Sivut

lauantai 29. lokakuuta 2016

HELPPOA JA TERVEELLISTÄ RAAKASUKLAATA


Innostuin pitkästä aikaa tekemään raakasuklaata, ja tuli mieleen jakaa tämä helppoakin helpompi ohje täällä.

Tällä ei voi muuta kuin onnistua. Paitsi silloin, jos epäonnistuu :). Eli jos tulee ripsautettua liikaa omintakeisia mausteita massaan niinkuin itse tein edellisellä kerralla. Mutta se ei ollut reseptin vika.






Perusresepti on näin simppeli:

2 dl luomukaakaovoita
1,5 dl raakakaakaojauhetta
2 rkl hunajaa
pieniä mintunlehtiä ja tuoreita tai kuivattuja marjoja koristeluun

Sulata kaakaovoi hiljalleen vesihauteessa (laita voi vaikka johonkin pienempään astiaan, ja se vastaavasti isompaan astiaan, jossa on lämmintä vettä, mutta varo, ettei vettä livahda voin sekaan).

Lisää kaakaojauhe sulatettuun voihin ja sekoita. Makeuta hunajalla ja tarkista maku (itse laitoin vähän enemmän hunajaa kuin ohjeessa).

Kaada suklaa muotteihin ja koristele marjoilla ja pienillä mintunlehdillä. Laita pakastimeen hetkeksi jähmettymään.






En hoksannut ottaa kuvia valmistuksesta, jossa ei kyllä oikeastaan sen kummempia vaiheita edes ole. Ja kaakaovoikin ehti loppua, mutta siltä varalta, että ei ole tuttu tuote, kerron, että on pakattu tuollaiseen samanlaiseen pussiin kuin yläkuvan kaakaojauhe. Ei siis löydy kylmäkaapista. Ja täällä meilläpäin en ole muistaakseni nähnyt myöskään perusmarketeissa, vaan ostin voin luontaistuotekaupasta. Kaakaojauhetta sensijaan löytyy ihan marketin hyllystä.

Kaakaojauheen kuvaus näkyy tuossa pussin kyljessä, mutta tässä vielä tietoa kaakaovoista:

"Kaakaovoi on kokonaisista kaakaopavuista uutettua öljyä, jonka maku on mieto ja pehmeä. Kaakaovoi valmistetaan käyttämällä kylmäpuristusmenetelmää, jolloin luonnolliset ravintoaineet säilyvät parhaiten".







Edellisillä kerroilla olen käyttänyt muotteina pieniä paperimuotteja, mutta niihin sulan suklaamassan tähtääminen on osoittaitunut aika työlääksi, joten päätin ostaa marketista tuollaisen silikonimuotin, joka olikin kyllä tosi kätevä. Vaikka kaikki massa ei heti osuisi noihin koloihin, sen voi näppärästi lastalla tai "nuolijalla" pyyhkäistä muotin pintaa pitkin niin, että valuu siitä kuoppiinsa. Eikä haittaa, vaikka sitä vähän tuohon pintaan jää niinkuin itselleni kuvasta päätellen on käynyt. Muotti on helppo käytön jälkeen pestä.

Massan sekaan olisi voinut laittaa vaikkapa hienonnettuja mintunlehtiä, kuivattuja marjoja tai pähkinää, mutta omat sydänmuottini olivat niin pieniä, että niihin ei olisi mitään ylimääräistä oikein mahtunut, joten käytin pelkkää perusmassaa, johon lisäsin vähän merisuolaa ja chiliä. Aika kiva yhdistelmä.

Perusreseptistä tuli sopivasti tuo 15 sydämen muotti täyteen. Ja ehkä lusikallinen ylimääräistä, jonka laitoin suoraan lusikassa jääkaappiin maistiaisiksi.

Raakasuklaan kiva puoli on se, että se on nimestään huolimatta terveellistä, joten sitä voi syödä hyvällä omallatunnolla. Joskin on niin tuhtia tavaraa, että itselleni ainakin tuollainen yksi pikku sydän kerrallaan on juurikin hyvä.

Tottumattomalle maku voi olla ensimmäisellä kerralla vähän "outo". Etenkin, jos on tottunut syömään ihan perusmaitosuklaata. Itse tykkään pelkästään tosi tummasta suklaasta, mutta silti en ollut varma, tykkäsinkö raakaversiosta ensimmäisellä maistamalla vai en, mutta maku jotenkin pehmenee ja muuttuu miedommaksi hetken pakastimessa oltuaan. Ja nyt siitä on tullut sellainen, jota välillä suorastaan kaipaa. Eikä vähiten siksi, että on terveellistä.

