Sivut

maanantai 5. syyskuuta 2022

SYKSY TUO TULLESSAAN AINAKIN (SÄHKÖN)SÄÄSTÖKAMPANJAN, KURSSEJA JA PIENTÄ PINTAREMONTTIA


Kaikkea otsikossa mainittua on tänä syksynä tiedossa. Toivottavasti myös kauniita kuulaita kelejä ja kaikinpuolin seesteistä meininkiä, mutta pysyttelen nyt niissä asioissa, joihin voin itse vaikuttaa. 


Kelitoive toteutui viime lauantai-iltana ja otin pitkästä, pitkästä aikaa kameran mukaan ja lähdin järvenrantaan kuvailemaan ja kuulostelemaan hiljaisuutta 


Säästäminen, tai ainakin turhan kulutuksen välttäminen on tapetilla, koska määräaikainen sähkösopimuksemme ja sitä mukaa varsin edullinen 4,5 snt/kWh hinta päättyy neljän päivän kuluttua. Tiedostan, että ollaan oltu onnekkaita, kun näinkin pitkälle on pötkitty vanhalla sopparilla, mutta samalla moitin itseäni siitä, etten jo keväällä tai keskikesällä lukenut sähköyhtiön lähettämiä uusia tarjouksia, kun ajattelin, että ehtiihän tota myöhemminkin. Ja vielä heinä- elokuun taitteessakin, kun puolivahingossa avasin sen hetkisen tarjouksen, ajattelin, että no en kyllä 13,5 snt hinnalla sopimusta tee, vaan etsin halvemman vaihtoehdon. Se oli virhe. Joskin onneksi tartuin edes sitä seuraavaan 15,95 sentin jatkotarjoukseen ja 2 vuoden määräaikaiseen sopimukseen, joka voi tietysti olla jonkunmoinen moka sekin, mutten halua päivittäin miettiä, mitä sähkö tänään maksaa, vaan tietää sen ennakkoon. Joten jos otetaan hinnan mahdollisesti jossain vaiheessa alentuessa takkiin, niin se on sitten vaan niin. Uskon, että sitä ennen keritään vastaavasti säästää, koska tällä hetkellä alimmat tarjoukset tuntuvat olevan vähintään tuplat tuohon uuteen hintaamme nähden. 

Meillä  kuluu sähköä tällä hetkellä noin 14500 kWh vuodessa, vaikkei edes lämmitetä sähköllä kuin osittain.

Nyt pitäisi koittaa keksiä, mistä sitä sähköä voi tai kannattaa yrittää säästää niin, että vähän saisi kurottua 1700 euron hinnannousua pienemmäksi. Etenkin kun öljyn hinta on tuplaantunut ja siitä(kin) on tulossa meille liki 2000 euron lisälasku tulevana vuonna. Tietää siis kymppiä per päivä nuo nousut.

Meidän tapauksessa suurin sähkönkuluttaja on mies, muttei kuitenkaan se, josta haluaisin luopua :).

Mies tykkää saunoa joka päivä ja hällä pitää myös aina olla jotain ääntä taustalla, kun on kotona. Eli voi hyvin pitää telkkaria päällä pelkän taustaäänen takia, vaikka istuisi itse lukemassa lehteä. 
En tiedä, mitä telkkarit nykyään kuluttaa, mutta saunominen maksaa paljon ja siitä tingitään talven mittaan (tai siis mies on luvannut tinkiä, itse saunon tosi harvoin) saunomalla useammin uimahallilla kuin kotona. Miehellä kun joka tapauksessa on uimahallin vuosikortti, joten uinnit ja saunat on jo ennakkoon maksettu, hyödynsi niitä tai ei.

Toinen merkittävä sähkösyöppö on ollut sähköllä lämpiävää vettä käyttävä pyykkikone, jota polvileikkauksesta kuntoutunut perheen urheilija on pyörittänyt liki päivittäin tai ainakin usein. Se on ollut niinikään päivittäisten hikitreenien vuoksi ymmärrettävää. Nyt kun polvi on taas pelikunnossa ja poika muuttanut takaisin maailmalle, pyykkikoneen kierrokset tipahtavat liki toiseen ääripäähän, kun kaksin ukkelin kanssa ollaan. (Enkä siis pojastakaan olisi halunnut luopua, mutta iloitsen siitä, että on taas kunnossa ja saa tehdä sitä, minkä eteen on tehnyt paljon töitä).

