Sivut

lauantai 13. helmikuuta 2016

DETOX-VIIKKO PAKETISSA


Detox-viikko mennä viuhahti, ja nyt on aika pistää kokemukset pakettiin.

Pari ensimmäistä päivää kului aika samalla kaavalla kuin viimekeväisen PH-dieettini alku. Olo oli kummassakin jotenkin levoton ja hermostunut, kun syöminen ei ollutkaan omissa käsissä. Sitä ei muka osaa muuta ajatellakaan kuin sitä, mitä  seuraavaksi saa syödä, kuinka paljon ja koska. Ja paperille tulostetun ohjenivaskan kulmat kuluu ihan hiirenkorvalle, kun nippua pitää tämän tästä käydä pläräämässä ees taas, vaikka ihan hyvin jo tietää mitä siellä lukee.

Mutta sitten kun sitä toteaa, että ei tässä tosiaankaan nälkäkuolema uhkaa, ja syötävää saa tasaisin väliajoin niinkuin aina ennenkin, sitä rauhoittuu ja pystyy taas keskittymään kaikkeen muuhunkin. 

Ja kyllä se niin on, että kun koko ajan ei ole napostelun mahdollisuutta, ruokahetkiä osaa arvostaa ihan eri tavalla. Normioloissa voi mättää suurenkin annoksen hetkessä menemään, mutta kun annos onkin tavallista niukempi, sitä tulee syötyäkin hitaammin ja hartaammin. Eli niinkuin aina kuuluisi syödä, muttei malta. Ja vaikka vihannesmehu tai muutama pähkinä voi kuulostaa ankealta välipalalta, niin ai vitsit, mutta maistuvat hyviltä, kun ei muuta ole käden ulottuvilla.

PH:n jälkeen ei ollut mitään vaikeuksia kirjoittaa fiiliksistä, mutta nyt mietityttää, miten osaisin kertoa tästä Detox-kokemuksesta niin, että siitä syntyisi oikeanlainen, mahdollisimman puolueeton kuva. 

Vaikeaksi asian tekee se, että oma lähtötilanteeni tälle puhdistuskuurille oli "liian hyvä". Ja tällä tarkoitan ihan vaan sitä, että tällä kertaa lähdin mukaan vähän ex-tempore-testimielellä, vaikkei mikään näistä Tiina Hälvän kysymyksistä täsmännytkään omaan tämänhetkiseen (tai siis viikon takaiseen) olooni:

Onko sinulla viimeaikoina ollut tukkoinen olo? Oletko kokenut väsymystä tai uupumusta? Onko energisyytesi vähissä? Entä onko sinulla kenties tummat silmänaluset? Tai tunnetko turvotusta alavatsassa?

Jos näihin, tai vaikka osaankin tekee mieli vastata kyllä, silloin tämä luonnonmukainen Detox on oiva apu. Ja hommahan siis perustuu kaikessa yksinkertaisuudessaan siihen, että  syödään kevyttä, puhdasta ja ravintorikasta ruokaa, jonka tarkoitus on minimoida elimistön toksiini- eli myrkkykuormaa ja järjestää ruuansulatukselle lisäenergiaa niin, että keho pelittää parhaalla mahdollisella tavalla. Jos koko ajan syö omaan tarpeeseensa nähden liian suuria annoksia tai harrastaa napostelua, ruuansulatuselimistö on kohtuuttoman kovilla. Detoxissa sitä korjataan keskittymällä ruuan laatuun, ei määrään.

Koska omat kokemukseni PH-ruokavaliosta olivat (tai siis ovat, koska sen jälkeen en ole koskaan palannut entiseen, vaan syönyt hyvin pitkälle PH:n periaatteiden mukaan) niin loistavat, en voi olla vertaamatta sitä ja Detoxia keskenään. Ja se(kin) tekee puolueettoman mielipiteen muodostamisesta vähän hankalaa.