Sen sanon, että tämä resepti, josta kiitos kuuluu ihanalle Tiina Hälvälle, on omasta mielestäni sata kertaa helpompi kuin kaupassa myytävien kalliiden valmispakettien seoksista suklaan valmistaminen. Ja se, mistä myös tykkään enemmän tässä Tiinan ohjeessa, on se, että siinä käytetään kaakavoita valmispakkauksissa käytettävän kookosöljyn sijasta. Kookoksessa kun on niin voimakas maku, joka itseäni ainakaan ei miellytä.

Mitään hirmuisen suuria määriä ei oman näkemykseni mukaan kannata kerralla tehdä, koska ei loputtomiin hyvänä ainakaan jääkaapissa säily. Itse olen laittanut suklaat muotteineen päivineen pakkaseen. Muotista kun on helppo napsauttaa tuollainen nätti sydän lautaselle "lämpiämään", kun tekee mieli pientä, mutta terveellistä jälkkäriä. Jääkaapissa säilytettäessä on hyvä laittaa suklaat johonkin tiiviiseen rasiaan, etteivät nappaa makua muusta jääkaapin sisällöstä.






Kannattaa kokeilla <3




40 kommenttia:

  1. Oi miten kauniita suklaita, eihän noita raaski edes syödä😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niitä onneksi pystykään syömään kuin yhden kerrallaan :). On sen verran täyttä tavaraa.

      Tuli kyllä paljon kauniimpia tolla silikonimuotilla kuin niillä paperitötsillä. Kaikki oli vähän joka suuntaan vinksallaan, vaikka ei se niin justiinsa ole sekään. "Vahva kädentyön jälki" niinkuin ukkeli sanoo aina :)

      Poista
  2. Näyttääpä herkulliselta. En ole koskaan syönyt raakasuklaata pelkästään, vaan suklaan lisäksi siinä on ollut joku vahva maku esim. chili ja appelsiini.
    Herkullista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiini olis kyllä hyvä, mutta mulla ei oikein ollut käsitystä, mistä sellaista öljyä tai uutetta saa, joten laitoin tällä kertaa tosiaan vähän merisuolaa ja chiliä hunajan lisäksi. Aika kiva sekin.

      Raikasta viikonloppua!

      Poista
  3. En ole koskaan maistanut raakasuklaata, joten kun inspiraatio iskee, tuotakin voisi kokeilla. Kiitos ohjeesta. Tummasta suklaasta tykkään kovasti, siis ihan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On vielä helpompaa kuin vihersmoothieiden teko :). Kannattaa kokeilla. Satu tuossa alempana kysyy, mitä eroa suklaalla ja raakasuklaalla on. Vastailen sinne, jos suakin huvittaa lukea.

      Ja siis se on sentään hyvä, jos syöt tummaa suklaata (yli 70% kaakaota) silloin kun syöt. Liika on tosin liikaa sitäkin.

      Poista
  4. Näyttääpä herkulliselta! En ole minäkään koskaan raakasuklaata maistanut, saati sitten tehnyt.

    Kerrotko minulle tyhmälle, että miten raakasuklaa on terveellisempää kuin tavallinen? Tämä on varmaan vuosisadan typerin kysymys ja tämä pitäisi varmaan tietää, mutta sinulta kehtaan tätä kysyä. :-)

    P.S. Näin viime yönä unta, että seurustelin Mikko Kuustosen kanssa. Aamulla kun näin hänen kuvansa lehdessä, tuli vieläkin ihan rakastuneet fiilikset. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekalla kertaa maku on vähän sellanen "kitkerän" oloinen, mutta siihen kun tottuu, ei pysty (puhun itsestäni) enää syömään mitään vaaleaa perus"suklaata".
      Eikä siis ole ollenkaan tyhmä kysymys. Ei ollut mullakaan mitään hajua asiasta vielä reilu vuosi sitten, mutta jos nyt kärjistäen vastaan, niin se, mitä me suklaaksi kutsutaan on ennemminkin valkaistusta sokerista ja rasvasta tehtyä massaa, jota on maustettu kaakaopavuilla, jotka on ensin monivaiheisesti prosessoitu.
      Raakasuklaa sen sijaan tehdään raakakaakaomassasta, jota ei käsitellä paahtamalla. Siihen ei lisätä sokeria tai rasvaa. Ja on erittäin ravinnerikasta.