Siinä ne pari pääasiallista helppoa säästökohdetta vissiin on ja ihan mielenkiinnosta rakentelin jopa excel-taulukon, jolla haluan kuukausittain verrata sähkönkulutusta vuoden takaiseen. Josko siitä vaikka tulisi voittajafiilis ja lisää säästömotivaatiota.

Mutta se sähköstä tällä erää. Muutenkin on nyt laitettava kukkaron nyörit tiukemmalle, kun kesällä tuli varsinaisen loman lisäksi tehtyä pieniä reissuja liki joka viikonloppu. Se sai kesän tuntumaan ihanan pitkältä ja siltä, että oltaisiin oltu lomalla enemmänkin kuin kolme viikkoa, joka sekin oli meille poikkeuksellisen paljon ja ensimmäinen noin pitkä yhteinen loma jälkeen ukkelin yksinyrittäjäksi ryhtymisen. Mutta palailen kesäjuttuihin myöhemmin, jos vaan pystyn kouluttamaan itseni siihen, ettei postausten aina tarvitse noudattaa aikajärjestystä, vaan kesästä voi kirjoittaa myös syksyllä, jos ei kesällä kerkiä.
 Ilmoittauduin vuoden tauon jälkeen keramiikkakurssille, jossa tavoitteenani olisi tällä kertaa tehdä jotain aiempaa "isompaa", ettei kaappeihin kertyisi enää enempää pieniä kippoja ja kuppeja ja lautasia, joita olen tähän asti tehnyt. Ja joita voisin itseasiassa alkaa kaivella kaappien kätköistä esille ja tarkastella tuorein silmin. Siinä toivossa, että olen jo unohtanut, minkälainen lopputulos tehdessä oli tavoitteena. Se kun aika usein poikkeaa siitä, mitä uunista lopulta tulee ulos ja kestää aina aikansa hyväksyä se, että savea ja etenkään lasitteita ei voi täysin hallita, vaan sattuma puuttuu silloin tällöin peliin. Joskus onneksi niinkin päin, että lopputulos on kivempi kuin se mikä oli mielessä. 
Ihan tarkkaan en muista, mille muille kansalaisopiston kursseille  olen ilmoittautunut ja milloin ne alkaa, mutta ainakin "kuvataan kännykällä" ja "järkkäri tutuksi"-kurssit klikkasin kalenteriin. 
Nauratti, kun kerroin ukkelille tuosta järkkärijutusta ja ukkeli luuli, että aion kurssittautua järjestysmieheksi :). No mikä ettei. 

Kuvausaiheiset kurssit vetää paikallinen valokuvaaja, jota en tunne, mutta joka on ilmeisen taitava ja kuulemma myös rento tyyppi. Kuulostaa kivalta. 
Kivaa on myös se, että todella pitkästä aikaa (puhutaan vuosista) ja pitkälti aiemmin mainitun hyvää tehneen kesäreissailun & -loman ansiosta olen innostunut kotona suunnittelemaan pientä pintaremonttia ja muitakin maltillisia, mutta mukavia muutoksia.

Parhaillaan olohuoneen lattialla odottaa tekeytymässä panelinippu, jota on tarkoitus yhdessä luottoremppamiehen kanssa alkaa huomenissa latoa seinään kunhan ensin saadaan alta kipsilevy- ja tapettikerrokset purettua pois. Tiedossa on valtavat määrät pölyä, koska aikanaan ylitasoitettiin miehen kanssa inhottava lasikuitutapetti ihan tavallisella, tarkoitukseen sopimattomalla tasoitteella, jonka hiontapölyä oli ilmassa koko kadun mitalta. 