Alkuun ajattelin, etten tykkää tästä Detoxista oikein ollenkaan. Mutta mitä pidemmälle viikko eteni, sitä valmiimpi olin muuttamaan mielipiteeni ja nyt kun se on ohi, aloin jo miettimään, että pitäisikö sittenkin jatkaa vielä toinen mokoma samaan syssyyn, mutta se ei nyt muuhun elämään sovi, joten jää tämä kokeilu tällä kertaa viikon mittaiseksi. Ja veikkaan, että alun ajatukset johtuivat siitä, että lähdin tähän vähän "puolivaloilla", joka näkyi myös siinä, että motivaatio ei ollut niin tapissa kuin jos olisin valmistautunut tähän pidempään.

Mutta silti taisin tykätä PH:sta enemmän. Ehkä eniten siksi, että se oli ensimmäinen oma kokemukseni ylipäätään mistään ohjatusta "dieetistä" (edelleen häiritsee tuo dieetti-sana), jonka lopputulos myös ylitti kaikki odotukset. Mutta myös siksi, että PH:ssa syötiin enemmän kiinteää, lämmintä ruokaa. Ja oikeasti näitä ei varmaan edes pitäisi verrata keskenään, mutta en voi sitä nyt välttääkään.

Detoxissa on toki ihan kunnon aterioita myös. Mm. ihan älyttömän hyvää kasvissosekeittoa, jota taatusti teen jatkossakin täsmästi samalla reseptillä. Ja ihania paahdettuja uunijuureksia. Mutta listalla on myös paljon ihan "raakaa kamaa". Ei pelkkää edellisessä postauksessa mainitsemaani selleriä (joka muuten näyttää olevan melkoisen monipuolinen vihannes, vaikkei siitä omaa suosikkiani tullutkaan), vaan paljon muutakin. Ja ne eivät ehkä ole ne omin juttuni. Sensijaan mm. itselleni ennestään tuntematon tuorepuuro, joita moni on viimeaikoina hehkuttanut, oli kiva uusi tuttavuus, jota varmaan tulee syötyä jatkossakin. Illalla kun sekoittelee ainekset valmiiksi ja laittaa yöksi jääkaappiin tekeytymään, aamulla ei tarvi kuin nostaa kulho kaapista ja nautiskella.

Detox oli siis kovennettu (tai oikeasti varmaan pitäisi sanoa kevennetty) versio PH:sta, mutta esim. etukäteen "pelkäämäni" totaalinen lihattomuus Detoxissa ei ollutkaan minkään sortin ongelma. Viikko on niin lyhyt aika, etten oikeastaan edes ehtinyt huomata, että se meni ilman normaaliin ruokavaliooni kuuluvia  kanoja tai kaloja. Myöskään kahvittomuus ei tuottanut tuskaa sen enempää kuin sokerittomuuskaan, mutta suolaa kaipasin ensimmäisen päivän iltana niin paljon, että oli pakko muutama murunen ruususuolaa suoraan purkista syödä.  Heti helpotti, eikä suolanhimoa enää sen jälkeen ilmennyt.

Huolimatta kohtuuhyvästä lähtötilanteestani, huomaan olossani selviä positiivisia muutoksia. Kaikkein eniten lenkkeillessä tai uidessa. Tuntuu, että kummassakin pääsee jotenkin ihan liitämällä eteenpäin. Olo on niin kevyt, muttei yhtään heikko. Painokin putosi, mitä vähän pelkäsinkin, koska olen sitä saanut kovalla työllä hilattua vähän ylöspäin, mutta se lienee seuraus, jota ei voi välttää, vaikkei tässä laihdutuskuurista olekaan kyse.

Myös iho näyttää kuulaammalta ja tasaisemmalta. Ja vartalon iho on ihan huomattavan paljon pehmeämpi ja sileämpi. Paljolti varmaan joka-aamuisen kuivaharjauksen ansiosta. Sitä olen normaalisti harrastanut aika harvakseltaan, mutta nyt Detoxin aikana Tiinan suosituksesta päivittäin. Ei vie paljon aikaa, mutta tuloksen kyllä huomaa. Ja jotenkin se myös virkistää aamuja kummasti.