      Laitan tähän ihan randomin linkin aiheeseen. Siellä oli niin hyvin kuvattu nuo raakasuklaan terveyshyödyt. Muuhun en ota kantaa. http://uusi.voima.fi/artikkeli/2013/suklaassa-on-eroja/

      PS. Voihan kääk! Mikko on kyllä aikas ihana. Mutta hyvä, ettette lähteneet yhdessä seisovaan pöytään syömään, koska olis kuitenkin ruoka loppunut kesken ja olis ehkä alkanut nälkäisenä rakkaus rakoilla :D

      Poista
  5. Kyllä on kaunis konvehti, ja olen joskus noita CoCoVi-suklaita syönytkin, ja minuun ne myös luultavasti uppoavat.:) Tätä voisin siis kokeilla! Olen jo pitkään seurannut Instassa Karita Tykkää, ja hänellä on aina ihan mielettömän herkullisennäköisiä terveysherkkuja. Käypä kurkkimassa, jos et ole aiemmin sitä tehnyt!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Karitalla on tosi kauniita kuvia ja varmasti herkullisia terveysherkkuja, mutta itse tykkään näistä Tiinan jutuista, kun ovat niin ihanan yksinkertaisia ja helppoja tehdä. Riittää osaaminen ja kärsivällisyys paremmin :).

      Sen ainakin uskallan sanoa, että kokeilemalla ei mitään häviä. Ja makuja tosiaan voi säätää oman maun mukaiseksi. Itse olisin tykännyt vaikkapa appelsiinin mausta, mutta niin aloittelija olen, etten tiedä, mistä sellasta öljyä/uutetta/maustetta saa. Appelsiinista puristamalla tuskin riittävästi :)

      Poista
    2. Kuivatut marjat toimisivat varmasti...Oma suosikkini Punnitse&Säästä -kaupassa on tummasuklaa/karpalo. Aivan ihanaa, eikä tarvi kuin muutaman, niin menee makeanhimo ohi!

      Poista
    3. Karpalo onkin hyvää! Toivottavasti innostut kokeilemaan tätä. Tulee tuplasti hyvä mieli, kun on itse tehnyt ja vieläpä terveellistä. Kiva viedä vaikka tuliaisiksi, kun pakkaa johonkin nättiin rasiaan. Kunhan vaan ei päästä sulamaan matkalla :)

      Poista
  6. No olihan sulla täällä se resepti ja hyvältä näyttääkin! Tosin en kyllä siihen voi uskoa että yhdestä saisin tarpeekseni.
    Tätä täytyy kokeilla. En tosin erityisesti tykkää tummasta suklaasta, joten miten mahtaa näiden kanssa käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenköhän saisin sut Kristiina käännytettyä :). Siis siihen, että vaikkei heti tykkäiskään, niin itse ainakin mieluummin syön sellaista, jonka tiedän olevan itselleni hyväksi kuin sellaista, jonka tiedän olevan pahasta. Tai jonka syömisestä tulee huono omatunto tai peräti morkkis.

      Ihan varmasti maistuu ensimmäisellä kerralla sellaiselta "kitkerän tuhdilta", mutta maku on samalla jotenkin sellainen, että muutaman palan kun on syönyt (ei kerralla...), sitä alkaa ihan kaivata. Ja Sadulle tuolla ylempänä vinkkasin/linkkasin raakasuklaan hyödyistä suhteessa siihen, mitä me yleensä suklaaksi mielletään, mutta joka tosiaan on enimmäkseen sokeri- ja rasvamassaa.

      Ilahdun jos kokeilet. Ja ajattele, kuinka kivaa tarjota ystävälle, jolle pulla ei sovi <3

      Poista
  7. Iik, miten herkulta näyttää, mutta pakko jättää väliin tuon tekeminen. Kivaa viikonloppua, Annukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pahus :). Mutta kiitos ja iloista viikonloppua sinulle myös Satu. Toivottavasti jalka on parempi. Kurja homma semmoinen.

      Poista
  8. Voi että sentään kun saisin aikaiseksi kokeilla tuota. Pitäisi ehkä vaan kehittää joku muu makeutus kuin hunaja (koska se ei ole vegaaninen... vaikkakin hunajan kanssa saattaisin vähän livetä sen suhteen). Mä varmaankin tykkäisin tosta, koska syön vain tummaa suklaata muutenkin.