Kesälomalla tuli liikuttua päivittäin ja paljon. Enemmän kuin arkena ikinä kerkiää. Myös olo oli sen mukainen eli kaikinpuolin loistava, mutta ei tarvinnut kuin muutaman ensimmäisen työpäivän, kun työtuolissa istuminen tai sähköpöydän ääressä paikallaan seisominen jumitti etenkin takareidet niin, että missään ei oikein ole hyvä olla. Paitsi liikkuessa ja  liikettä täytyy nyt vaan saada mahtumaan päiviin edelleen tai ei hyvä heilu. Voin huonosti, jos en liiku.

Puolikkaille pelikierroksille ehtii töiden jälkeen edelleen ja lenkillekin tottakai, mutta sali- tai jumppakorttia en vielä osta, koska tiedän, etten kumpaankaan ainakaan kuluvan kuun mittaan vielä kerkiä niin paljon, että kuukausikortti kannattaisi hankkia. Sen sijaan päätin kokeilla netissä eteen tullutta kuukauden mittaista treenihaasteetta, jonka päivittäiset 20-60 minuutin mittaiset vaihtelevat treenit voi tehdä kotona tai ulkona. Se on ehkä se, mitä just nyt kaipaan. Siis sitä että joku tekee itselleni homman riittävän helpoksi ja samalla monipuoliseksi, eikä tarvi vartavasten lähteä mihinkään.

Tänään on jakson ensimmäinen päivä ja sen verran kurkkasin, että tuloillaan on parinkymmenen minuutin suht köykäinen liikkuvuusharjoite. Se sopii oikein mainiosti, ettei lyö lihakset äkkiseltään jökkiin, kun huomenna ja ylihuomenna pitäisi / saa keskittyä remppahommiin luottoremonttimies Reiskan kanssa.
 Tänään kävin myös kontrolliverikokeissa ja toivon, että tulos ei romuta kaikkea tätä, mistä kirjoitin. 

Kuulumisiin taas ja kaunista syyskuun alkua! 


16 kommenttia:

 1. Minä aina kurkin tuloksia etukäteen :) Me ollaan huomattu, että kerta saunominen maksaa kahdesta viiteen euroon kerta. Kaikkea sitä pitääkin nykyään miettiä, että ei ole kohta saunaankaan varaa. Meidän sähkölaskut, mukaan lukien sähkön siirto on n. 40€/kuukaudessa. Nytkin istun pimeässä, mutta telkkari pauhaa tuolla taustalla.
  Ihania kursseja olet valinnut. Joku keramiikkakurssi kiinnostaisi myös minua. Kivaa remppaviikkoa sinulle Annukka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Ennenvanhaan ei tarvinnut kyseenalaistaa sähkön hintaa, eikä varmaan ollut edes mahdollista ostaa sitä muualta kuin paikalliselta sähköyhtiöltä. Hinta oli mitä oli eikä muusta tiedetty. Nyt pitäisi koko ajan olla kärppänä kilpailuttamassa kaikenlaista, enkä usko, että siitä kukaan tykkää. En minä ainakaan. Teillä tuntuu kuitenkin onneksi olevan vallan maltillinen lasku, toivottavasti pysyykin. Ja toivottavasti sairastuvalla alkaa olo jo helpottaa. On niin typerä tautu :(.

   Voin hyvin kuvitella sut keramiikkakurssille loihtimaan kaikkea mielikuvituksellista. Itsellä ei riitä kuvittelu kuin ainaisiin kippoihin ja kuppeihin. Nyt on vähän mielessä, josko jonkun pöytävalaisimen jalan saisi tehtyä. Tai sitten ei.

   Paranemista Outi <3

   Poista
 2. Sähkönkulutuksen miettiminen on ollut ajankohtaista meilläkin. Sähkölämmitteinen omakotitalo vaatii omansa. Tosin sähkön säästämistä olemme opetelleet jo aikaisemminkin. Jos tänä vuonna muistaisi ikkunoiden paremman tiivistämisen - ja erityisesti lukitsemisen - talveksi, säästöjä tulee varmasti ihan pienen hymyn verran 😊.

