Sivut

sunnuntai 8. joulukuuta 2019

LUUKKU 3: KIPUA JA TULEHDUKSIA POISTAVA MERISUOLAKÄÄRE


Taannehtiva joulukalenterini laahaa päiviä perässä niinkuin ennakoinkin, joten kerrankin voin sanoa pysyneeni suunnitelmieni mukaisessa aikataulussa. 

Tänään halusin vinkata mainion merisuolakääreen, jonka ohjeen sain jäsenkorjaajalta ja jota olen nyt muutamia kertoja hyvin tuloksin testannut. Ja jälleen kerran todennut, että usein ne yksinkertaisimmat keinot ovat niitä parhaita. 

Tarvittavia ainesosia on tasan kaksi ja ohje tulee tässä:

Merisuolakääre

3 rkl puhdistamatonta merisuolaa (esim. luontaistuotekaupoista)
1 litra haaleaa vettä

Liuota aluksi suola pieneen määrään kuumaa vettä ja lisää loput vedestä haaleana, kun suola on liuennut.
Kastele sopivan kokoinen pyyhe kädenlämpöiseen suolaliuokseen ja purista liika vesi pois.
Aseta kostea pyyhe haudottavalle alueelle ja laita tarpeen mukaan esim. tuorekelmua päälle.

Haudo hoidettavaa aluetta 45 minuuttia 1-3 kertaa vuorokaudessa.Kilon pussi puhdistamatonta merisuolaa maksoi luontaistuotekaupassa kolmisen euroa.


Puhdistamaton merisuola on kerätty perinteisillä menetelmillä (en tiedä mitä ne ovat) suoraan savikerroksen päältä, se ei sisällä lisäaineita ja siinä on tallella kaikki meriveden sisältämät mineraalit ja hivenaineet.Kehno kuva, mutta vasemmalla  on "tavallista" merisuolaa, joka on puhtaamman valkoista ja kiteisempää kuin oikealla oleva puhdistamaton suola, joka on koostumukseltaan ennemminkin pehmeää mössöä.


Ohjeen mukainen suositeltu 1-3 kerran 45 minuutin mittainen päivittäinen hauteen käyttö on varmastikin tarkoitettu ja hyväksi havaittu akuutissa tulehduksessa tai venähdyksessä, mutta itse olen tehnyt kääreen harvakseltaan aina silloin, kun aiemmin kesällä diagnosoitu jännetulehdus lonkan seudulla on oireillut. Ja jokaisella kerralla kipu on helpottanut ja olen nukkunut seuraavan yön tavallista paremmin. 

Ainoa hankaluus on ollut saada kääre omin voimin taiteiltua paikoilleen. Kun olen koittanut toisella kädellä pitää sitä paikallaan ja toisella kääriä itseni kelmuun, tuloksena on ollut pelkkää ruttua. Kunnes keksin tehdä roskapussista (valitsin kauniita vaaleanpunaisia Roosa nauha-roskiksia :)) "hameen" leikkaamalla pussista pohjan pois ja pujottautumalla siihen niin, että kääre jää sen alle paikalleen. Ja siihen vielä vedin päälle merinovillaiset pitkät kalsarit. Hivenen hankala pukea, mutta on toimiva kokonaisuus, jonka kanssa pystyy liikkumaan, eikä tarvi istua koko vaikutusaikaa paikallaan, jos ei halua. 

Jos oireileva alue on selkä, silloin helpointa olisi levittää ensin joku muovi sängylle tai sohvalle, laittaa kääre sen päälle, käydä pötkölleen ja vetää vielä varuiksi peitto päälle lämmikkeeksi. Ja jos kärsii vaikkapa tennis- tai golfkyynärpäästä, pyyhkeen sijasta voi käyttää froteesukkaa, josta on leikattu kärki pois ja jonka voi vetää helposti paikalleen.

Olen käyttänyt käärettä myös niska- ja hartiajumeihin. Sellainen on hartioillani tälläkin hetkellä, kun tätä kirjoittelen.

Merisuolakäärettä googlailemalla löytyy vaikka kuinka monta sivustoa, joisssa on sama ohje ja joissa on kerrottu, mihin kaikeen käärettä voi ja kannattaa käyttää. Ja mihin sen vaikutus perustuu. 

Suosittelen kokeilemaan, jos sopivaa vaivaa ilmenee. Halpa ja luonnonmukainen konsti, josta ei ainakaan ole mitään haittaa. 


