit laski muutamas kuukaudes 62:een ja nyt kuitenkin 78. Ei mitään hajuu mistä johtuu, kun mäkin luulin että ohhoh alkoholiakos mulla menee niin paljon ja vähensin ja vähensin, mutta arvo vaan hyppii. Alat on ollu pahimmillaan 56. Afos ollu pahimmillaan 106. B-Trom ollu pahimmillaan 459, sit laskenut lähelle viitearvoja ja nyt kuitenkin taas 409. Eihän nämä nyt mitään kauheita arvoja ole, mutta kuitenkin selkeesti yli sen mitä olis hyvä.
   Hirmu ärsyttävää, kun alkaa tulla kaikennäkösiä kummia kolotuksia ja outoja arvoja. Lääkäri ei IKINÄ sano mitään sellasta että ”juo sinä plikka vaan inkivääriä” taikka ”hotkihan greippiä kuule!” Mä kaipaisin sellasta ihan kokonaisvaltaista analyysiä, että joku kattois geeniperimän, ottais huomioon kaikki kemikaalit ja lisäaineet joita käytän ja sit määräis kokonaisvaltaista hoitoa, eikä vaan jotain buranaa. Kun nytkin kolottaa, vaikka oon syöny buranaa jo reilun viikon. Hirmu turhauttavaa!
   Tsemppiä sinne! 😘

   Poista
  3. Jos yhtään lohduttaa Thilda, niin mulla on kaikki nuo mainitut arvot käynyt korkeammalla kuin sinulla. Huhtikuu oli pahin (sairastuin koronaan suunnilleen viikon kuluttua labrakokeista ja olen miettinyt, mahtoiko silloin jo olla elimistö jotenkin sekaisin).
   Myös trombosyytit on mulla olleet koholla niin kauan kuin muistan. Piti ihan käydä tarkistamassa historiaa taaksepäin ja ekat normaalit arvot tuli vastaan vuonna 2002. Siinä välissä on ollut korkeita, mutta jostain ihmeen syystä ne oli nyt tammikuussa normaalit. Enkä ole niistä osannut ottaa murhetta, kun työterkkari aikanaan sanoi, että joillekin ihmisille, myös hänelle itselleen, on tyypillistä että on "trombbarit koholla".

   En ole rokotevastainen (jos olisin, en olisi velvollisuudentunnosta ottanut kaikkia kolmea koronarokotetta), mutta en voi olla aika ajoin miettimättä sitä, onko arvojen heittelyn syy niissä. Enkä tiedä myöskään millä mallilla arvot on olleet helmikuiden 2020 ja 2022 välissä, koska silloin niitä ei ole testattu. On voinut olla silloinkin koholla.

   Luulen, että tuollaisen kokonaisvaltaisen katsauksen saisi funktionaalisen lääketieteen puolella. Siellä kun korostetaan nimenomaan sitä, että ihminen on kokonaisuus. MUTTA nämäkin on sellaisia juttuja, joihin en halua isommin ottaa julkisesti kantaa.

   Mulle ei T-talon lääkärit antaneet silloin olkapääkipuhelvetissä edes buranaa, vaan määräsivät fysioterapiaa ja kuminauhajumppaa vastuskuminauhalla, vaikka tulehdus oli jo niin pitkällä, että olisi varsin pitänyt olla rauhaksiin. Ehkä kerroinkin aiemmin, että kävin sitten ostamassa kipuun nelisatasta buranaa ja söin niitä putkeen 1500 kpl. Ihme, ettei ollut vatsan kanssa silloin ongelmaa (olen kysynyt, voiko kymmenen vuotta sitten syöty buranamäärä aiheuttaa haittaa näin pitkän ajan kuluttua ja kuulemma ei).

   Tsemppiä meille <3

   Poista
 8. Kylläpä on ihanat kuvat taas täällä. Ja KYLLÄ kiinnostaa maksa-arvot. Jotenkin "heräsin" juttujesi jälkeen tutkimaan verikoevastauksiani vuosien varrelta, ja käymään myös verikokeissa varmuuden vuoksi. Jonakin talvena oli kutinaa yms, mut ei silloin tutkittu mitään. Ystäväni sairastui myös haimasyöpään pari vuotta sitten talvella, tai jotain niillä main. Eikä ollut ollut muita oireita,ehkä kutinaa?
  Tuo käsidesijuttu ja muutkin kemikaalit...nosti karvat pystyyn kyllä. Ainakin on tapauksia paljon, jos k-rokotteista jotain aiheutuu pitkällä aikavälillä...Hyvää helmikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie ja hienoa, että käyt verikokeissa. Olen ajatellut asian niin, että voin olla hyvillä mielin sekä siinä tapauksessa että arvot on kunnossa kuin siinäkin, että tulee hyvissä ajoin ilmi, jos jotain on pielessä.

   Mutta hui sentään, kuulostaa aika hurjalta, että haimasyövänkin voi saada ilman mitään ennakkovaroitusta :(.

   Tuntuu välillä epäreilulta, että vaikka kuinka terveellisesti elää, ei silti välttämättä säästy sairauksilta. Mutta ainakin voi ajatella niin, että onpahan ainakin yrittänyt elää ihmisiksi ja pitää itsestään huolta, eikä tietentahtoen ole kuormittanut omaa elimistöään. Aletaan vissiin vuosien mittaan kestää heikommin vähän kaikkea. Ennen sitä porskutti menemään ilman huolen häivää.