Kaikkein ihmeellisin ja samalla ihanin muutos oli kuitenkin se, että normaalisti reilusti yli 80:n huiteleva leposykkeeni (on ollut nuoresta asti noin korkea) laski 60:n pintaan. En melkein uskonut sitä, kun yhtäkkiä illalla sohvalla istuessani tajusin, että sydän on ihan rauhallinen. Ja se on omalla kohdallani todellakin outoa, mutta tervetullutta. Tiinalla olisi tähänkin ilmiöön varmasti heti vastaus, mutta en sitä vielä lähtenyt kyselemään. Arvelin johtuvan siitä, että Detoxin aikana verestä tulee hapekkaampaa ja sydänkin pääsee helpommalla, mutta jätän tämän nyt viisaammille. Olo on jokatapauksessa jotenkin kokonaisvaltaisen rauhallinen ja seesteinen, vaikka esim. töissä on ihan yhtä stressaava tilanne kuin ennenkin. Pystyn vaan jotenkin suhtatumaan siihenkin lunkimmin. Ihme homma. Sama ilmiö tosin tapahtui PH:nkin aikana.

Luvattuja sivuoireita ei tullut ensimmäisen päivän päänsärkyä lukuunottamatta ollenkaan. Paitsi että kolmantena yönä jalkoja vihloi todella jäätävästi nivusista nilkkoihin asti. Todella epämiellyttävä tunne, joka jatkui vielä seuraavana päivänä ja istuminen töissä oli ihan yhtä tuskaa. Ehdin jo vähän huolestua, että nytkö tässä joku veritulppa äkkäytyi molempiin kinttuihin yhtäaikaa, mutta ei sentään. Tiina kertoi sen olevan merkki siitä, että kuonat (mm. ureahappo ja vetyperoksidit, jotka kuulostavat kyllä aika ikäville molemmat) lähtevät liikkeelle. Ja vissiin lähtivät samantien riittävän pitkälle, koska särkyä ei sen koommin ilmennyt. Päinvastoin. Öistä on tullut lähtötilannetta rauhallisempia, kun ei tarvi koko ajan siirrellä levottomia jalkoja paikasta toiseen. Myös tämän tervetulleen ilmiön huomasin PH:nkin aikana.

Selvää on, että kahdessa viikossa saa aikaan parempia tuloksia kuin viikossa, mutta näköjään viikkokin jo voi muuttaa paljon. Laitan siis ohjeet talteen ja kaivan esiin, jos/kun joskus tulee sellainen tunne, että niitä tarvitsen. Ehkä syksyllä seuraavan kerran. Kesäisin kun tulee yleensä elettyä enempi "pellossa", joten voi olla, että grillimakkarakauden jälkeen tekee mieli puhdistaa kroppa uudelleen. Mutta muuten jatkan hyväksi havaitulla linjalla , keskityn puhtaista tuoreista raaka-aineista itsetehtyyn kasvispainotteiseen ruokaan ja pidän proteiinin määrän järkevänä. Pysyy mieli iloisena ja olo kevyenä. Joskin voi olla, että noilla eväillä ei havittelemiani hauiksia synny :).

Jos olo tuntuu vaikkapa nyt parhaat päivänsä nähneeltä laskiaispullalta tai jos kärsii ylipäätään mistään Tiinan mainitsemasta tuntemuksesta, tästä ohjatusta Detox-jaksosta on varmasti apua energisempään ja kevyempään oloon. Tai jos haluaa päästä "uuden elämän" alkuun, mutta tuntuu, ettei omin avuin onnistu. Sen rankempaa varmasti, mitä suurempi kontrasti on nykyiseen, mutta sitä paremmin huomaa taatusti myös positiiviset vaikutukset. Motivaatiota ja sitoutumista tottakai vaatii niinkuin mikä tahansa muukin homma. Ja koska Detox on niukkaenerginen, parasta olisi varmasti ajoittaa se johonkin rauhalliseen ajankohtaan. Rehkimiseen ei energia piisaa, eikä ole tarkoituskaan.