  Upeaa, ettet luovu energiaa kuluttavista perheenjäsenistäsi tässäkään tiukassa tilanteessa, inhimillisyys ennen kaikkea 👍🤭🥳.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä melkoista sompaamista sen sähkön kanssa, eikä öljylämmittäjänkään mieltä hirveästi helpota, kun senkin hinta on tuplaantunut. (Asutaan vuonna -55 rakennetussa talossa ja vaikka öljy onkin pahis, josta pitäisi hankkiutua eroon, ollaan laskeskeltu, että jos aletaan sitä vaihtamaan johonkin toiseen, ei mahda maksaa itseään meidän tässä asumisen aikana takaisin. Ja nykyään tuntuu olevan kysyntää vain 2000-luvulla rakennetuista taloista, joten ei ole mikään myyntivaltti tämä meidän koti. Eikä tosin ei olla siitä luopumassakaan niin kauan kuin jalat nousee ja pystytään ramppaamaan portaita.)

   Ja joo, joku roti sähkönsäästössäkin :D. Yksin olisi aika ankea asustella.

   Toivotaan, että ensi talvena teillä hymyillään <3

   Poista
 3. Mun mielestä tuo "järkkäri tutuksi" tarkoittaa sitä, että tutustut mahdollisimman moniin ja erilaisiin järjestysmiehiin :-D Tai sitten et, kyllä Elvis on aina Elvis, loistokuvineen kaikkineen! Eli ei, älä luovu, vaikka sähkölasku pienenisikin.
  Kesä kaikkine ihanine retkineen kuulostaa (ja on näyttänyt) ihanalta ja jopa seesteiseltä <3
  Mä olen koettanut katsella täältäpäin keramiikkakurssia, muttei ole vielä löytynyt. Kiinnostaisi kovasti myös!
  Sähkönsäästöpohdinnat täällä myös käynnissä. Jos viime talvena jo kauhistelin sähkölaskuja (koska talo on harakanpesä) niin mitäs nyt sitten... joudumme mitä ilmeisimmin radikaaleihin toimenpiteisiin. Vasta tammikuussa kylläkin, siihen saakka päästään vanhalla sopparilla.
  Seesteiset kauniit kuvat taas, kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se olis kyllä aika kiva kurssi semmoinen :D. Nykyään kun ei enää tule baarissakaan käytyä, niin ei pääse sitä kautta järkkäreihin tutustumaan.

   Kesä oli todellakin kaikinpuolin ihana. Alkaa vaan jo tuntua siltä, että siitä on jo niin kauan, ettei siitä enää muka voi tänne mitään kirjoitella. Pah. Kyllä voi, kun vaan ottaa asiaksi.

   Onpa hyvä, että teillä on vielä tammikuuhun asti armon aikaa sähkösopparin suhteen. Toivottavasti silloin jo tilanne helpottaa noin niinkuin muutenkin. Mua hirvittää, kuinka pitkään enää pötkitään säiliössä olevalla öljyllä, joka edelleen on tän vanhan talon pääasiallinen lämmitysmuoto. Siitäkin kun saa pulittaa tuplat jatkossa.

   Rentouttavaa viikonloppua Helmis <3

   Poista
 4. Yes, kiitos rauhaa ja hiljaisuutta huokuvista kuvistasi. Sain heti inspiraation lähteä läheiselle järvelle kävelylle. Teki oikein hyvää, mutta vastaaminen siirtyi tälle päivälle ;)
  Hilpeyttä ja innostusta herätti myös järkkäri-kurssisi. Hymiöt ja peukut sille!!
  Innolla odotan myös rempan tuloksia. Paneelit kiinnostaa - onko sormipaneelia??
  Ihanaa, aurinkoista viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla inspiroitumisesta :). Kauniit kelit kannustaa kuvailemaan. Toivottavasti monitulkintaisen järkkärikurssin jälkeen vielä enemmän :).