22 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, tämä voisi olla oiva keino hautoa minun kipeää polveani. Huomenna merisuolaa siis ostamaan.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Annukka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että kun en ole aiemmin tajunnut tätä vinkata. Ihan varmasti on sun polvelle hyväksi ja kun on niin helposti käärittävissä paikassa se kipu, on helppo hautoa säännöllisesti. Ja siinä ohjeessa muuten sanottiin, että sitä samaa vettä voi käyttää useamman päivän, mutta se mun käyttämä pyyhe oli niin paksua froteeta, että imaisi kaiken veden itseensä kerralla.

   Kiitos samoin Outi <3 ja kerrothan sitten mulle jonkun ajan päästä, auttoiko?

   Poista
  2. Ja sen verran vielä pakko lisätä, että vaikka se haalea riepu ei kuulosta kivalta, suola tekee siitä ihan miellyttävää ja on tärkeää, ettet käytä lämmintä vettä, joka ei sovi tulehduksiin.

   Poista
 2. Luin kaikki aiemmat postaukset, mitkä ovat jääneet multa välistä, enkä tiedä enää yhtään, mistä pitäisi kirjoittaa ja kommentoida. Tiedäthän, kun lukee toisen juttuja läpi ja joka toiseen lauseeseen tekisi mieli sanoa jotain, mutta kun tämä blogimuoto on vähän jähmeämpi alusta dialogille kuin puhe :). Eli, puhelin täällä sinulle itsekseni :).

  Eniten olen happy siitä, että olet saanut työintoa takaisin. Se on vaan niin supertärkeää. Ihan mahtavaa, että etätyömahdollisuus on auttanut. Itsekin tykkään pitää etäpäiviä ja me olemme toimistolla sopineet, että perjantait pyritään pitämään kokousvapaina. Tällöin aika useana perjantaina onkin omalla kohdallani mahdollista jäädä kotiin. Ja nuo kuvaamasi työrutiinit kotona ovat äärimmäisen tärkeitä!!

  Tuli mieleen tuosta toimistostasi, että voisiko sitä uudistaa? Mapit huitsin nevadaan ja kaikki kertynyt konmarituksen myötä jonnekin lavalle - tai edes kellariin :). Toimiston viihtyvyys on kaltaisellesi esteetikolle ihan taatusti tärkeä juttu!!

  Oli ihanaa, että täällä oli monta postausta Annukalta siltä ajalta kun taas itse olen ollut blogeista pois. Poissaolostani huolimatta haluan sanoa, että olen ajatellut sua usein. Se on jännä juttu, mutta näin se vaan on ... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Pilvi! Kiva kuulla susta, koska myös minä olen ajatellut, että mitähän sulle kuuluu ja mitenköhän teillä siellä uudessa kodissa on elämä asettunut paikoilleen ja sillai. Ollaan kuitenkin tunnettu toisemme sen verran kauan jo, että sitä vähän niinkuin jo ehtii kaipailla, jos ei pitkiin aikoihin mitään kuulu.

   Uusista etätyörutiineista (ihmettelen edelleen, miksen aikaisemmin ole sellaisia kehittänyt, vaan koittanut hoitaa hommat keittiön pöydän äärestä käsin ja se on ihan tuhoon tuomittu vaihtoehto se) tuli kyllä monessakin mielessä piristystä työelämään. Kun muutaman päivän putkeen olin koti"toimistolla", tuntui ihan kivalta vaihtelulta mennä taas välillä sinne ihan oikealle toimistolle. Tuli vähän niinkuin parikin uutta työpaikkaa kerralla :).

   Mappeja kertyy pelkästään 10 vuoden pakollisesta kirjanpidon säilnöntävelvoitteesta 120 kpl ja siihen sitten kaikki tilinpäätös-, palkka- ym. materiaalit päälle. Joskin pikkuhiljaa noista päästään eroon, kun ollaan siirrytty sähköisiin järjestelmiin ja paperimäärä kutistuu minimiin.