Itse olen näitten muutosten suhteen vähän sellainen "Raaka peli Ranualla"-tyyppi. Jos koen, että kaipaan muutosta jossain asiassa, toteutan sen mieluummin "kertarysäyksellä". Sen se aina ensin vaatii, että ärsyynnyn omaan itseeni riittävästi. Sen jälkeen sitoudun ja pysyn päätöksessä. Hyssyttely ei omalla kohdallani toimi, kun taas toisille sopii parhaiten se, että edetään pehmeästi yksi pikku muutos kerrallaan. Ja niinhän se on kaikessa muussakin, että se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä sovi toiselle ollenkaan. Koskee varmasti myös tätä Detoxia.  

Se hyvä puoli tässä kaikessa on, että ihan itse voi päättää, syökö itselleen hyvän vai pahan olon. Itse olen niin tykästynyt tähän hyvään oloon, etten siitä hevin luovu, vaikka välillä lipsahtaakin huonoille teille.
Mielestäni Tiinan 80/20 periaate on hyvä. Jos 80-prosenttisesti syö terveellisesti, voi 20-prosenttisesti hyvällä omallatunnolla syödä ihan mitä lystää. (No ei näitä prosentteja hullukaan oikeasti laske, mutta ajatuksena sellainen, jota kannatan). Mutta komppaan Tiinaa siinä(kin), että fanaattiseksi ei kannata ruveta, vaikka söisi terveellisestikin. Ruoka on kuitenkin vain ruokaa, eikä koko elämä. 

Että semmoinen kokemus tällä kertaa. Nyt toivottelen kaikille auringonpaistetta ja Hyvää Ystävänpäivää!

PS. Tämä(kään) teksti ei ole sen paremmin mainos kuin suositus suuntaan tai toiseen, vaan ihan oma kokemukseni, josta toivon olevan iloa muillekin.28 kommenttia:

 1. Oikein hyvää ystävänpäivää myös sinulle <3

  VastaaPoista
 2. Hyvää ystävänpäivää sinulle Annukka!

  VastaaPoista
 3. Ehkä jopa hieman niskavilloja nostattavaa miten iso merkitys noilla syömisillä tosiaan on, siis sillai että kun tiedän sun normistikin terveellistä elämää viettävän ja sait viikossa tollaset "tulokset" niin sitten kun sen tilanteen kääntää toisinpäin niin... Vaikka mitäs sitä kääntelemään, mennään positiivisuuden kautta,sillä ja omalla säteilevällä olemuksellasi sait minut tuon PH-dieetin tehosta nin vakuuttuneeksi että kohta viikko sitä lajia takana ja vaikka etukäteen hehkuttaminen on oikeestaan ihan tyhmää niin kyllä omat kokemukset aika yhteneväisiltä sun vastaavien kanssa vaikuttaa, ans kattoo ny kuitenni sano akka ku toiselle viikolle starttasi, kirjottelen varmasti tästä itsekin kunhan kouluhommilta kerkiän :) Detoxista en nyt osaa äkkiseltään muuta sanoa kuin että hyvä sä,tiedä vaikka sun innostamasi joskus kokeilisin tätäkin, sää oot itte niin hyvä mainos näille vaikket mainosmielessä näistä kerrokaan :)Joten aurinkoiset kiitokset sulle ja kivaa Ystävänpäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin on toisaalla puhuttukin, niin ihan samanlaista latua on meillä kulkenut tämä homma ihan ensimmäisestä päivästä lähtien, joten ei epäilystäkään, etteikö sulla jatkais samaa rataa kuluvatkin viikot. (Vaikka se notkahduskin ihan varmaan jossain kohtaa tulee. Isompi tai pienempi, mutta siitä sit vaan yli, koska itseä varten tätä tehdään, eikä ketään muuta ja luovuttaminen ei ole vaihtoehto :)). Ja voisin kyllä, jos en nyt ihan päätäni, niin jotain muuta, lyödä pantiksi siitäkin, että myös lopputulos palkitsee. Ja voi olla, ettei se HK:n sininen enää tosiaan olekaan entisellään ;).

   Ja mitä enemmän olo paranee, sitä suuremmalla mielenkiinnolla sitä tutkailee kaikenlaista ravintoon liittyvää. Ja mulle siitä on ainakin tullut sellaista uutta kivaa sisältöä elämään. Minä kun en elämäni ensimäiseen 50 vuoteen ole juurikaan keittiössä viihtynyt, mutta nyt siellä onkin ihan kivaa :). Just oon lähdössä kauppaan täydentämään varastoja. Aattelin pistää testiin muutaman uuden tuorepuuroreseptin, joitai siinä Tiinan ja Jutan kirjassa oli. Ne kuulosti niin hyviltä.

   Ja niinkuin olen aiemmin sanonut, niin mulla on tosi hyvä mieli, kun sain sut kannustettua kokeilemaan. Yks kivoimpia juttuja tässä viimeaikoina. Että kiitos kuule vaan itselles ja Iloista Ystävänpäivän iltaa <3

   Poista
 4. Minäkin kannatan tuota 80/20 -sääntöä ja vierastan fanaattisuutta kaikissa asioissa. Eikä tässä sinun kirjoituksessasi mitään fanaattisuutta ollutkaan, vain oma iloinen tyytyväisyytesi löydettyäsi itsellesi hyvän olon takaavan ruokavalion. Iloitsen puolestasi! Meillä on niin hyvät mahdollisuudet valita kropalle hyväätekeviä ruoka-aineita, mutta emme vaan saa aikaiseksi. Mutta kun ei enää jaksa omaa nuutunutta oloaan, kenties silloin tarttuu toimeen.

  Itse rukkasin syömisistäni pahimmat vääristymät kuutisen vuotta sitten. Mutta uskon sanontaan että 'Ruoka on lääke', joten luultavasti lähden PH-seikkailuun maaliskuussa. Kiitos sinulle näistä informatiivisista ja innostavista postauksista! Hyvää Ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitat tosi kivasti. Kiitos siitä :).

   Mulle oli ensimmäinen suuri korjausliike (toivon, etten nyt toista itseäni kovin paljon, kun en enää muista, mistä kaikesta olen jo kirjoittanut) suunnilleen 15 vuotta sitten. Silloin jätin pois vehnän, turhan sokerin ja hiivan. Olo koheni pelkästään noilla potenssiin sata. Mutta niin vaan se PH yllätti todella. Siitä kun tuli tosiaan niin monenlaisia ihan selkeitä terveysvaikutuksia. Tarkoitan nyt vaikkapa nivelten kolotuksen ja silmien kuivumisen loppumista. Ja hengityksen parantumista ja vaikka mitä, mitä en olis osannut toivoa. Vaan pakko se on uskoa, kun itse on kokenut. Ja toivon (ja itseasiassa olen siitä tosiaan melkoisen varma niinkuin jo viimeksi kirjoitin), että sinulle se PH (jos siihen mukaan lähdet) tuo ihan varmasti tullessaan vastaavia hyviä juttuja.
   Olisin iloinen, jos kuulisin kokemuksistasi sen jälkeen.

   Kiitos itsellesi, kun olet jaksanut lukea ja kommentoida. Ja Hyvää Ystävänpäivää!

   Poista
 5. Oi sinua tehopakkaus, pizzaa, kakkusia ja blinejä, semmoista kuuluu tänne. Mutta ei siitä sen enempää, oikein hyvää ystävänpäivää ihana Annukka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :).

   Kakkuset ei ole mun juttu ja pizzakin aika harvoin, mutta blinejä on nyt vilauteltu niin paljon vähän siellä sun täällä, että niitä tekis mieli kokeilla. Lähinnä niitten täytteiden takia :). Mutta koska tämän kylän vähäisistä ravintoloista niitä ei saa, jäisi oman tekemisen varaan. Ja sitä varten taas pitäis näköjään hommata vähintäänkin uusi paistinpannu, joten taitaa jäädä nyt blinit odottelemaan parempia aikoja. Ja just tein bataattimunakasta Tiinan ohjeella ja siitä tuli vatsa niin täyteen, ettei sinne muuta mahtuiskaan :)

   Hyvää ystävänpäivää Tiia <3

   Poista
 6. Elämäntaparemppa aloitettu täällä - mutta palaan siihen myöhemmin .. kun on jotain mitä kirjoittaa :)) Mukavaa ystävänpäivää blogiystäväni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan loistavaa Anne! Ilahdun aina tämmöisistä uutisista :).

   Odotan mielenkiinnolla "remppakuulumisia" ja samalla toivotan onnistumisen iloa ja hyvää oloa! Ja Hyvää Ystävänpäivää sinulle kiva blogiystävä <3

   Poista
 7. Jännä, miten se mitä suuhun laittaa, vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin. Niin mieleen kuin kroppaankin. Kiitos kun jaoit kokemuksesi. Hyvää ystävänpäivää, Annukka ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä niin totta. En olis ennen sitä viimekeväistä PH-kuukautta ennen voinut kuvitellakaan, mitä kaikkea positiivista siitä seuraa. Ihan uskomatonta, että syömällä todellakin maistuvaa ja samalla ravinteikasta ruokaa poistui kropasta useampikin sellainen kremppa, joiden olemassaoloa on ihan turhaan tuskaillut jo vaikka kuinka ja kauan. Ja kun kertaalleen olen sen todeksi omalla kohdallani kokenut, niin tiedän jatkossakin, mitä teen, jos samoja kolotuksia ilmenee. Ei tarvi kuin kaivaa Tiinan ohjeet kaapista :)

   Oli kiva kun jaksoit lukea. Ja Hyvää Ystävänpäivää Kati <3

   Poista
 8. Kuulostaa houkuttelevalta! Jätin punaisen lihan 1999 eli jo kauan sitten. Viitisen vuotta olin kalakasvisruokavaliolla. Sitten silloin tällöin = erittäin harvoin lautasella on ollut kanaa tai kalkkunaa. Viime kesänä Kreikassa kana maistui, mutta sen jälkeen ei juurikaan. Kasvisruokavalio on tarttunut myös tyttäriin, joista yksi vegaani. Ruokavalio vaikuttaa huisin paljon olotilaan. Kofeiinittomuus on seuraava tavoitteeni. Homeopaattigynekologini sitä suositteli. Reipasta kevättä kohti Annukka! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hyvä kokemus tämäkin, vaikka alkuun suhtauduinkin vähän nihkeästi. Ihan vaan siitä johtuen, että en kokenut olevani just nyt varsinaisen puhdistuksen tarpeessa ja kyseessä oli enemmän testi tällä kertaa, mutta ei kyllä kaduta. Päinvastoin. Taas tuli monta hyvää oppia ja reseptiä valikoimiin.

   Punaista lihaa en minäkään kaipaa. Ennen sitä tuli syötyä, mutta sen jälkeen kun siirryin kokonaan kana/kalkkuna/kala-linjalle, satunnaisesta punaisen lihan syönnistä on tullut tosi tukkoinen ja huono olo, joten mitäpä sitä suotta ehdoin tahdoin huonoa oloa itselleen hankkii, kun ei ole pakko :).

   Vegaaniksi musta ei olisi, mutta kasvisten osuutta olis kyllä vieläkin varmasti varaa kasvattaa. Siinä sivussa vaan on pakko pitää proteiinitkin valikoimissa. Joskin niistäkin on näitten Tiinan juttujen avulla tullut paljon uutta ymmärrystä ja tietoa, eikä enää ole sellaista harhaluuloa, että niitä saa vaan lihasta, kananmunista ja rahkasta, jonka käyttö tuntuu menneen vähän överiksikin.

   Ja mielenkiintoista tuo sun kofeiinittomuusjuttu. Mietin itsekin sitä, että ihan hyvin kahvin vois jättää kokonaan pois. Voi olla, että pulssikin rauhoittuisi.

   Kiitos kun jätit viestin. Hyvää Ystävänpäivän iltaa ja koko kevättä Tuija <3

   Poista
 9. Tuo 80/20 kuulostaa hyvälle. Liha on niin hyvää, että ainakin viikonloppuisin pitää kokata paremmin ja syödä lihaa! Muutoin voi mennä kana-kala-kasvis -linjalla.
  Kunhan muistaisi kaikessa kohtuuden ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla menee justiin päinvastoin :). Viikolla syön hyvin, mutta viikonloppuna on kaikki enempi vähempi retuperällä, kun aina ei kokkailu kiinnosta. Ja GR ei vielä siihen olen innostunut, vaikka kokkiohjelmia katseleekin silmät tapilla välillä :).
   Liha oli ennen munkin mielestä hyvää, mutta nyttemmin siitä tulee huono olo, joten on jäänyt. Kana ja kala tuntuu sulavan niin paljon paremmin, joten pysyttelen niissä. Ja hyvin meni viikko ihan pelkillä kasviksillakin. Tiina osaa loihtia niihin niin hyviä reseptejä. Pelkällä omalla mielikuvituksella en olis ikinä saanut niistä mitään niin hyvää aikaiseksi.

   Kohtuus kaikessa on hyvä.

   Edelleen kivaa ystävänpäivää, vaikka jo tulikin toivoteltua <3

   Poista
 10. Mukavaa ystävänpäivä-iltaa Annukka♥

  VastaaPoista
 11. Kiitos hienosta kirjoituksesta ja kokemuksien jakamisesta. Ehkä tuota detoxia täytyy jossain kohtaa kokeilla, vaikka tuo selleri mua vähän hirvittää, en vaiåabån voi sietää sitä... Bataattimunakas kuullostaa hyvältä, miten ne bataatit siihen tulee?

  Meillä syödään valitettavan paljon jauhelihaa, se kun on näin nälkäisten teinien kanssa olevinaan helppoa ja nopeaa, siihen pitäisi kyllä löytää vaihtoehtoja...

  Oikein hyvää ystävänpäivän iltaa ystävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin vähän turhaan pelotella sillä sellerillä :). Ei sitä oikeasti ole kuin muutamana päivänä kun yhtenä välipalana on kasvistikkuja. (Sen kaverina on porkkanaa ja kurkkua, joten ei tarvi ihan pelkkiä sellereitä popsia. Ja oikeastaan maut oli aika hauskoja, kun mulla oli ne eväsrasiassa mukana töissä ja maut oli siellä vähän tarttuneet toisiinsa. Kurkussakin oli uusi kiva vivahde :)).

   Ja arvaa vaan, mikä meidän perheen vakioruoka-aines oli kun vielä oli niitä vakiosyöjiä :). Mikäpä muu kuin jauheliha. Onneksi se on keksitty, koska muuten olisin ollut kehnoine mielikuvituksineni pulassa. Nyt se riitti just ja just spagettiin ja jauhelikastikkeeseen, makaroonilaatikkoon (joka on edelleen suosikki, kunhan siihen vaan lisätään Koskenlaskijaa..) ja lasagneen. Aika normaalia lapsiperheen sapuskaa varmasti. Ja onneksi koulussa sai ihan kunnollista ruokaa, joten en stressannut. Kunhan hedelmiä ja sen semmoista sai siinä sivussa lisäksi syötettyä.

   PS. Aattelin, että mistä ihmeestä tiesit, että oon tehnyt bataattimunakasta, mutta hoksasin, että mainitsin siitä Tiialle. Ei siis kuulunut Detoxiin, vaan tein sen Jutan ja Tiinan kirjan ohjeella. Tehtiin samalla tavalla kuin se PH:n kasvismunakas. Eli ensin bataatit (joita ensin pehmennettiin uunissa) siivuiksi pannulle ja siihen sit kananmunat + muut päälle ja annettiin hyytyä.

   Koska olin hidas, enkä ehtinyt vastata eilen, toivottelen muuten vaan kivaa tätä päivää ja seuraavia kans <3

   Poista
 12. Tosi kiva, kun kerroit kokemuksista ja niin allekirjoitan tuon ajatuksen, että jos voi syömällä saada hyvän olon, ei tee mieli toisinkaan toimia. Ja onneksi tuo 80/20 pätee, eli joskus pitää elämässä herkutellakin ja sitten taas siirtyä omaan, hyvään ruokavalioon. Joskaan en kovin epäterveellisesti ole ennenkään syönyt, niin nyt puolitoista kuukautta superterveellistä elämää saa vaan mielen niin kirkkaaksi, etten halua enää mitään muuta oloa. Olen huomannut saman töissä kuin mistä mainitsit, että stressinkin sietää paremmin. Uskon, että tällaiset kuurit aina pikkuisen parantavat omia elämäntapoja niin, ettei sinne ihan huonoihin tapoihin sitten enää niin helposti valukaan ja vähitellen terveellisestä ravinnosta tulee pysyvä elämäntapa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jämptisti samoilla linjoilla ollaan Pilvi :).

   Jälkeen viime kevään en enää ole ollut entiselläni, vaan liputan niin täysillä tän kehoa alkalisoivan ruokavalion puolesta. Se kun on nyt selvästi se, joka mulle ihan kaikkein parhaiten sopii ja jolla pysyy energiat hyvänä, mieli tasaisena ja turhat kolotukset poissa. Ja mikä parasta, ruoka on myös hyvää!! Tai ei pelkästään hyvää, vaan parasta :)(Yksi mua ärsyttävistä yleistyksistä on se, että jos joku syö terveellisesti, oletetaan, että elämä on pelkkää kärvistelyä ja luopumista. Ja siihen sitten lisätään, että "elämästä pitää nauttia..." (elikkäs syödä pullaa...). Se kun vaan nyt on niin, että ihan oikeasti tykkään näistä puhtaista ja tuoreista mauista kaikkein eniten ja saan niistä nautintoa tuhat kertaa enemmän kuin jostain, mikä yleisesti "herkuksi" mielletään. Ja niinkuin Kirsille tuolla ylempänä kirjoitin, niin mitä enemmän tässä tulee näitä hyvän olon kokemuksia ravinnon ansiosta, sitä enemmän aihe kiinnostaa ja siitä on tullut uutta mielenkiintoista sisältöä oikeastaan koko elämään. Ja se(kin) on aina virkistävää :)).

   Iloisen energistä tätäkin viikkoa Pilvi <3

   Poista
 13. Tähän ikään eläneen saa todella huomata, että sillä on merkitystä mitä suustaan alas laittaa. Ruokavalioituneena pienellä lomareissulla annoin itselle luvan nauttia kiellettyä ja kyllä sen heti huomaa. Negatiivisesti. Mut nyt palataan ruotuun ja seuraava tehtävä onkin löytyy se kultainen keskitie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta viserrä. Paljon on kaikenlaista tullu puoleen vuosisataan mätettyä, mutta enää se ei vaan käy. (Mun vanhempi poika sanoi, että "Ei sulla äiti lihakset millään voi kasvaa, jos puputat vaan noita ruohoja. Nyt alat kuule vetään mun kans lihiksiä neljällä sormella, niin jo rupee tapahtuun :D"..).

   Mulla on tänään synttärit ja mietin, että millähän sitä oikein juhlistais. Että mitä erikoista sitä huvittais syödä noinniinkuin synttäreitten kunniaks, mutta en keksiny. Ei kiinnosta kakut, eikä tortut, eikä pihvitkään. Mutta eväänä oleva raikas vadelma-chia-tummasuklaa-pöperö, jonka tein illalla jääkaappiin valmiiks tekeytymään, on hyvää. Ja olo sen mukainen.
   Hyvä me, kun vanhemmiten viisastutaan :)

   Poista
 14. Heips Annukka!
  Aloitin sitten tänään FF:n PH-dieetin. Katsotaan miten menee. Raportoin myöhemmin jäänkö henkiin vai en :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Uskotko, että tänään justiin sua ja tätä asiaa mietin :). (Olen ollut tän viikon lomalla ja pitänyt koneen kannet kiinni, joten jäi tämä vastaaminen myöhään).

   Ja ihan varmasti jäät henkiin. Entistä ehommaksi saatat kyllä muuttua. Tsemppiä!

   Poista

Kiitos kivasta kommentistasi