   Vastaus viivästyi mulla nyt poikkeuksellisen pitkään, kun meni pari päivää sormipanelin parissa ja sen jälkeen menikin yöunet, kun paneloinnista tuli niin hieno, että kaikki muu ympärillä näyttää ihan kuluneelta, eikä kalusteetkaan sovi enää paikoilleen. Uusia ei nyt tähän hätään kuitenkaan ole missään mielessä järkevää hankkia, vaan ratkaisen ongelman näin ens alkuun karsimalla tavaraa niin että voidaan karsia myös kalusteita.
   Valaisin kyllä menee vaihtoon (vanha on ihan jäätävän kammottava) ja matto. Ja verhot :). Mutta ne on edullisia kaikki.
   Tänään ja huomenna mun olis tarkoitus käsitellä ne panelit ja se on jonkunmoinen urakka sekin, kun pitäisi saada väritön UV-suoja vedettyä tarkasti jokaikiseen uraan myös, ettei käy niin, että ajan myötä osa paneleista tummuu ja osa ei. Värittömän kanssa hankalaa, kun ei näe, mihin kohtaan sitä jo on laittanut. Täytyis pystyä keskittymään niin hyvin, että on koko ajan kartalla.

   Seesteisen kaunista viikonloppua CC <3

   Poista
 5. Osaat valita kauniita, rauhaa huokuvia kuvauskohteita:)
  Mulla oli kevät-kesällä polviongelma enkä päässyt kävelemään kuukauteen ollenkaan ja senkin jälkeen vain pieniä matkoja. Nyt kun liikun taas normaalisti tai vaivaa se polvi edelleenkin mutta pääsen sentään etenemään niin nautin ihan suunnattomasti kun saan aamuisin nauttia raikkaasta ilmasta ja pääsen päivän aikana koiran kanssa kunnon lenkille:)
  Sähkön hinta aiheuttaa hieman harmaita hiuksia;) Meillä loppuu vuoden lopussa saman hintainen sopimus kuin teilläkin on. Saatiin pari viikkoa sitten tarjous jonka hinta oli seitsemän kertainen kahdeksi vuodeksi. Ei tartuttu siihen ja nyt mietitään minkälainen on seuraava tarjous. Pestäänkö pyykit ja astiat yöllä?:) Pitääkö leivonnassakin siirtyä yövuoroon;)
  Nautitaan kuitenkin raittiista ilmasta ja luonnon rauhasta:) Ja eletään sen mukaan mitä elämä tuo tullessaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Kuvat on otettu suunnilleen yksiltä ja samoilta jalansijoilta kääntymällä vaan eri suuntiin :). On mun vakiopaikka, jonne ajelen, kun on kaunista ja tekee mieli kuvailla. Plussana se, että siellä saa yleensä olla ihan yksin.

   Ymmärrän erittäin hyvin tuskan kävelyvaikeuksista, kun tiedän, että olet normioloissa kova kävelemään ja tykkäät ulkoilla. Se on itsellenikin ihan myrkkyä, jos joutuu pysyttelemään sisätiloissa syystä tai toisesta. Toivottavasti polvi paranee pian täysin entiselleen.

   Mietin yhtenä päivänä (tai siis oikeastaan joka päivä) tätä sähköjuttua ja energiakriisiä ylipäätään. "Tuoreessa" muistissa kun on vielä vastaava tilanne 70-luvulta. Mulla oli silloin pöytälamppuuni liimattuna tarra, jossa oli muistaakseni öljytipan kuva ja joku säästöslogan. Ja sähköt sammutettiin muistaakseni päivittäin tunniksi tai pariksi iltaisin. Oli aina samalla kellonlyömällä ja tiedettiin laittaa jo valmiiksi kynttilät palamaan. Meillä oli silloin sähkölämmitys, mutta en muista, että paleltu sentään olisi niiden katkojen takia.

   Niin paljon yllättäviä asioita on tapahtunut tässä viimeisen parin-kolmen vuoden aikana, ettei enää osaa ennakoida yhtään mitä seuraavaksi tapahtuu. Parempi kun ei edes yritä ja parasta, jos tapahtuisi vaihteeksi käänne parempaan.

   Kuulakkaan kaunista syysviikonloppua Irma!