   Samoin jokaisesta valmistamastamme talosta ollaan vastuussa samat 10 vuotta, joten niitä asiakasmappejakin on kertynyt jonkun moinen määrä. Ja niitä myöskin kaivellaan yllättävän usein (ei vastuiden vuoksi, vaan esim. tapauksissa, joissa jonkun jo toimitetun talon piirustuksia hyödynnetään jossain tulevassa jne), joten on kaikkein kätevintä, että ovat käden ulottuvilla. Ja ihan siististi kaapeissa ne on, ei siinä mitään, mutta välillä se pysähtyneisyys saa tuntumaan siltä, että kukaan ei enää huomaisi, vaikka muumioituisin kaikkien hirsinäytteiden keskelle :).

   Huomenna mennään porukalla syömään ja aion myös järjestää jokavuotiset siivoustalkoot, jossa tyhjätään taas yhden vuoden kirjanpito kaapeista, kannetaan kaikki vanhat lehdet paperikeräykseen ja semmoista. Se aina vähän puhdistaa ilmaa.

   Mukavaa joulukuuta, seesteistä ja hyvää mieltä ja kiva kun lueskelit Pilvi <3

   Poista
 3. Hei Annukka. Sain merisuolakääreiden ohjeen jäsenkorjaajalta silloin kun kävin. Ostin suolat, mutta jostain syystä on jäänyt kokeilematta. Johtuneeko siitä, että kolotuksia ei nyt pariin viikkoon ole ollut. Taidan kaivaa suolapussin esiin ja laittaa jalat kääreisiin. Kiitos kun muistutit. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ollut hyvä konsti, vaikka alkuun ajatus haaleasta märästä rievusta iholla ei oikein houkuttanut :). Jotenkin se suola kuitenkin tekee siitä miellyttävää. Ja varmaan sekin, että olen tosiaan laittanut päällimmäiseksi lämpimän vaatekerroksen (merinovilla on siitä hyvä, ettei tunnu inhottavalta iholla, vaikka vähän kastuisikin).

   Olen myös tehnyt aina silloin tällöin iltaisin jalkakylvyn merisuolasta (1 rkl vadilliseen vettä) ja sekin on jotenkin rauhoittanut yöunia.

   Kiitos samoin Mari, mukavaa viikkoa <3

   Poista
 4. Minulle neuvoi jäsenparantaja kaalinlehtikääreitä kipeään polveen. Ei oikein mene läpi, olen hyvin skeptinen näihin kokeiluihin. Minulle nivelrikkoiseen polveen ainoa, joka autta turvotukseen on kylmägeelipussi. Se on pakastimessa ja sieltä helposti aina otettavsissa käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole kaalinlehdistä eikä nivelrikosta kokemusta, mutta omaan jännetulehdukseeni tämä merisuolakääre on todellakin auttanut. Ja siinä ihan akuutissa tulehdusvaiheessa myöskin mainitsemasi kylmägeelipussi, jollaisia meiltäkin löytyy aina pakastimesta pari kappaletta.

   Pääasia, että on joku konsti, joka auttaa.

   Poista
 5. Tämän ohjeen otin talteen kun mulla tuota lonkan/reiden kipua aina silloin tällöin on. Kiitos vinkistä. Onko tuon kelmun laittaminen välttämätöntä? Siis onko sillä hoidon tehon kannalta joku tarkoitus vai onko se vaan siksi ettei tuo märkä pyyhe kastelisi istumapaikkaa?
  Oikein kivaa viikkoa sinulle Annukka<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin, että kelmun pääasiallinen tehtävä on nimenomaan se, ettei vaatteet tai ympäristö kastu, mutta vähän kääreen paikasta riippuen se on kyllä oivallinen pitämään kääreen paikallaan. Etenkin just lonkka on vähän sellainen, että olisi ollut kaikkein näppärintä kääriytyä kelmuun, mutta se oli yksin liian haastava tehtävä. Onneksi mun kankku ja roskapussi oli just näppärästi suht saman kokoisia ja vielä mahtui se kääre sinne väliin. Vähän kyllä pelkäsin, että pitää ottaa jätesäkki käyttöön, muttei onneksi vielä ainakaan (on se verran ohut se roskiksen muovi, että antaa periksi :)).

   Kiitos samoin Kristiina <3

   Poista
 6. Tuli vielä mieleen sellainen, että mun pitäisi kyllä tehdä sellainen mammuttikokoinen kääre jolla ympäröidä koko vartalo ainakin vyötäröltä polviin asti. Nimittäin on tuota turvotusta kertynyt sen verran paljon. Löytyyköhän meiltä tarpeeksi monta ja tarpeeksi suuria pyyheliinoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhee :D. Nauratti, kun mielikuvittelin sut kääreinesi kokovartalojätesäkkiin :D.
   Oikeasti en usko, että sille on tarvetta. Olet vaan niin kriittinen.

   Poista
 7. Kiitos hyvästä vinkistä! Mutta skeptinen mieleni jäi miettimään, miten tuommoinen kääre voi auttaa, kun suolaa on vain 3 ruokalusikallista... Täytyy varmaan kokeilla, niin saa skeptinen mielikin (ehkä) rauhan. :-) Ymmärsinkö siis oikein, että hauteen ei ole tarkoitus olla lämmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettäkin on vain litra, joten suhde on varmaan aika kohdillaan :). Ja mua on todellakin auttanut.
   Veden pitää tosiaan olla haaleaa, koska lämmin ei ole hyvä yhdistelmä tulehdusten kanssa ja kuulemma myös muuttaa suolan koostumusta, joten parempi uskoa vaan mitä sanotaan :). (itsekin ajattelin ensin, että aika ikävä yhdistelmä iholla on haalea märkä riepu, mutta ei ole niin paha kuin miltä kuulostaa)

   Poista
  2. Ja siis sitä vettä voi tottakai lisätä niin paljon kuin on tarvis, mutta suolan suhde on sama 3 rkl/litra

   Poista
 8. Mulle kans yks fysioterapeutti aikoinaan tuo suolakääreohjeen antoi - silloin oli muistaakseni kyse käsivarresta - hän taisi opiskella kalevalaista jäsenkorjausta siihen aikaan. Kieltämättä aika kosteaa puuhaa... Nuoruudessa muistan käytänneeni suolakääreitä nilkoissa - mulla kesti mäkäräisten puremat jaloissa pitkään verisinä (eikä asiaa auttanut se että raavin.. :( )

  mutta mukavaa joulun odotusta, Annukka <3
  Mie olen siis sairaslomalla eikä leikkauspäivästä tietoa... kardiologille pääsen vähän ennen joulua - eiköhän se tästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä nyt huonoa tuuria sulla tuon leikkausasian kanssa :(. Edelleen kuitenkin toivon ja uskon, että kaikki kääntyy parhain päin <3.

   Poista
 9. Tätäpä taidankin kokeilla vihoittelevaan polveeni, jota eilen juuri kehuin ja sitten illalla päivän kierros jäisellä Aarnipolulla olikin saanut vanhan vaivan oikuttelemaan. Kiitos vinkistä! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä omasta kokemuksesta lämpimästi suositella. Ja ainakin on niin halpa kokeilu, ettei ota, jos ei annakaan. Uskon kuitenkin siihen, että auttaa. Joskaan ei kerralla varmasti koko vaivaa paranna. Ja se on tosi tärkeää, että kääre on nimenomaan haalea, ei lämmin. (Lämpö ei ole hyväksi tulehduksille ja kuulemma myös muuttaa suolan koostumusta).

   Poista
 10. Liukastuin pari viikkoa sitten. Loukkasin lonkkaani. Tunsin siinä kipua. Lääkärin mukaan reaktiivinen niveltulehdus. Liikkuminen kivuliasta, öisin ja pitempään istuessa särkyä. Lonkka myös notkahteli. Tuntui että jalka menee alta. Olen syönyt buranaa ja paramaxia, joilla kivut muutamaksi tunniksi hellittäneet. Kuulin hyvää merisuolakääreestä. Laitoin eilen illalla ja vaikutus tänään uskomaton. Yöllä ei heräämistä, vaikka olen varmasti nukkunut myös kipeän kyljen puolella. Aamulla ei kipuja, enkä tarvinnut enää särkylääkettä. En vielä nyt iltapäivälläkään. Äsken tein lenkin. Ei kipua sen aikana eikä jälkeen. Tämä on ihme! Kokeilkaa ihmiset tätä! Toivon, että nyt pääsin kivuista kokonaan lähipäivät näyttävät mutta lupaavaa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa kuulla!! Luotan itse näihin vanhan kansan konsteihin ja ihan parasta, että kivusta pääsee eroon ilman särkylääkkeiden syömistä.

   Kiitos kovasti, kun kävit jakamassa oman kokemuksesi ja pahoittelut, että on ollut huomannut viestiäsi aiemmin.

   Kivutonta kevättä sinulle.

   Poista

Kiitos kivasta kommentistasi