   Ja älä muuta sano. En ole rokotevastainen, koska muuten en olisi rokotuksia ottanut, mutta silti on fakta, että ainut mikä elämässäni on parin-kolmen viime vuoden sisällä muuttunut, on justiin nuo rokotukset ja jatkuva käsidesin käyttö. En siis voi olla miettimättä niiden yhteyttä kohonneisiin maksa-arvoihin. Onneksi ovat kuitenkin kääntyneet laskusuuntaan ja toivottavasti suunta on pysyvä.

   Kiitos samoin Emilie, hyvää ja toivottavasti välillä aurinkoistakin helmikuun jatkoa! Saat kaikille kasveillesi vihdoin valoa :)

   Poista
 9. Hellou, noi terveysasiat on aina uuvuttavia. Varsinkin, jos syytä ei meinaa löytyä. Jos maalaisjärjellä ajattelee, niin syy voisi olla koronarokotteessa. Ei mikään ihme. Mulla on taas niskaleikkaus edessä, en tykkää mut kai pakko. Hienoja kuvia, kyllä noista saisi hienoa tapettia.
  Meillä on iso rumba edessä. Asunto on myyty ja muutto edessä. Toisaalta olen innoissani mut toisaalta hirvittää. Mut nyt on uusi koti ihka uudessa talossa, pääsen kerrankin muuttamaan ilman jumalatonta remonttia (en jaksaisi enää.) Hei, valoa kohti mennään ja lujaa. Kohta on kesä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta viserrä. Maalaisjärki sanoo mulla samaa, mutta on aihe, josta olen katsonut parhaaksi pysyä enempi hissukseen, koska ei kuitenkaan johda mihinkään, eikä sille enää mitään mahda. Menee vaan turhaa energiaa semmoiseen "mitä jos"- pyörittelyyn ja se on tosi kuluttavaa.

   Mutta voihan niskapaska :(. En ihmettele, ettet tykkää, mutta niin kuin sanot, niin kai se on pakko. Ja kun on yhden kerran saman kokenut ja siitä selvinnyt, tietää että selviää toisenkin kerran, mutta ymmärrän silti erittäin hyvin. Stressiä semmoisesta tulee ja menee jokatapauksessa toipumiseen aikaa. Lähetän sulle täältä kaikki mun ylimääräiset henkiset voimavarat tueksi <3.

   Muuttokin on iso juttu ja taas ymmärrän (huomaatko, että olen kova ymmärtämään :)), että on tunteita puolesta ja vastaan. Iso projekti, joskaan teille ei ole onneksi kertynyt tämmöistä rompemäärää kuin meille tässä samassa talossa asuttujen kohta 30 vuoden aikana. Huuuuuh. Ahistaa pelkkä ajatus, että pitäisi ihan tosissaan alkaa tyhjentää kaappeja. Ihan eri asia raivailla niitä muuten vaan.
   Uudesta olen vähän kateellinen. Hyvällä tavalla siis. Näen usein unta, että muutetaan uuteen taloon, jossa kuljeskelen ja availen oven toisensa perään ja mietin siinä samalla, että minkä huoneen mistäkin tilasta tekisin ja miten sen sisustaisin. Silloin ottaa vähän pattiin herätä tässä vanhassa pikku töllissä aamulla, vaikka onkin meille ihan hyvä koti.

   Valoa päin ja vauhdilla mennään. Sillälailla pölhön pojan taktiikalla. (Paukusta kärkeen ja loppu töyttä).

   Poista
 10. Vähän samanlaisissa maksaisissa tunnelmissa... Outoa äkillistä kyljen kipukramppia (joka ei sen koommin ole uusiutunut) työterveyslääkärille kuvailtuani, lykkäsi ylävatsan ultraan virtsakiviepäilyn vuoksi. Ei ole kiviä, ei, mutta maksassa näkyi jotain epämääräistä. Menin omalla kustannuksellani magneettikuviin, mutta löydös edelleen ihan yhtä määrittelemätön, joten sain lähetteen TAYSiin. TAYS puolestaan passitti labroihin, lähete noin neljän A4:n pituinen. No, maksa-arvot ja kaikki muutkin tutkitut olivat ihan täydellisiä. Koska labrat eivät paljastaneet mitään hälyttävää, odottelen ei-kiireellisnä jatkotutkimuksia (uudet magneettikuvat uusilla aineilla), mutta arvaa vaan, mitä kaikkea googgeloimalla olen jo itselleni diagnosoinut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan nyt on (maksa)markkinat! Alkaa jo vähän hirvittää, mistä tässä on kyse, kun täällä jo on tullut ilmi, että useammallakin saman ikäkaliiperin naisihmisellä on ilmennyt koronavuosien jälkeistä häikkää.

   Ja jep, arvaan kyllä. Google on hyvä ja huono asia yhtä aikaa. Vaikka itsekin osaan jo ulkoa mitä mikäkin maksa-arvo tarkoittaa tai voi tarkoittaa, niin silti niitä aina tämän tästä käyn lukemassa uudelleen ja uudelleen. Ja vierailen myös muma.fi sivustolla, joka on varsin asiallinen.
   Luotetaan siihen, että sun ei-kiireelllinen magneettikuvaus ja mun ei-kiireellinen tähystys poistaa niihinkin liittyvät huolet.

   Poista

Kiitos kivasta kommentistasi