   Poista
 6. Ihanat kuvat ja kesä sulla <3 Meillä on uudessa kodissa taloyhtiön ilmainen lenkkisauna, jossa olemme aina poikien kanssa yllättäen ainoat saunojat. Ja koska lysti on ilmaisesta, siitä otetaan KAIKKI irti. Otetaan mukaan hyvät saunajuomat ja hölväillään naamioilla ja kuorinnoilla (pojat myös :)). Elämän pieniä suuria iloja! Ihanaa syksyä sinne Annukka, toi keramiikkakurssi kuullostaa mielenkiintoiselta, jään seuraamaan raporttiasi ja upeita luomuksiasi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa kyllä kiva etu tollanen lenkkisauna (näin silmissäni makkaralenkin kiukaalla lämpiämässä :D). Etenkin kun tuntuu olevan privaatissa käytössä. Mikäs sen parempaa.
   Meillä on tänään viimeinen päivä vanhalla sähkösopparilla ja just katselin kukkuraista pyykkikoria sillä silmällä, että täytyy pestä alta pois ja huomisesta lähtien ukkeli saa sit suunnata uimahallille saunomaan (vaikka lehdessä tosin oli juttua, että sielläkin saatetaan alkaa sauna-aikoja rajoittaa).

   Mulle on välittynyt sellainen tunne, että sun elämässä on tapahtunut kivoja juttuja, joista uusi mukava koti ei todellakaan ole vähäisin <3. Eikä toivottavasti työpaikkakaan.

   Kaikkea hyvää Taru <3 ja hehhee, itsekin odotan upeita luomuksiani (turhaan :D)

   Poista
 7. Ihania kuvia jälleen! ♥

  Sähkönsäätötalkoot on tosiaan tämän syksyn/talven sana ilmeisesti läpi koko tuttavapiirin. Vähän jännittää miten tässä käy. Joo, itse olen pohtinut sellaisen rakkineen hankkimista, joka vahtisi sähkönkulutusta per laite. Voisi sitten vähän vertailla esim. ajankohtaa, milloin jotain tekee. (Sen puitteissa miten se sitten töiden ja aikojen kannalta on edes mahdollista.) Mutta toisaalta mietin sitäkin, että kuinka paljon on fiksua laittaa rahaa kiinni johonkin koneisiin ja laitteisiin ja maksaa niistä, kun sähkönkulutus kuitenkin on melko vakio ja voisi ehkä vain seurata edellisvuoden käyttöä. (Lähinnä mietin näitä vaihtoehtoisia petrooli- yms lämmittimiä, joista olen lukenut.) Hankala aihe, tavallaan.

  Kuulostaa jotenkin tosi hauskalta, että ilmottauduttu kursseille on, mutta mille, selviää kun kutsut tulevat. =D Tykkään! Jotenkin viehättävän elä hetkessä -tuntua. Koska takuulla olet ilmoittautuessa pohtinut minne haluat, mutta sitten muiden asioiden viemänä vähän unohtanut.
  Mistä tulikin mieleeni, että pitäisikin katsoa jotain kansiksen kursseja itsekin. Saattaisin pystyä jopa osallistumaan, jos työaika pysyy tässä virka-mallissa.....

  Voi miten kuulostaa kivan rennolta kesältä! Ja ihanaa remppaa! Vaikka se sotku-vaihe on aika kamala, lopputulos on yleensä aina tosi mieluinen ja kiittää tekijäänsä.
  Hyvää remppaa!! Kuvia odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva viesti. Kiitos siitä Vivi <3.

   Oikeassa olet siinä, että valkkasin kyllä kurssit tarkkaan ja ilmoittauduin kärppänä heti, etten jää vaille paikkaa, mutta siinä hötäkässä jäi laitamatta niitä ylös mihinkään ja nyt kaivelen sähköpostista niitä vahvistuksia :). Ja hauskaa oli myös se, että tiistaina oli eka keramiikkakurssi-ilta, jossa on tänä vuonna tosi kivoja tyyppejä, joista yhden uuden kanssa tuli heti alkuun juteltua kuin tunnettaisiin toisemme, vaikkei oikeasti tiedetä edes nimiä (siellä ei mitenkään esittäydytä) ja selvisi, että tämä kiva tyyppi on se valokuvaaja, jonka kursseille olen menossa. Yhdessä sitten koitettiin muistella milloin kurssit alkaa, koska ei ollut hälläkään äkkiseltään muistissa :).

   Mitä sähköön tulee, muistan kuinka vuosia sitten mietin, että hohhoijaa, kun naapuri sammutteli huoneesta toiseen siirtyessään aina valoja edellisestä niin, että ainoastaan siinä huoneessa, jossa joku perheenjäsenistä oli paikalla, oli valot ja muuten talo oli pimeänä. No nytpä ollaan sitten itse samassa tilanteessa ja hommasta on vajaassa viikossa kehittynyt vähän turhankin tunnollinen rutiini, kun mieskin koitti tulla vintin rappuja alas pimeässä niin, että piti seinästä samalla kiinni "kun on kerran käsketty säästämään" (viittasi siis minuun :D). Ei nyt ihan niin friikiksi kannata kai ruveta, etenkin kun valot on pitkälti ledejä ja kulutus minimaalista toisin kuin meidän iänikuisen vanhoissa kodinkoneissa. Ei edes viitsi ajatella 30 vuotta vanhan tiskikoneen kulutusta. Tai jääkaappi-pakastimen (joka muuten on edelleen sulattamatta). Että ehkä parempi kun ei edes tiedä, koska tieto johtaisi todnäk kalliisiin kodinkonehankintoihin.
   Petroolilämmitimistä en ole lukenut, mutta kaikkea nyt tunnutaan tosiaan mainostavan sähkönsäästöön vedoten. Eilen justiin oli lehdessä paikallisen huonekaluliikkeen villamattomainos, jonka tekstissä viitattiin siihen, että jalkojen alle riittää maton avulla lämpöä, vaikka huonelämpötiloja laskettaisiinkin. Ihan toimiva myyntivaltti sinällään.

   Lapsuudessa meillä aina leivottiin öisin ja tiskikone pyöri myös yöaikaan (ja leipäkone :D) ,kun oli erikseen yö- ja päiväsähkö. Mutta nyt meillä on yleissähkö, jonka hinta on koko ajan sama, joten yhtä kalliiksi tulee pyykit ja astiat, pesee niitä sitten milloin tahansa. Enkähän saisi edes nukuttua, jos meidän kodinkoneiden hall of fameen joutava (pojan kommentti) tiskari murisisi öisin.

   Kesä oli paras pitkiin aikoihin ja sen ansiosta tuntuu nyt olevan virtaa tehdä kotonakin kaikenlaista. Kirjoittamiseta tänne vaan on pakko tinkiä, koska aika ei millään riitä kaikkeen mihin haluaisi.

   Kiitos toivotuksista, ihanaa syyskuuta ja ollaan kuulolla.

   Poista
 8. Hyvältä kuulostaa kurssit ja haasteet. Sähkön hinnat ei tietenkään niinkään. Kattelin kans valokuvauskursseja tälle syksylle, mutta aikataulut on kyllä vielä niin mahdottomat töissä, että ei pysty. Ehkä sitte joskus, kun minikin on vähän isompi eikä piittaa mutsin menoista :D

  Kivaa syksyä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkön säästö on täällä mennyt vähän överiksi, kun mies jo kulkee vintin portaita pimeässä niin, että ottaa seinistä tukea, kun ei kuulemma saa turhia valojakaan päällä pitää :D.

   Joo, olen sua jokusen (hehheh) vuoden vanhempi ja elämäntilanne ollut jo pitkään sellainen, että kaikki liikenevä vapaa-aika on käytössä ihan vaan itselle. Tottakai ihanaa, mutta joskus kyllä kaipaan niitäkin aikoja, kun mua vielä tarvittiin päivittäin. Nytkin onneksi silloin tällöin. Viimeksi Ruotsiin taas loukkaantumisensa jälkeen kuntoutunut 28 v pyysi jeesiä, kun oli saanut parkkisakon, eikä hoksannut mihin ja miten se maksetaan. Tunsin oloni tarpeelliseksi :).
   Sulla tosiaan on siellä töissä meneillään sen verran paljon uudistuksia, että ei ihme, jos ei meinaa aika piisata kaikkeen.
   Kivaa syksyä joka tapauksessa sinne koko tiimille ja kiva kun jätit viestiä <3

   Poista

Kiitos kivasta kommentistasi