    Mä kuitenkin vähän epäilen, että vaikka olis miten tuhtia tavaraa, mä en kykenis pitämään herkutteluani kurissa. Ehkä sitä riittäis kerralla yksi kappale, mutta se seuraava kerta tulis sitten jo hetken kuluttua. =D Edelleen mun perus-ruokavalioon kuuluu jokapäiväinen suklaa... olkoonkin, että se on 80% tummaa suklaata, niin se on silti suklaata ja siis herkkua. Mä en pääse siitä eroon, vaikka välillä jopa yritän sitä... en luultavasti halua sitä tarpeeksi. Ja siis onko pakko jos ei haluu...? No ei. Eli jatkan suklailua... on tässä maailmassa kai isompiakin paheita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan huomenna paremmin, mutta hunajan tilalla voi käyttää agavesiirappia, joka on vegaaninen ja jota käytän itsekin paljon. (ja kantsii kurkata toi linkki, jonka laitoin Sadulle tonne ylemmäs. Kyseessä kun ei sinällään ole pelkkä suklaanautinto, vaan terveyshyöty :))

      Poista
    2. Joo, agavesiirappia ajattelinkin, että vois varmaan laittaa, sitä multa löytyykin.
      Mulle raakasuklaa on sinänsä tuttu juttu, en vain ole sitä itse tehnyt koskaan. Mä kuitenkin epäilen, että ne mun syömät on olleet aika makeita. Minttusuklaata olen syöny ainakin. Ja öh, kyllä se koko patukka menee ihan helposti... ei riitä palanen. =D

      Poista
    3. Tätä voi syödä hyvällä omallatunnolla enemmänkin, koska on terveystuote, eikä mikään sokerin ja rasvan yhdistelmä :).
      Ja tulee ekstrahyvä mieli, kun itse tekee. On kiva tarjottava ja tuliainenkin, kun pakkaa nätisti (eikä päästä sulamaan matkalla). Vaikka teidän seuraaville blogitreffeille :)

      Poista
  9. Ihanan näköisiä suklaita! Täytyy häpeäksi myöntää, että en ole koskaan maistanut vielä raakasuklaata! Mukavaa iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ole häpeä :). Eipä ollut mullekaan vielä vuosi sitten tuttua, mutta nyt tulee aina silloin tällöin tehtyä, koska on tosiaan niin helppoa, hyvää ja ennenkaikkea terveellistä. Ja kiva tarjottava tai kylään vieminen.
      Mukavaa sunnuntai-iltaa ja kiva kun kävit <3

      Poista
  10. Kiitos ohjeesta! Jostain syystä tämä on jäänyt niihin juttuihin joita jo monta vuotta olen suunnitellut tekeväni mutta en ole saanut aikaan. Nyt lupaan itselleni että näitä meillä tehdään vielä tänä vuonna. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän on sitten vähän niinkuin meikäläisen betoniruukkujen valuhommat. Viidettä vuotta aloittamista vaille valmiina :D.

      Olet niin super-emäntä ja teillä käy niin usein vieraita/tuttuja, että on kiva tarjottava tai vaikka tuliainen, jos ei itse jaksa kaikkea syödä. Oikeesti mun mielestä hauskaa. Ja pakosti myös helppoa, koska muuten en olis niin montaa kertaa tehnyt, vaan ostanut kaupasta valmiina.

      Poista
  11. Kiitos ohjeesta<3 Tuota on pakko kokeilla. Raakasuklaajauhetta löytyy kaapista, mutta ei voita, ehkä kokeilen kookoksen kanssa kun sitä on ja tykkään itse mausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Sari ja kiva, jos innostut kokeilemaan.
      Kookosöljyä jos käyttää, niin varmaan vähempi määrä riittäisi tuohon reseptin kaakaojauheen määrään nähden. Ainakin luulisin, koska sulatettu kookosöljy on mun mielestä "juoksevampaa" kuin sulatettu kaakaovoi. Mutta ei sen toisaalta väliä, vaikka öljyä olis enemmänkin, koska ainahan voi lisätä jauhetta sen verran kuin on tarvis. Sellaista laihaa lirua se valmis seos on. Ja jähmettyy aika äkkiä jäähtyessään, joten kannattaa niihin muotteihin valutella, kun on vielä sellaista sopivan juoksevaa.

      Ne valmispakkaukset oli mun mielestä paljon paljon hankalampia, vaikka alunperin justiin sillä mielellä ostin, että olisivat helpompia valmistaa.

      Poista
  12. Oi mitä herkullisia sydämiä. Minttu ja appelsiini mielestäni toimiikin kivoiten raakasuklaassa, nam. <3 Sydämellistä päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ne olis munkin lempparit, mutta olin laiska, enkä jaksanut alkaa mintunlehtiä hienontamaan, vaikka minttua mulla on aina smoothieita varten varastossa. Ja appelsiinin suhteen en taas tiennyt, että mistä sitä makua saa. Siis sellaista öljyä tai uutetta. Ehkä luontaistuotekaupasta sitäkin, mutta ens kerralla sit :)

      Sydämellistä sunnuntaita sullen kans <3

      Poista
  13. Ihanan simppeli resepti! Minäkään en pidä kookoksesta, joten esim. useimmat raakakakut jäävät tekemättä sen kookosöljyn takia. Hei, kannattaa käydä kurkkaamassa mun blogista tämä ihana suklaaresepti: http://harkittuherkku.blogspot.fi/2016/02/snickers-kakkuset-kalastajan-vaimon.html Näihin tulee himoa, mutta yleensä yksi riittää taltuttamaan makeanhimon :)
    Ihanaa sunnuntaita!
    t: Emma / Harkittuja herkkuja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkkivinkistä Emma :). Käyn ilman muuta kurkkaamassa. Ja mullekin riittää ihan sellanen pieni pala kaikkea. On just hyvä. Jos mättää jonkun isomman, tulee vaan ällöpaha olo ja menee hyvät maut hukkaan :)

      Iloista sunnuntaita ja kiva kun poikkesit lukemassa.

      Poista
    2. Tuli muuten mieleeni, että kookosöljyähän on olemassa myös sellanen mauton versio. Mä en ite tykkää kookoksen mausta ainakaan ruoanlaitossa (tulee ihan mieleen, että söis käsirasvaa...), joten käytän sitten sitä mautonta. Urtekramilta ainakin löytyy, se on siis merkitty "neutraalinmakuinen". Ei yhtään tipan tippaa tuoksahda kookos ja silti on sitä hyvää ja terveellistä, kylmäpuristettua ja luomua kookosöljyä.

      Poista
    3. Kiitos vinkistä! En ollut tollasesta kuullut aiemmin. Sehän on ihan loistojuttu, jos (tai siis kun) sellasta neutraalia on olemassa

      Poista
  14. Voisin kyllä tehdä tuollaisia jouluaterian jälkkäriksi kahvin kanssa. Kun jotain makeaa tarttee olla ja vatsa on varmasti jo siihen mennessä tod.näk. tainnutettu... Niin että yksi pala todellakin riittää.
    Tykkään muutenkin tummasta suklaasta (70%, mielellään appelsiinin tai mintun makuisena), mutta itse en ole raakasuklaata tehnyt aikaisemmin. Chili ja merisuola kuulostavat hyvältä. Voisin käyttää kyllä vaahterasiirappia ja pähkinöitä myös...
    Nam, kiitos helposta (ainakin lukea) reseptistä ja vinkistä tuon silikonimuotin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistoidis! Ja sopis just jouluun tällainen terveellinen pieni jälkkäri, kun ensin on mättänyt vatsan täyteen kaikkea. (Oikeesti mun mielestä pitäis lailla kieltää ne joulun aikaan myytävät "kolme kympillä"-konvehtirasiat, joita tulee aina ovista ja ikkunoista. Niissä on rasvapallo poikineen ja jää kyllä meillä aina syömättä. Eilen annoin viimeisen viimejouluisen (tarkistin kyllä, ettei ollut parasta ennen-päiväys mennyt umpeen) rasian oven taakse tulleille keppostelijoille, joilla ei ollut mitään kepposia varastossa, vaan iso kori karkkia varten :). Siihen tarkoitukseen oli se rasia ihan omiaan.

      Reseptin kirjoittaminen oli vaikeampaa kuin sen noudattaminen eli on todellakin ihan oikeasti helppo. Sopii tällaiselle yksinkertaiselle tekijälle :)

      Poista
  15. Näyttää kyllä tooooooosi herkulliselta!!! Nams! 😋 ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullista ja terveellistä :). Ja simppeliä :)

      Poista
  16. Hyvältä näyttää. Tyttäreni sai viime jouluna lahjaksi silikoniset suklaamuotit. Ehkä voisin vähän lainata niitä, kun mulla tekis mieli kokeilla tehdä itse tryffeliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lainaa ihmeessä, jos liikenee. On kyllä näppärä verrattuna siihen, että liruttelee niihin paperisiin, jotka menee aina massan painosta väkisin johonkin suuntaan vinksalleen.
      Ainut haaste oli saada tuo vetelä muotti suht suorana nostettua pakkaseen niin, ettei lähde sula suklaamassa koloista liikenteeseen ennenaikojaan.

      Poista
  17. Täytyypä kokeilla, kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentistasi