Sivut

tiistai 7. heinäkuuta 2015

SATOA PUKKAA


Sitä ollaan nykyään niin viljelijää, niin viljelijää...



Ihanhan tässä meinaa viljelyhousut ylpeydestä ratketa, kun lasiterassilla nököttävään amppelitomaattiin on ahkeran kastelun ja lannoituksen tuloksena (vai kenties niistä huolimatta) ilmestynyt ensimmäinen kauniin punainen yksilö.

Sen verran kovaksi tosin vielä jää yhden tomaatin varaan laskettu kilohinta, että ehkä ei vielä torilta kannata myyntipaikkaa lähteä varailemaan. (En ole vielä hennonut irrottaa ja punnita amppelin ainutta kypsää tomaattia, mutta jos se nyt vaikka 20 grammaa sattuisi painamaan, niin kilohinnaksi muutettuna tekee äkkiä laskettuna semmoiset 645 EUR / kg. Siis jos ei huomioida kastelukustannuksia, vaan pelkkä taimen hinta 12,90 Eur. Että oikeastaan ihan halpoja ne kotimaiset kirsikkatomaatit sittenkin, vaikka aina se pikkuruinen rasia kädessäni kaupassa mutisenkin..).    

Eikä tässä vielä kaikki..




Ei ollut luottoa miehellä meikäläisen terassiperunan viljelysuunnitelmiin, mutta kävi kuitenkin kiltisti työmatkansa varren Honkkarista ostamassa kolme perunankasvatusruukkua, joiden kylkiäisenä tuli 4 siemenperunaa per potta. Niitä en tosin kelpuuttanut, koska en tiennyt lajikkeesta, ja olin jo jostain syystä päättänyt, että Timoa sen olla pitää. 

Idätetyt potut laitoin multiin vasta toukokuun puolivälissä, joten juhannuksena vielä piti uudet perunat ostaa kaupasta (en tosin ostanut), mutta toiveikkaasti ajattelin, että josko vaikka heinäkuun puolivälissä ensimmäisen kerran kurkkaisi, näkyykö mullassa elonmerkkejä. Mutta niin vaan kesän toistaiseksi ainoa helteinen lauantai järjesti yllätyksen, ja kuumassa kelissä laonneiden varsien seasta paljastui kelpo saalis. Wuhuu! 




Voi tätä pienen ihmisen onnistumisen riemua. Ei ole hukkaan menneet pakkasharsot, eikä jokailtainen kastelu.

Nyt vaan pitäisi osata päättää, minkälaisten herkkujen kanssa ensimmäiset ihkaomat uudet perunansa nauttii. Mutta on se mitä vaan, niin siitä pidän huolen, että nyt syödään erityisellä hartaudella, eikä hotkita. 

Toinen juttu on se, että pitäisi saada mies ymmärtämään, etten millään raski jättää viljelmiä loman ajaksi heitteille, vaan ne pitää ottaa mukaan. Tietänee sitä, että peräkärry laitetaan koukkuun, ja vedetään potut ja amppeli perässämme 600 kilometrin päähän, jos vaan satokautta silloin vielä piisaa.
Lomaa kun pitää vieläkin piinaavan pitkät pari viikkoa odottaa. 

Vähän kyllä tänä aamuna masensi, kun lehdessä oli jo ensimmäiset pallokrysanteemitarjoukset. Mielestäni melko epäreilua vihjailla syksyn tulosta, kun vasta kesää ja lomaa odotellaan. Enää ei puutu kuin koulureppumainokset.

Täällä siis vielä sinnitellään, mutta sellaista se on tämä viljelijän arki :). Mukavaa lomaa teille, joilla se jo/vielä on meneillään! 

65 kommenttia:

  1. Aika tyyriitä on tomaattisi ainakin vielä mutta jos satoa pukkaa oikein paljon niin eihän sitä vielä tiedä:-) Kätevät nuo perunankasvatusastiat. En ole tuollaisista tiennytkään. Vois itsekin joskus kokeilla:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, vielä on hinta-laatusuhde vähän poskellaan :). Mutta onnistumisen ilo korvaa mahdolliset rahalliset tappiot. Nyt vaan odottelen, milloin raskin ton ensimmäisen kypsän tomaatin poimia. Toivottavasti tarpeeks ajoissa, ettei ehdi pilaantua..

      Varmaan ihan tavalliset ämpärit ajais saman asian kuin noi Honkkarin PotatoPotit, mutta jotenkin mua houkutti niissä se mahdollisuus, että sisäruukun multineen voi nostaa ylös ja kurkata miltä siellä näyttää ilman, että tarvii kiskoa perunanvarsia ylös. No, nyt ei tosin tarvinnut tehdä sitäkään, kun potut jo puskin pintaan :)

      Poista
  2. Voi miten ihana kesäisiä kuvia, kumpa aurinko palaisi pian meitä ilahduttamaan!
    Kaikesta huolimatta aurinkoista viikkoa sulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tän kesän parhaat kelit tais ajoittua Tallinnan reissulle :). Nyt painaa vettä taivaalta niin, että kohta kelluu pottusaavit ovella vastaan..

      Iloista hääpäiväjuhlaviikkoa :)

      Poista
  3. Enpä olisi minäkään hevillä uskonut, että noissa peruna kasvaa, mutta komeitahan nuo ovat, wau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos ihan rehellinen olen, niin ihan täyttä luottoa ei ollut mullakaan, mutta huolella idätin siemenperunat ja ekat viikot tunnollisesti peittelin saavit pakkasharsoilla (tai siis Ikean valoverhoilla...) aina iltaisin, ja joka ikinen päivä oon kastellut, satoi tai ei, joten näköjään ihan sama missä se multa on, kun potut kasvaa, jos on kasvaakseen :). Voittajafiilis on kyllä melkoinen :). Ens vuonna tarvii laajentaa repertuaaria. En vielä tiedä mihin, mutta hirmu innostus näinkin alkeellisesta kasvattelusta tuli.

      Poista
  4. Minä päätin tuos reilu viikko sitten, että mulla on joka kesä jatkossakin tomppeli tontilla, maksoi mitä maksoi! Syystä että pienin rinsessa, se 3,5vee ensisanoikseen kysyi, että missä tomaatti. Se söi jo semmoisen tosi ruotosen näköisen pikkutomppelin tyhjäksi, isossa ei vielä silloin ollut uutta satoa -nyt vasta mullakin ensimmäiset tulleet.
    Sama lapsukainen syö multa ruohosipulitkin. Ja vatut. Ihana laps, ei paljon kranttuile kuten isommat siskonsa :D
    Eli mä pidän ihan tuota pientä ihmistä varten niin tomppeli kuin sipulaatitkin :)

    Ja pottuloiset on mullakin hyvällä mallilla, en o kurkkinut vielä mitä siellä on tulossa, mutta jos ja kun tulee, niin siikliä - se kestää pakastamisenkin. Jollei vaikka tuu naatiskeltua kaikkia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan varmasti itsekin hakisin taimet vaikka kuusta, jos joku pikkuihminen niin pyytäis :). Kuulostaa ihanalta lapselta tollanen, jolle maistuu pihan antimet ihan sellasenaan. Tulee varmasti viisas aikuinen :).

      Potut pääsi yllättämään, kun laskeskelin, että vielä siellä ei pitäis mitään olla, mutta varmaan kattilallinen löytyy, kun vaan raskisin ne sieltä noukkia. Muutenhan en perunoita ees syö, mutta nää oman maan antimet on ihan toinen juttu. Sen verran harvinaista herkkua. Ja nyt tekis mieli kasvattaa vaikka mitä, mutta taitaa olla myöhästä tältä "kesältä". Vissiin niitä pallokrysanteemeja sit seuraavaksi...

      Poista
  5. Olen kuule niin samaa mieltä noista krysanteemeista! Niitä on ihan turha tulla mulle tarjoomaan heinäkuussa! Ja koulureppumainokset, yök!:P
    Mutta mä taas hihittelen täällä sun ihanille jutuille.:D Olemattoman hattuni nosto viherpeukalolle! Komeannäköisiä tomaatteja ja perunoita.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, joku roti krysanteemimainoksillekin :). Jotenkin tuntuu, että ne on nyt kyllä erityisen etuajassa vaikka on tässä jo ehtinyt vuosien varrella tottua siihen, että muut kun jo hohhailee takaisin töihin ja kouluun (tai molempiin ;)) paluuta, niin meillä vasta loma alkaa. Pikkasen se kesäfiilis siitä latistuu, mutta nyt kun omat pojat ei enää kumpikaan oo kouluikäisiä, niin voi skipata ne koulutarviketarjouksetkin lehdistä suosiolla yli :)

      Jos vaan tomaatteja ja pottuja piisaa, niin ihan tosissaan aion kyllä ottaa ne mukaan. Aiempina vuosina oon pakannu kaikki kesäkukat sinne kärryyn, jota tarvittiin joka tapauksessa, että saatiin polkupyörät ja golfbägit sun muut mahtumaan. Nyt sitä kärryä ei enää muuten tarvittais, kun ollaan kaksin liikkeellä (pojat tulee omillaan), joten voi olla, että sittenkin on amppeli takaikkunalla ja pottusaavi sylissä, kun tää Kiljusen herrasväki vihdoin starttaa liikenteeseen :)

      Poista
  6. Ihanaa tuo viljelijän arki ;) Ensi vuonna tehotuotanto käyntiin! Me laitettiin salaattia ja persiljaa. Salaatti mätäni ja persilja ei oiken edes nouse. Mut onhan siinä se yrittämisen ilo ja teillä selkeästi myös onnistumisen tunne. Hartaudella ensimmäinen pottu, vain luomuvoilla. Kyytipojaksi kylmää maitoa tai kevyesti pirskahtelevaa valkoviiniä.. Ajattele, sulla on loma vielä edessä, oikein mukavaa sellaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli alunperin tarkoitus kokeilla pottujen lisäksi pinaattia ja lehtikaalia, kun niitä on tullut tässä viime aikoina kaupasta kannettua kassitolkulla, mutta heittäydyin niin intensiivisesti tohon pottuviljelijän rooliin, että unohtui muut siinä sivussa. No, ehkä ens kesänä sitten. Mutta vaan ruukkuihin. Tää meidän tontti on niin tinttua savimaata, että tässä ei kasva mikään. Paitsi voikukka ja raparperi.

      Luomuvoita mulla onkin kaapissa. Ja kirnuvoitakin olis. (Mitähän eroa niillä muten on?). Jos vaikka jonkun kalan kävisin kyytipojaks virvelöimässä lähijoesta virvelöimässä :D. Ja pirskahtelevaa viiniä luomutilalta. Avot.

      Ja kiitos lomatoivotuksista. Tuntuu, että tää kesä on mennyt ihan hukkaan vesisateessa möllätessä ja lomaa odotellessa. Onneks on sentään noi potut..

      Ja PS. Jos ukon siivousinto käy mahdottomaksi, lähetän sen sulle sinne kaveriksi, niin saatte Toluilla keskenänne oikein kunnolla :D. Mutta etikkaa kannattaa varata möksän kaappeihin, koska mies käyttää sitä melkein kaikkeen siivoukseen. Ikkunanpesuun, kahvipannun putsaukseen ja mihin kaikkeen, en ees muista. Varmaan saat hyvät vinkit hältä.

      Poista
  7. Vallan mainio viherpeukalo siellä!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikun vallan mainiot taimet oli myynnissä :D. Ja potturuukut. Mutta kyllä ihan pienesti oon ylpeä itsestäni, kun niin tunnollisesti oon kastellut ja hyysännyt. Nyt palkitaan mahtisadon muodossa :)

      Ihanaa lomaa vielä tätäkin kautta Eija <3. Avaimet on täällä pysyny tallessa ;)

      Poista
  8. Ou jeah! Upea sato tulee, viis kilohinnoista. Nyt saa paukutella henkseleitä tai ratkaista pökät - ihan kuinka vaan :) Ollaankos vähän ylpeitä - viljelijät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, laatu ratkaisee :). Ihan huikee voittajafiilis on kyllä tosta yhdestä tomaatista ja muutamasta potusta :D. Suorastaan lapsellista innostusta ilmassa. Saas nähdä, laajeneeko harrastus tästä ens kesänä niin että kohta ei enää terassit riitä, vaan pitää saada kasvihuone niinkuin sullakin.

      Mitäs me viljelijät tosiaan :)

      Poista
    2. Taisi muuten sielläkin olla ne honkkarin potut siikliä :)
      Juu ja jatketaan ensi vuonna samaan malliin, kun kerran vauhtiin on päästy :D

      Poista
  9. Sähän oot varsinainen viljelymestari. Hienosti oot saanut kaiken kasvamaan ja eikö vaan olekkin kiva saada ruokapöytään oman maan (ruukun) satoa?
    Aurinkoisia (toivottavasti vähempi sateisia) päiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon suorastaan lapsellisen innostunut :D. Ihan kuin joku suurempikin uroteko, mutta oikeasti kyllä tuntuu ihan superilta, kun voi kirjaimellisesti hakea perunat kattilaan omalta pihalta. Määrästä kun ei tarvi mainita mitään ;). Ja olishan noi voinut kaikki kuivua pystyynkin ja jäädä sato saamatta, jos en olis kastellut. Että ei ne ihan ilman työtä sentään oo tullu :)

      Poista
  10. Niin on söpöset tomaatit ; eihän noita raski syödäkään;) täällä lomanodotusta , kolme päivää ja sitten Kreikkaa tukemaan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaaaa. En kestä, miten kivalta kuulostaa ajatus pääsystä Kreikan auringon alle. Ei paljon nää tän kesän kelit lämmitä.

      Ja olis kyllä tosi mielenkiintoista matkan jälkeen kuulla, näkyikö kriisit matkailijan näkövinkkelistä mitenkään ja jos näkyi, niin miten. Jos vaan jaksat kirjoitella.

      Ihanaa matkaa ja toivottavasti käsi on jo parempi <3

      Poista
  11. Vau! Mulla ei ole edes kunnon raakileita tomaateissa. Voithan tehdä kastelusysteemin. Tiskirätti ämpärin ja ruukun väliin "juureksi", jolla kasvi imee vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta sulla on siellä kumminkin pari muuta kasvia enemmän kuin meikäläisellä :D.

      Oon nyt hyysännyt tota tomaattia ja kanniskellut sitä paikasta toiseen aina sen mukaan, minne aurinko sattuu paistamaan. Tosin aika vähissä ollut se paiste tänä kesänä, mutta ihmeesti tomaatit (tai siis tomaatti...) on kypsynyt. Ja lisää raakileita näyttäis pukkaavan. Kivaa. Ihanhan tässä tuntee olevansa parempikin puutarhuri :)

      Poista
  12. Voi että mä nauroin, oikein sydämeni kyllyydestä! Mutta sillä hyvällä tavalla, ihaillen toisen ihmisen iloa ja onnea tästä suuresta saavutuksesta :) Me saatiin perunat multaan vasta pari viikkoa sitten (joo, V:llä aina jää hommat silleen hieman viime tippaan ja se oli nimenomaan V, joka halusi tänäkin vuonna istuttaa perunaa omaan maahan, kun viime vuonna tuo takapihan pottumaa testattiin toimivaksi), joten saa nähdä, ehtiiko sieltä mitään kasvaa ennen routaa. Mutta komeita on sun satosi, toivottavasti myös hyviä! Ja täälläkin loma vasta edessä, saikkuilun vuoksi kun se siirtyi. Joten toivotaan, että meikäläisten lomalla säät suosii :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan tää mun innostus suorastaan naurettavaa omastakin mielestä :D. Mutta kun sitä on jo tuominnut itsensä epäonnistumaan kaikissa kasvatusyrityksissä, niin voittajafiilis on nyt ihan tapissa. (Sisälle taloon ei kannata paljon kurkistella, koska siellä ei mikään viherrä. Päinvastoin. Just taas heitin yhden ruskistuneen viherkasvin roskiin).

      Olis kyllä jotenkin kohtuullista, että loppukesästä kelit tästä muuttuis parempaan suuntaan ja saisitte syksyllä kattilat täyteen oman maan pottuja. Ja meidän lomahan perinteisesti suuntautuu sinne teidän kulmille, joten aurinkoiset kelit on sinnepäin laitettu ainakin heinäkuun vikalle ja elokuun ekalle viikolle tilaukseen :)

      Poista
  13. Vautsi! Perunoita en ole vielä tohtinut istuttaa itse ja tomaatteja odotellaan täälläkin kyspyväksi. Tänä vuonna laajensin repertuaariini maa-artisokkaa ja se kasvaa kohisten. Ehkäpä ensi vuonna "osaan" laittaa pottujakin, kun periaate on sama. Herkullista ateriaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti heti mennä kuukkeloimaan maa-artisokkaa, kun mulla ei oikein (tai siis yhtään) ollut käsitystä siitä, millainen se on ja mihin sitä käytetään. Varmaan maa-artisokkakeitto on ainoa, josta olen edes kuullut.
      Heti alkoi kiinnostaa, että saiskohan sitäkin kasvatettua ruukuissa tai laatikoissa. Tulis samalla kauniit kukat kaupanpäälle. Siis jos tulis...

      Meillä on niin savinen tontti, että siinä ei mikään aiempien vuosien kasvatuskokeilu ole onnistunut, mutta nyt oon ihan liekeissä noista ruukuista. Pienestä sitä tulee iso ihminen iloiseksi :)

      Kivaa lomaa ja suotuisia kasvusäitä Iduriin <3

      Poista
  14. :-DD Näin jo mielessäni sen peräkärryn, jossa kasvimaa kulkee. Harvemmin semmoisia tuolla tien päällä näkeekään. Teidän pitää ottaa saman tien mukaan kasvihuone, niin ei sadekaan haittaa. Kun kerran liikenteeseen lähdetään, niin lähdetään tyylillä. :-)

    Mutta nostan hattua saavutuksillesi! Itselläni ei millään riittäisi kärsivällisyys kasvattaa mitään. Tällä hetkellä meillä on tasan yksi kasvi, anopinkieli, joka ei ole suostunut heittämään veiviään, vaikka oli välillä kuukausikaupalla ilman vettä. Omaa satoa olisi kyllä ihan kiva saada; sen eteen ei vaan viitsisi tehdä mitään. :-D Onneksi on toi Prisma tuossa lähellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset. Eihän sellanen perusperäkärry miltään näytä (ellen sitten innostu maalaamaan kylkeen esim. "Tässä kulkee arvoperunaa"- tekstejä tai jotain). Kasvihuone olis kyllä paljon näyttävämpi ja kätevämpikin. Hmmmm... Voi olla, että suunnitelma vielä muuttuu.

      Ja on tää mullekin maksimisuoritus kasvatuksen saralla. Enempään en olis ehkä venynyt, mutta nyt kun "aherrus" selvästi palkittiin, niin voi olla, että innostun ens kesänä vähän laajentamaan repertuaaria. Joku omituinen lajike olis kiva. En vaan vielä tiedä mikä. Ei ainakaan kurpitsa, koska niistä on elinikäiset traumat. Isä kasvatteli niitä kompostissa, jossa ne kasvoi aina sellasiksi Tuhkimon vaunujen kokoisiksi ja niitä sitten säilöttiin ja syötiin kesät talvet. Jos näenkin jossain kurpitsapikkelsiä, lähden pakoon..

      Anopit on sitkeitä ;)

      Poista
  15. Ymmärrän niin hyvin sinua - katsos :DD minä olen ilmoittanut tänä kesänä perheelle, että en nyt kyllä voi mihinkään lähteä kun kasvimaa pitää hoitaa ;) siis laatikot :)) mikä ihana syy pysyä kotona ;) Aihe olikin jo sinulle tuttu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, viljelijä ei tosiaan voi ihan tosta vaan ottaa ja häipyä :D.

      Mies on onneksi tottunut mun touhuihini, eikä nytkään juurikaan hätkähtänyt sitä, kun sanoin, että pitää saada potut ja amppeli mukaan. Aiempina vuosina kun on kulkeneet kesäkukkaruukut ja -amppelit matkassa, jos niille ei ole ollut kastelijaa tiedossa. (Poikien oli yhtenä kesänä määrä hoitaa homma, mutta kun tultiin parin viikon jälkeen kotiin, oven pielessä roikkui rutikuiva ruskea amppeli ja nurmikkokin oli polvenkorkuista. Eivät kuulemma olleet huomanneet, kun olivat kulkeneet takaovesta :D.)

      Ihanaa kotoilulomaa Anne <3

      Poista
  16. Vastaukset
    1. No älä kuule muuta sano :). En ole sittenkään ihan niin kesseli kuin olen kuvitellut.

      Poista
  17. Jopa on hienoa satoa! Ei täällä ole tomaateista tietoakaan, hyvä jos kukkia on :) Sankossa on kyllä perunaa, mut harvoin oon muistanu kastella ja vielä vähemmän lannottaa...hups. Pitää mennä katsomaan joko sormiperunoita sais :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että mun tomaateille käy niin, että istun vaan ja ihailen niitä, enkä raski poimia ennenkuin on myöhäistä ja ne jo pehmenee paikkaansa. Mutta kun ne on niin söpöjä...
      En usko, että täälläkään olis tapahtunut mitään, jos amppeli olis ollut ulkona. Niin kylmää ja märkää on ollut. Mutta lasikuisti toimittaa hyvin suojaisan kasvihuoneen virkaa.

      Potut oli kyllä iloinen yllätys. Odottelin, että niihin olis ilmestynyt ensin kukkia, mutta ei näköjään tarvinnut.

      Poista
  18. Aikamoiset viljelykset, mitkä tomaatit! Mä niin ajattelin ( taas ) että tänä vuonna koita istuttaa muutaman perunan vaikka just vain pieneen astiaan, mutta niin se vaan jäi. Meillä on kyllä tuolla pihan perällä ollut isompikin perunamaa, mutta ollaan niin surkeita maanviljelijöitä, että ollaan oikeastaan luovuttu siitä. Eka vuosi perunat unohtui maahan vähän liian kauaksi aikaa ja ne oli jo aika huonoja, sitten toisella kertaa saatiin ne kunnialla ihan ylös asti, mutta laitettiin ne niin kylmään paikkaan säilöön, että ne jääty. Todettiin sitten,että ehkä tää ei kannata, ostetaan kaupasta eihän ne paljoa maksa ;) Nyt kun meillä on noita pupuja täytyisi varmasti alkaa viljellä porkkanaa tai salaattia ainakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan on kuule identtiset kokemukset meillä perunanviljelystä :D. Meidän pihalla kun oli edellisten asukkaiden jäljiltä aika isokin perunamaa silloisen autotallin takana ja jotenkin ajateltiin, että pitäähän meidän jatkaa "tilan" pottuperinnettä, mutta nostamatta ne meilläkin jäi ekana vuonna. Toisena vuonna sitten jo muistettiin noukkia ja säilöttiin kellariin, mutta unohdettiin ne sinne ja idut kasvoi jo ovien välistä ennenkuin muistettiin, että jaaniinjuu, niitä perunoitakin olis :D.

      Varmaan ihan tavalliset ämpärit olis ajaneet perunankasvatuksessa ihan saman asian, mutta jotenkin luotin enemmän noihin Honkkarin PotatoPotteihin. Enkä suotta :)

      Ja toki ny täytyy pupuille oma salaattimaa perustaa. Voivat puputtaa suoraan pihalta :).

      Poista
  19. Wau, kohtahan teillä on sadonkorjuujuhlat! Mun parvekkeellani Potatom-perunatomaatissa on 4 pientä tomaattia ja lisää kukkia tulossa ja 2 perunanvartta ja sekin tuntuu kovin hauskalta ja nekin kyllä syödään juhlallisesti. Nauratti toi matkalle lähtö, perunat ja tomaatit mukaan mutta hyvinhän ne siellä mukanakin kulkee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hääääh ?? Siis onko tollasia välimallin peruna&tomaatti-yhdistelmiäkin oikeasti olemassa? Vai ootko itse jalostanut :)? Tässä nähdään, että olen ihan amatööri näissä hommissa :). Joskin iloinen amatööri tällä hetkellä, kun ei ole menny "uurastus" (hehhee) hukkaan.

      Varmaan ne mun perunat ehtii pilaantua sinne multiin ennenkuin osaan päättää, missä vaiheessa raskin noukkia ne sieltä ja mitä niitten kanssa syödään.. Tää on niin tätä tää luomuviljelijän elämä :D

      Hauskaa kun on olemassa tällasia parvekeversioita, ettei tarvi koko tonttia kyntää. Pidän peukkuja hulppealle Potatom-sadolle!

      Poista
  20. Kiitos! Satoa odotellessa. Ja joo, sellaisia on valmiina olemassa. Kerroin siitä blogissani "Rantaelämää ja rantayrttejä-postauksessa. Se on vartettu/liitetty yhteen niinkuin esim. omenapuille tehdään. Mitähän muuta ne kohta keksii, perunatomaattiretiisikaalitilli...Kaikki samasta puskasta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ymmärrä, miksei sun postaukset ole päivittyneet mun lukulistalle. Pöh. Äsken kävin uudelleen lisäämässä sun blogin lukulistalle ja ainakin nyt näyttäis toimivan. Eli on mennyt rantaelämäyrtit ohi, vaan onneksi tilanteen voi korjata :).

      Itse haluaisin ehkä amppelin, jossa kasvaa perunoita, mansikoita, tomaatteja, kurkkuja ja mielellään ruohosipulia siinä juurella :D. Ja tilliä..

      Poista
  21. Ai että mua naurattaa tuo "kasvimaa peräkärryssä" :D Ihanko tosissasi olet...tai noh,mitäpä me naiset ei keksittäis ja osattais..Ja mikä on tärkeää, niin siitä pitää huolehtia.Ehdotin keväällä,muutaman vuoden tauon jälkeen kasvimaan laittioa..että perunaa ja porkkanaa jne.Mies vaan tuhahti,että hullun hommaa alkaa niitä kasvattelemaan..Halvinta mitä kaupasta saa.Mutta me "viljelijät" ymmäretään,että tämä ei ole mikään rahakysymys..Tunne- ja elämysasiahan tämä on.Kun syö oman maan perunoita,niin kyllä maku on aivan huippuluokkaa :) (vaikka siitäkin mies on eri mieltä,kuulemma vaan kuvittelen!! ;)) Mukavia päiviä puutarhurille ja aurinkoisia lomapäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan se vähän pöljältä kuulostaa, mutta kyllä ihan tosissani ajattelin laittaa "pellot pakettiin" ja ottaa mukaan :D. Ellei sitten sato jo hiivu siihen mennessä kun lähdetään. Aiempina vuosina, kun matkustettiin vielä koko perhe samalla kyydillä ja mukaan piti saada neljän ihmisen kahden viikon kamppeet kaikkine mahdollisine urheiluvälineineen, meillä oli aina peräkärry koukussa ja sinne sit pakkasin mukaan myös kesäkukat :). Ei tarvinnu värvätä talkkaria niitä kastelemaan ja toisaalta oli iloa loma-asunnolla, kun oli terassilla kukat omasta takaa mukana. Mutta saa nyt nähdä sitten, mitä lopulta päätän. Mies ei onneksi ikinä mutise vastaan. Sanoo vaan, että "jaahans, sillai si" :)

      Ja se on just noin kuinka sanot. Tunne- ja elämysasia on tää "pihalta pöytään"- kasvattelu. Ei parane alkaa kilohintoja paljon laskeskelemaan :). Mutta ainakin tietää, että sapuskassa ei ole mitään myrkkyjä eikä säilöntäaineita. Että kyllähän ne pakosti paremmalle maistuu kuin kaupasta ostetut :)

      Ja kiitos samoin kaikkea mukavaa sulle kans Anne <3

      Poista
  22. Hienot viljelykset sinulla, kyllä kelpaa nauttia oman maan antimia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kelpaa tosiaan, kun vaan raskis :). Toistaiseksi olen vaan tuijotellut sitä ainutta kypsää tomaattia "sillä silmällä", että koska olis oikea sadonkorjuun aika, että ehtis siitä nauttia ennenkuin pehmenee paikkaansa..

      Pienestä sitä ihminen tulee iloiseksi. Ans kattoo nyt, laajeneeko repertuaari ens kesänä. Nyt just vähän kaduttaa, ettei tullut laiteltua pinaattia ja lehtikaalia myös kasvamaan. Niitä kun tulee ainakin paljon käytettyä. Mutta ei parane ahnehtia heti kärkeen :)

      Kivaa ja toivottavasti jossain vaiheessa myös aurinkoista heinäkuuta sulle!

      Poista
    2. Kiitos Annukka. Postasin juuri kuvaa omasta kasvimaastani. Yllätyävän hyvin kaikki kasvaa ottaen huomioon miten vähän aurinko näyttäytyny. Vetinen kesä sopii srlvästi yrteille yms :)

      Poista
    3. jaahans. tarviikin tulla kurkkimaan sun palstoille samantien :)

      Poista
  23. Mulla jäänyt tänä vuonna jotenkin viljelykset tekemättä - ei vissiin intoa tarpeeksi. Kesäkuu meni töissä, nyt toista viikkoa lomalla mutten paljon ole kotona viihtynyt. En sitten paljon ole parvekkeelle ajatusta uhrannut... Yksi onnistuminen on ollut .- kiinanruusuni joka ei ole kukkinut vuosiin - teki yhden kukan joka aukesi maanantaina ennen kuin ehdin lähteä reissuun...Mukavaa kesän jatkoa sulle ja loman odotusta, ja nauti oman maan mauista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin tää kesä on tosiaan ollut itselläkin sellanen, että ei ole oikein osannut tarttua mihinkään, kun sitä on vaan odotellut, että se ihan oikea kesä jossain vaiheessa alkais. Pareen olis pikkuhiljaa, että saatais edes lomalla nauttia paremmista keleistä. Alkaa vesisade jo tympiä.

      Sen verran lukulistaa kerkisinkin vilkaista, että huomasin, että olit kirjoitellut, mutten vielä kerinnyt lukemaan. Tuun jossain vaiheessa, kunhan näiltä "töiltäni" kerkiän ;)

      Kaikinpuolin mukavaa lomaa sulle :)

      Poista
  24. Saatkin olla ylpeänä, olisin kyllä minäkin jos meillä kasvaisi muutakin kuin raparperia ja kirsikoita kirsikkapuusta. :) Aurinkoa viikonloppuun <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperia meilläkin piisaa enemmän kuin (kotilot) ehtii syödä. Ihme kasvi, kun vaan leviää vaikka kuinka koittaisin karsia. Meillä kun ei oikein muita raparperin syöjiä ole kuin minä (ja ne kirotut kotilot, joita on tämmöisenä sadekesänä saanut keräillä ihan työkseen ja meinaan jo lannistua, kun niitä aina vaan jostain putkahtelee lisää ja lisää. Huoh.)

      Kirsikat olis ihania. Ja ne kirsikkapuun kukat. Mutta mun tarvii nyt tyytyä tomaatteihin :)

      Viikonloppuna oli kone kiinni, joten nyt ei muuta kuin aurinkoista viikkoa Tiia <3. Enää tää viikko ja meilläkin alkaa l o m a.

      Poista
  25. Hyvä Annukka, viherryn kateudesta! ;D
    Mutta kyllä mää niin sulle taas ääneen nauran kun kuvttelen sua vetämässä viljelyksiä peräkärryssä lomalle mukaan! :D
    <3
    Ihanata lomaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt ei kuule Taina kannata vihertyä, kun mulle taisi käydä niin, että potut ehti vihertää ensin :). Olis kuulemma pitänyt nostaa ne ylös ennenkuin muuttuvat vihreiksi, mutta enhän mää semmosta tajunnut vahtia, kun ahneuksissani vaan odotin että vielä vähän kasvavat isommiksi ja sit valmistan niistä jonkun muka gurmee-aterian. Elikkäs laitan voita päälle..

      Ja sullahan on siellä vaikka mitä valikoimaa kasvimaalla, kun salaatin ja persiljan lisäks oli ne porkkananvarret :D. Vähänkö mua nauratti ne "persiljat". Mutta vihreetä mikä vihreetä :D

      Poista
  26. On se hienoa kun saa satoa! Minun niin kovasti piti täksi kesäksi laittaa kasvamaan kaikenlaista, mutta kas kun en taaskaan saanut aikaiseksi. Olen antanut itselleni anteeksi uskottelemalla, että kanat kuitenkin olisivat syöneet kaiken, kun ne saavat sipsutella vapaasti tontilla.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No melkoinen tauko oli mullakin edelliskerrasta. Sellaset rapiat 20 vuotta :). Silloin tuli pottuja ja jotain muutakin muka kasvateltua. Huonolla menestyksellä tosin, kun meidän tontti on sellasta savitinttua, että siinä tukehtuu ihan kaikki. Mutta nyt tässä kieltämättä vähän nälkä kasvaa syödessä (vielä ei tosin oo raskittu syödä sen paremmin perunoita kuin tomaattejakaan..) ja ens kesänä tekis mieli vähän laajentaa valikoimaa. Ans kattoo ny...

      Puput on paljon kivempia "tuholaisia" kuin ne hitsin kotilot, jotka nyt on levinneet meidänkin kulmille. Niitä saa noukkia harva se ilta, eikä loppua näy. Yäk. Ja ne ei paljon kunnioita mitään, mitä tontilla kasvaa. Kaiken syövät ihan viimeistä lehteä myöten, jos vaan antaa luvan.

      Poista
  27. On kyllä upeat viljelykset ja ehkä se kilohinta ei ole se mitä kannattaa miettiä. Maistuuhan ne oman maan tuotokset vaan paljon paremmilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu voittajafiilis on kyllä ihan tapissa nyt :D. Alunperin piti kyllä ostaa amppelimanskikka, mutta kun ei ollut, niin otin sitten tomaatin, joka on tässä viikon sisällä tehnyt vaikka kuinka paljon lisää raakileita ja osa jo on kypsynytkin. Kilohinta on suorastaan romahtanut siis :).

      Poista
  28. Vau, mikä sato, siellä on selvästi viherpeukalo kohdillaan. Oman maan peruinoita pääsin maistelemaan jälleen anoppilassa ja kyllähän niissä maku on aivan eri. Herkutteluhetkiä teille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vissiin se on se tunnearvo, joka tekee niistä parempia :).
      Ihan hauska kokeilu toi pottujen kasvattaminen ruukuissa. Ne kun käy koristeesta terassilla samalla, eikä tarvi mitään peltoja ruveta kääntämään. Sama juttu ton tomaatin kanssa, joka nyttemmin on alkanut kasvaa reuhottaa niin, että vie jo hirmu suuren tilan terassilta. Saas nähdä, mahtuuko takapenkille, kun lähdetään reissuun :). Potut taidan sittenkin suosiolla jättää kotiin, koska niistä varmaan suurin sato ehditään kerätä ennen sitä. Ja kiitos <3

      Poista
  29. Omat perunat on ne parhaat! :P Pitäisi huomenna tarkastella "tomaattikaappia", että jokos meilläkin punertaisi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa sulla on tomaatit kaapissa :D.

      Mulle tais käydä vähän köpelösti noitten pottujeni kanssa, kun ahneuksissani jäin odottelemaan, että vielä vähän kasvaisivat ennenkuin raskin korjata sadon, mutta nyt ne ehtikin sitten jo ruveta vihertämään, mikä ei taida olla oikein hyvä juttu... No Mutta innostus on silti ihan tapissa :)

      Poista
    2. Isännän oli pakko tehdä kasvihuone"kaappi", että saatiin tomaatit keväällä ulos. Meidän piha on niin tuulinen, että kesäkuun tuulilla olisi tomaatit katkenneet jo moneen kertaan ilman "kaapin" suojaa. :D Eikä muuten ollut vielä kuin kolme minitomaattia punaisena. Tuulisuuden vuoksi tämä penteleen piha on myös viileä...
      Blogistani löytyy sinulle haaste. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
    3. Eli se on siis kirjaimellisesti tuulikaappi :D

      Mutta nyt on pakko olla kyllä aidosti pahoillaan, että mulla on jäänyt tämä sun kommentti lukematta. Meillä alkoi kesäloma tänä viikonloppuna ja olen koittanut järkätä kotia "lähtökuntoon" (koti ei ole lähdössä mihinkään, mutta me ollaan) ja koneen kannet on olleet kiinni. Jahka asetutaan aloillemme siellä minne ollaan matkalla ja jos yhteydet vaan pelaa, niin tutustun haasteeseen. Kiitos jo etukäteen siitä, että lähetit :). Ja samalla jännittää, onko jotain, mistä selviän...

      Iloista tätä viikkoa!

      Poista
  30. Kyllä sun kelpaakin nyt paistatella, ihan oman maan (tai ruukun) perunat ja kylkipojaksi vielä tomaatti, vau!!!! Mun piti tänä vuonna lasten vanhaan hiekkalaatikkoon tehdä pieni kasvimaa, arvaa teinkö??? No en, en tänäkään vuonna, jos en ensi vuonna sitä saa aikaiseksi niinhävitän koko hiekkalaatikon! Meillä ei pihassa kasva kuin raparperi,, herneet yrittää vaan paikka on huono, mansikat kärsi siirrosta, ei satoa, persilja ei kasva, ruohosipuli ei kasva jne.... Mutta ensi vuonna vois kokeilla noita perunoita...

    Ihan naurattaa ajatus "mukana kulkevasta kasvimaasta" , mutta siinä olis kyllä kuule ihan markkinarako...

    Hyvää lomaa, mulla menossa ensimmäinen työviikko loman jälkeen, plääh... Tuntuu kyllä vähän siltä kuin kesä olis jo oåhi kun loma on pidetty...

    VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentistasi