Sivut

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

HAUSKA KAMERASIMULAATTORI

Osallistuin viime viikolla Turussa Rajalan digijärkkärikurssille, joka tuli taannoisen Olympus-ostokseni yhteydessä kaupan päälle. 

Parituntinen hujahti huomaamatta, ja koska kurssi oli tarkoitettu lähinnä ensimmäisen järkkärinsä ostaneille, sisältö oli pitkälti perussäätöjä ja muuta alkuvaiheen asiaa. Erittäin hyödyllistä kylläkin, koska tässä jos missä kertaus on opintojen äiti, jos sattuu kuulumaan tähän samaan amatöörikuvaajien kastiin kuin meikäläinen. Ainakin itselläni tuntuu olevan näitten kuvajuttujen suhteen poikkeuksellisen harva pää, vaikka muuten hyvämuistinen ja oppivainen mielestäni olenkin ollut.  Itseasiassa taitaa peräti puuttua päästä joku tarvittava palikka, koska en vaan jotenkin millään kykene keksimään itselleni riittävän nokkelia muistisääntöjä, joilla saisin aukot ja valotusajat taottua kallooni. Voisi tietty auttaa asiaa, jos joskus edes yrittäisin tositilanteessa kuvata muillakin kuin hyväksi havaituilla automaattiasetuksilla.

Mutta niin vaan löytyi Rajalan kurssilta tähän ongelmaan näppärä harjoittelukeino. Nimittäin kamerasimulaattori :D.

Sillä voi näppärästi testata eri säätöjen vaikutusta kuvaan. Etuna kameralla testailuun se, että näytöllä kaikki on isompaa (etu meille ikänäköisille) ja lisäksi ruudulle tulee näkyviin asioita selkiyttäviä (englanninkielisiä) tekstejä.

Simulaattori löytyy täältä (klik). On Canonin sivuilla, mutta ei väliä, koska periaatteet ovat samat merkistä huolimatta.

Aloitusnäkymä näyttää tältä:
Ideana oli kokeilla, miten aukon (aperture, jonka tunnus kameroissa on f-kirjain), suljinajan (shutter speed) ja ISO-herkkyyden säädöt vaikuttavat kuvaan. Ja samalla tarkkailla, miten valotusmittari (exposure meter) tuossa yllä olevan "kameran" näytöllä olevan kuvan alla käyttäytyy. Miinus tarkoittaa ali- ja plussa ylivalottunutta kuvaa, mutta näissä tekemissämme parissa lyhyessä harjoituksessa oli tavoitteena saada valotus pysymään nollassa.
(Oikeasti hirvittää kirjoitella näitä, koska olen todellakin pelkkä tunari. Mutta silläkin uhalla, että nöyryytän itseni lopullisesti, kirjoitan nämä muistiinpanoni tänne ihan vaan sillä, josko näistä olisi apuja jollekulle muullekin säätöjen kanssa tuskailevalle, ei-niin-kokeneelle harrastelijalle). 

Opettaja käytti esimerkkinä kahta erilaista kuvaajatyyppiä, jotka molemmat halusivat ottaa tuosta lentokoneen pienoismallista ja sen ympäristöstä omiin tarkoituksiinsa sopivan kuvan.

Ensimmäinen oli pienoismallin rakentaja itse, jolle oli tärkeää, että kuvassa näkyy nimenomaan pienoismalli, ja kaikki muu on turhaa. Ei mitään sen kummempia laatutavoitteita, vaan hyvinkin informatiivinen otos, jolla voi esitellä kavereille, että tämmöinen tästä koneesta tuli.

Siispä:

Koska pienoismallista halutaan mahdollisimman selvä kuva, tarvitaan paljon valoa eli säädetään valoaukko (aperture, kamerassa f) mahdollisimman suureksi. Ja tässä kohtaa onkin meikäläisellä heti se ensimmäinen haaste muistaa, että kun aukko on iso, sitä osoittava numero on pieni.  Järkeilin asian kuitenkin niin, että kun valo päästetään sisään isokokoisesta aukosta, sitä riittää siellä putken sisällä vain pienelle matkalle. Eikös olekin tosi loogista...
Ja koska valoa on vain pienellä matkalla, myös kuvan syväterävyysalue on pieni. Eli kohde, johon on tarkennettu, näkyy terävänä ja alueet sen edessä/takana ovat sumeita. 

Seuraava muistamisen paikka on se, että suuren aukon kanssa valitaan pieni (nopea) suljin- eli valotusaika. Eli taas päinvastoin. Suuren kanssa pieni ja sillai..
Tässä kamera(simulaattori)ssa suljinaika on nopeimmillaan 1/4000 sekuntia.

Säädöt tähän mennessä (aukko mahdollisimman suuri eli 2,8 ja suljinaika mahdollisimman pieni eli 1/4000 sekuntia). Ei kannata välittää kuvanäkymästä, koska se ei muutu ennenkuin kuva "oikeasti otetaan".Muuten hyvä, mutta valotusmittari näyttää, että kuvasta on tulossa alivalottunut (-2), joten jotain pitää tehdä, että saadaan se nollaan. Mutta mitä?

Aukko on säädetty, suljinaika on säädetty, joten jäljelle jää enää yksi vaihtoehto eli ISO-herkkyys.
Kokeilemalla selvisi, että ISO-herkkyyden nosto 6400:aan heilautti valotusmittarin kohdilleen.

Nyt on kaikki säädöt pienoismallityypin mielestä kohdillaan, joten ei tarvi muuta kuin näpätä kuva painamalla tuota sinistä kamerapainiketta. Naps ja tältä näyttää:
Lentokone on pääroolissa, muu ympäristö sumeaa. Juuri niinkuin pitikin. Muistuttaa alkuperäistä näkymää, mutta potkurin liike on ikäänkuin pysähtynyt johtuen nopeasta valotusajasta (älkää kysykö miksi...)

Sellainen oli siis se kuva, ja seuraavaksi kehiin astuu kriittinen sisustuslehden toimittaja (tämä oli opettajan käyttämä kuvaus, ei omani), joka haluaa viimeisen päälle terävän kansikuvan, jossa kaikki yksityiskohdat näkyvät just eikä melkein.

Ja koska tavoite on eri kuin pienoismallin tekijällä, myös säädöt tehdään kokolailla päinvastoin.

Ensin valitaan pieni aukko (aperture eli f), joka tarkoittaa taas päinvastaista, eli suurta lukua.

Ja taas omaan logiikkaani perustuen, pienestä aukosta sisään päästettyä valoa riittää putken sisällä laajemmalle/pidemmälle alueelle, joten myös kuvan syväterävyysalue on laaja.

Pienin mahdollinen aukko = suurin mahdollinen luku eli 22.

Ja koska aukko on pieni, suljinaika (shutter speed) on suuri (nopea). Kokeillaan esim. 1/45 sekuntia. ISO-herkkyydeksi valitaan 200. Mutta mitä tapahtuu kuvan valotukselle mittarin mukaan?
Se heilahtaa reippaasti pakkasen puolelle eli kuvasta on tulossa erittäin alivalottunut. Mitä voidaan tehdä?

Aukon (aperture) säätöön ei voida koskea, koska se on jo ihan tapissa, joten pakko pienentää suljinaikaa entisestään. Pienennetään se puoleen sekuntiin eli 1/2 sec., jolloin valotusmittari heilahtaa nollaan (tästä vaiheesta ei nyt ole kuvaa) ja voidaan painaa laukaisinta. Naps:
Aika erilainen tuli kuin ensimmäisestä. Ja tipsit voi lukea kuvan ympärillä olevista teksteistä.

Itse ainakin innostuin tästä, koska jotenkin tietokoneen ruudulla on helpompi hahmottaa noita säätöjä. Etenkin kun siihen on käytössä niin paljon aikaa kuin haluaa. Toisin kuin kuvaustilanteessa usein.

Ongelmaksihan tässä tietty tulee se, että aikansa kun tällä leikkii ja pitäisikin siirtyä oman Olympuksensa pariin testailemaan samoja juttuja, niin sormihan siinä taas suuhun menee. Tai siis meni jo. Etenkin kun kyseessä kuitenkin on ainakin toistaiseksi ihan perusobjektiivilla varustettu minijärkkäri, joka on ihan loistava peli, mutta säätömahdollisuudet  jossain määrin rajalliset. Vaan sen olen päättänyt, että objektiiveja ostamalla homma ei parane, vaan kuvaamalla. Jaksan uskoa siihen, että harjoitus tekee mestarin. Tai jos ei nyt mestaria sentään, niin ainakin noista säädöistä tulee parhaassa tapauksessa enemmän rutiinia, eikä aina tarvi turvautua siihen niin hyvään ja helppoon AUTO-vaihtoehtoon, jolla tähän asti olen saanut ehdottomasti onnistuneimmat kuvat. Johtuen ehkä siitä(kin), että en ollut tajunnut, että jos johonkin säätöön kamerassa koskee, se jää kameran muistiin. Itse tyhmänä ajattelin, että kun kameran välillä sulkee, säätö nollaantuu ja taas voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Vaan eihän se niin mennytkään. Tuskailin vaan, kuinka pimeitä kuvista tulee, mutta olikin ne omat vanhat hanurisäädöt siellä pohjalla.

Aamukahvilla istuessani testasin parin kuvan verran aukon säätöjä. Suljinajan ja ISO-herkkyyden säädöt olivat automaatilla. Ei näissä todellakaan kehuttavaa muuten ole, mutta jos oikein skarppaa, niin kyllä näissä testikuvissa pienen eron tuolla ränsistyneiden tulppaanien taustalla huomaa.Vasemman puoleisessa kuvassa on iso aukko eli pieni luku (F3,5) = pieni syväterävyysalue
Oikealla on pieni aukko eli iso luku (F22) = iso syväterävyysalue (taustalla näkyy mm. terassille loppiaisena heivattu 13 euron tanskalainen ihmejoulukuusi, joka ei ole varistanut vielä neulastakaan, vaikkei ole kertaakaan saanut vettä)

Tässä puolestaan se tavallisempi esimerkki:


Vasemmalla automaatilla otettu kuva. Oikealla omat (hanuri)säädöt. Huonossa valossa koemielessä räpsäistyjä molemmat, joten ei kehuttavaa, mutta automaatilla otetussa tekstit ovat ihan luettavissa ja kuva suht terävä, omassani eivät. Ja tässä tavoitteena oli nimenomaan terävyys.

Jos ihan oikea parin tunnin alkeiskurssi kiinnostaa, Rajala järjestää näitä Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Näyttää olevan suunnilleen kerran kuussa, ja paikat menevät kovin äkkiä täyteen, joten jos mukaan haluaa, niin kannattaa varata paikka ajoissa. Rajalan sivuilta Koulutukset-osiosta löytyy vaihtoehtoja ja hintoja. Ja liittymällä Rajala-klubiin (joka ei velvoita mihinkään, eikä myöskään aiheuta uutiskirjetulvaa sähköpostiin), kaikista hinnoista saa tuntuvan alennuksen.

Itse ajattelin osallistua jatkokurssille, joka normaalisti maksaa 79 euroa, mutta klubihinnalla saman saa 39 eurolla. Kurssin vetää valokuvaaja/kouluttaja Pekka Punkari, josta olen kuullut pelkkää hyvää. Ja kurssin hintaan sisältyy Pekan 216-sivuinen Digikamerakoulu-kirja. Sanoisin, että todellakin edulliselta kuulostaa, vaikka matkaa ja sitä kautta kuluja täältä meiltä(kin) koulutuspaikoille tuleekin.

Ja niinkuin on jo tullut perinteeksi ilmoittaa, niin tämäkään ei ole maksettu mainos, vaan oma hyvä kokemukseni Rajalan ammattitaidosta ja palvelusta, josta vakuutuin jo kameran oston yhteydessä.

Kivaa pääsiäistä! Täällä ei paistella lammasta, eikä leivota kakkuja, vaan suunnataan perinteeksi tulleelle liikuntalomalle ja valmiisiin pöytiin.
48 kommenttia:

 1. Automaatti rules!
  Ostin joskus muutama vuosi sitten pienen järkkärin ja siihen pari objektiivia - ja laskettelin menemään automaatilla. Sitten jokin hajosi, runko kai.... kamera jäi huoltoa vailla laatikkoon ja taas kuvailen pokkarilla. Automaattisäädöin.
  Jotenkin on täälläkin sellainen kallo, että joko ei jaksa keskittyä tai jaksa ymmärtää säätöjä :D
  Jos pieni on pieni, se on pieni. Eikä iso.
  Vaikka onkin nurinkuriset aivot ja käytän esim. tietokoneen hiirtä väärin päin (kun liikutan hiirtä ylös, kursori siirtyy alas), niin edelleen iso on iso ja pieni on pieni.... :D
  Hyviä kuvailuja sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa että semmonen hiiri :). Tulee ihan mieleen meidän isän ihan itte asentama keittiön hana, jonka kohdalla piti muistaa, että siitä mistä pitäis tulla kylmää, tuleekin kuumaa ja päinvastoin..

   Keskittymistä toi kuvaamisen opettelu vaatis. Ja sitä että ylipäätään kuvaa jotain. Mutta mulla on ainakin jäänyt viimeaikoina ihan kokonaan kamera(t) hyllylle. Paitsi eilen nappasin (automaatilla) pari kuvaa täpötäysistä Ikean kasseista, joiden sisältö lähti paperinkeräykseen. Ja siitä kaapista, josta se sisältö tuli, vaikka näytti päällisin puolin siltä, ettei siellä edes ole mitään.. Eli menee nyt kaikki keskittyminen tohon raivaushommaan ja muu jää. Mutta ehkä mää joskus taas innostun tosissani harjottelemaan tota kuvaamistakin. Jollain mun pitää perustella itselleni tää viimeisin kameraostos, koska ennestään mulla oli jo kaks kameraa. En noinniinkuin periaatteessa tarttis kolmea eri peliä automaatilla kuvaamiseen :)

   Poista
 2. No jopas sattui! Olen nimittäin juuri hiljattain päättänyt osallistua Rajalan järkkärikurssille Helsingissä! Hinta mielestäni hyvin kohtuullinen, 60 euroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas tosiaan :). Mutta hitsit, jos kerkisit jo maksaa sen 60 euroa. Vaikka sekin on mun mielestä varsin kohtuullinen hinta, niin liittymällä siihen Rajala klubiin, kurssin hinnaksi ois tullut muistaakseni puolet tosta. Se kun ei edellytä mitään aiempaa Rajalan asiakkuutta, vaan on avoin kaikille. Saa hyvät alennukset heti.

   Kerro sit, mitä tykkäsit kurssista. Katsoin, että sinne jatko-osuudelle pääsee seuraavan kerran vasta toukokuussa. Ei malttais odottaa ja voi olla, että kun toukokuu koittaa, ei enää huvitakaan. Ei voi koskaan tietää :)

   Poista
  2. En ole vielä ilmoittautunut! Kiitos tuhannesti vinkistä! Palataan asiaan.

   Poista
  3. Kiva, että ehdin ajoissa :).

   Poista
  4. Ja nyt mun täytyy sitten heti tulla perumaan puheeni, koska ei siitä alkeiskurssista näköjään saakaan klubialennusta :(. Liki kaikesta muusta kylläkin. Mm. se jatkokurssi maksaa 79 euron sijasta 39. Voi rähmä, kun ehdin jo innostua. Olen pahoillani tahattomasta väärästä infosta :(

   Poista
 3. Tämä oli aivan loistava postaus :) Tässä on juurikin hyvin kerrottu miten eri säädöillä saadaan erilaisia kuvia. Ilman muuta automaatti pois käytöstä ja itse kokeilemaan.
  Itsellä Canonin järkäle ja nyt vuoden päivät ollut Olympus lite E-PL6 j Olympuksen kanssa on säädöissä hieman hakemista.
  Ja jos saa mainoistaa:
  Facessa on ryhmä nimeltä Olympus Pen Generation Suomi ja sillä voi kysellä neuvoja juurinkin PEN kameroista. Mukana on myös asiantuntija Olympukselta auttamassa kameraongelmissa. Siellä ilmoitettaan myös ilmaisista Olympus-koulutuksia eri kaupingeissa ja ensimmäinen on Porissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et uskokaan, kuinka sun kommentti lämmitti mieltä Marina :). Yleensä en moisia mieti yhtään, mutta nyt kyllä suorastaan hermostutti julkaista tää mun tunariposti, kun tiedän, että teitä taitavia kuvia on täällä niin paljon. Ei muuten, mutta ajattelin, että jos tossa tekstissä kumminkin on joku ihan kardinaalimoka, koska en vaan älyä, niin metsään menee että suhisee :)

   Mulla on ennestään Sonyn järkkäri, jonka poika osti itselleen rippirahoilla, mutta jonka sittemmin hältä lunastin kalliiseen hintaan :D. Sen kanssa vaan tuli ekan kerran tunne, että en kertakaikkiaan osaa niitä säätöjä ja ostin seuraavaksi ihan pokkarin, jonka jälkeen taas alkoi hermostuttaa se pelkkä automaatilla kuvaaminen, joten päätin vielä kokeilla välimallia eli just tota samaa Olympusta, joka sullakin on ja josta tykkään (koska siinä on niin näppärä automaatti ;)). Säädöt on siinä aika hankalat mun mielestä, mutta luotan siihen, että jahka tästä joskus otan asiakseni ja alan tosissani harjoittelemaan, niin pakkohan tästä on kehittyä. En voi niin EVO (et vaan osaa-tyyppi) olla.

   Ja kiitos tosi paljon tosta FB-ryhmävinkistä. Muuten en Facessa viihdy, mutta just tollaset järkevät ryhmät, jossa voi vaihtaa tietoja ja kokemuksia, on hyviä.

   Iloista pääsiäistä!

   Poista
  2. <3
   Itse koen ehkä sen takia sen hieman hankalaksi säätöjen puolesta, kun olen tottunut siihen Canoniin ja nyt olen päättänyt opetella sen PENin kunnolla. Ei sitä muuten opi kun kuvaamalla. Ja olen ihan myyty siihen 25 mm f/1.8 <3
   Odotan innolla kun Tampereelle tulee se koulutus, Turkuun tulee muuten myös ;) En ole ollut missään kursseilla aikaisemmin.
   Sopiiko, jos linkkaan tämän siihen ryhmään?
   Itsellä on suunnitelmissa kyllä lähteä oikein opiskelemaan valokuvaajaksi :)

   Poista
  3. Tuo sama objektiivi muakin houkuttais. Sisustus ja Sepustus Soile sitä kovasti kehui. Ehkä se on sitten seuraavana hankintalistalla. On kumminkin noita kirppiseuroja tullut kerättyä, joten periaatteessa ihan hyvällä omallatunnolla voisin ostaakin, mutta harjoittelen nyt kumminkin ensin vähän paremmin tällä nykyisellä nyt, kun valoakin taas piisaa.

   Olen tosi otettu, kun ehdotit tuota linkkaamista, mutta mua jotenkin pelottaa ajatus siitä, kun en vielä kerinnyt käydä siellä ryhmässä tutustumassa. Ja vaikka se kuulostaakin hassulta, niin kirjoittelen tätä mun ns. blogia kaikkein mieluiten ihan "piilossa" vaan. Tai ainakin kuvittelen, ettei tänne vielä kukaan mun oikean elämän tuttu ole eksynyt. Sellainen, jonka takia menisin "lukkoon", enkä enää pystyiskään kirjoittelemaan mitä huvittaa.

   Susta tulis hyvä valokuvaaja, koska osaat jo paljon ja mulle on tullut sellainen olo, että olet kiltti ja helposti lähestyttävä <3

   Poista
  4. Ymmärrän täysin <3. Tämän takia halusinkin kysyä ensin ennen kun mitään teen. Linkitän sitten omassa blogissa, oikein tilaisuuden tullessa vastaan :)

   Veikkaan, että jos nähtäisiin niin puhetta kyllä riitäis molemmilla :D

   Poista
  5. Kiitos kun kysyit <3.
   Ja juu. Jos vaikka siellä Olympuksen Tampereen kurssilla nähtäis. Meiltä kun on täältä tasan sama matka Tampereelle kuin Turkuun :). Ihan jämptisti keskellä ollaan.

   Poista
 4. Tähän postaukseen ja tuohon ohjelmaan täytyy tutustua paremmalla ajalla, ei näin ruuanlaiton välissä :) Ja Rajalan kursseille täytyykn hetimiten ilmoittautua, vaikka mulle kyllä riittää noi automaattiasetuksetkin.

  Kiitos siis tästä postauksesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin sanoa, että olisin kyllä ihan aidosti kateellinen sun oppimiskyvylle, jos pystyisit omaksumaan kameran säädöt noin vaan siinä kokkailun lomassa :D. Mulle ei meinaa mennä perille, vaikka takois kauhalla kalloon, mutta ton pikakurssin ja simulaattorin ansiosta tajuan taas vähän enemmän. Nyt tarttis vaan kuvata paljon, mutta en meinaa malttaa. On tota muuta hommaa ny :). Vaan sitten kun on kaikki kaapit ja pahvilaatikot käännetty, niin voin vaan istuskella tyhjässä tilassa ja miettiä syväterävyyksiä..

   Näytti huhtikuun koulutuspäivä siellä teidän suunnalla jo olevan täynnä, mutta toukokuussa kahtena päivänä vielä vapaata. Tai ainakin äsken oli...

   Ja kiva, jos tästä olis jotain hyötyä. Vähän kyllä epäilen omia kykyjäni tässä suhteessa :). Mutta onneksi se oikea kouluttaja oli hyvä.

   Poista
 5. Olipas mielenkiintoista! Tuli ihan sellainen tunne, että melkein itseäkin himottaisi tuommoinen kurssi – mutta ensin pitäisi ehkä kyllä hankkia se järkkäri. :-)

  Täällä on toinen, jolla on kuvaamisen suhteen harva pää. Olen lukenut useammankin valokuvausoppaan, mutta edelleenkin nuo aukot ja valotukset (ja kaikki muukin) on mulle yhtä suurta mysteeriä. Se voi kyllä johtua siitä, että en ole koskaan tainnut viitsiä harjoitella lukemiani juttuja käytännössä, kun se on minusta niin työlästä. Mieluiten vaan osaisin heti kaiken pari kirjaa luettuani. :-D

  Kameratunariuteni astetta kuvaa muuten hyvin se, että kun en ollut pitkään aikaan kuvannut mitään, rupesin kuvaamaan (automaattikamerallani) asetuksella A, kun eikös A ole niin kuin automaatti. Sitten parisataa kuvaa otettuani rupesin ihmettelemään, mitä ihmeen merkkejä siinä ruudussa (etsin?) on ja miksi joistakin kuvista tuli niin outoja. Sitten selvisikin, että A onkin niin kuin aperture. :-D

  Hienoa muuten, että jaksoit kirjoittaa asioista näin perusteellisesti ja selväkielisesti – minä tosin onnistuin olemaan ymmärtämättä tästäkään kaikkea. :-D Mutta nytpähän tiedän ainakin taas, mistä voin tulla lueskelemaan lisää sitten, kun tuntuu taas siltä, että aivot ovat valmiit ottamaan lisää tietoa. :-)

  Liikuntaloma kuulostaa ihanalta! Huippua pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minähän siis ostin sen edellisen kamerani (pokkarin, jossa on hyvät automaattiasetukset, joilla saa mikrokokoisista ötököistä niin tarkkoja kuvia, että itseäkin pelottaa) nimenomaan sun innoittamana. Joten nyt olis sun vuoro ostaa (mini)järkkäri, osallistua kurssille ja olla vähintään yhtä pihalla kuin minä nyt näitten omien oppieni jälkeen :D. En siis voi kehua, että olis edes teoria kunnolla hallussa (joskin ton pieni-suuri-yhtälön jo tajuan), mutta toteutus se vasta ontuukin. Kai maar se vaatis harjoitusta eli kuvaamista, mutta kun ei ny kerkii, kun täytyy raivata... Sitten saakin taas aloittaa kaiken nollasta.

   Juu, ukkelin kanssa pakataan mailat ja muut vermeet takakonttiin ja häippästään minilomalle notkuvien aamiaispöytien ääreen :). Hällä kun on aina 6 päivää viikossa töitä muuten, mutta nyt päästään lauantaina töitten jälkeen lähtemään ja maanantaina takasin. Ei oikeasti pitkä aika, mutta kun vaihtaa maisemaa, niin vapaakin tuntuu paljon pidemmältä.

   Huippuja pyhiä sulle kans! Toivotaan, että Sohvaperunat ei oo lomalla pitkäperjantain takia.

   Poista
 6. Hmmm...pistää harkintaan, että josko seuraava hankinta oliskin ne kaksitehot, että näkis mitä säätää. Siinä mun Samsung Galaxyssa kun on mitä säätää, mutta kun ei ossoo -eikä o jaksanut opiskella kun ei nää, yleensä on vain omat silmät päässä.
  Ei o vanhaks tulemista, ei!
  Mutta tämä sun "oppitunti" pitäis kyllä nyt printata talteen....sys....!?!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No arvaa vaan, näänkö minäkään yhtään mitään säätöjä ilman laseja. En :). Ja tossa minijärkkärissä se "säätörullan" reuna on vielä niin mitättömän pieni, että tekee tiukkaa edes osua siihen, vaikka suurennuslasin läpi katsois, kun sormet on kuitenkin sen kokoiset kuin ne on :). Siitä se ihan oikea järkkäri olis (tai siis mullahan ON sellainenkin...) kätevämpi, kun siinä voi sen säätää etsimen (siis sen, minkä läpi kohdetta katsotaan ja joka näistä minijärkkäreistä puuttuu) omalle näölleen sopivaksi. Mutta ei sekään kyllä siihen auta, että pitää sen lisäksi nähdä tehdä ne säädöt :). Eli kyllä tää mullakin on valitettavasti sellasta lasit päähän - lasit pois-hommaa.

   Tästä mun ns. "oppitunnista" (joka itseäkin vähän epäilyttää) jäi vielä ne miljoona muuta asiaa pois :D. En usko, että ihan kokonaan manuaalisäädöillä ikinä opin tai edes yritän oppia kuvaamaan, mutta automaattia koitan nyt välttää, koska haluan, että kuva näyttää siltä, miltä itse haluan sen näyttävän, eikä siltä, miltä automaatti haluaa. Varmaan se vaihtoehto, missä voi itse säätää aukon ja kamera päättää lopuista, on näppärä.

   (Jotenkin musta nyt tuntuu, että mitä enemmän kirjoitan, sitä sekavampaa tästä tekstistä tulee, joten päätän tän nyt tähän :))

   Poista
 7. Tässä sitä tuli oikea tietopläjäys ja hyvä linkkivinkki, kiitos paljon!
  Pitänee oikein ajan kanssa ihmetellä uudelleen noita säätöjä - oon vähän niinkun kehno käyttämään mitää ihmeellisyyksiä kamerassa :) Josko sitä pääsiäisen aikaan ehtisi. Mukavaa pääsiäisreissua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simulaattori oli kyllä aika hauska justiinkin tohon kokeiluun, mutta fiksumpaa tietty olis ihan oikeasti harjotella kuvaamista, eikä vaan leikkiä niinkuin meikäläinen :).
   Silloin kun ostin kameran, kävin kaikki sen eri vaihtoehdot ja säädöt läpi käyttöohjeiden mukaan ohje kerrallaan ja silloin tuntui, että täähän on oikeastaan aika helppoa. Tai siis ainakin mahdollista. Mutta ans olla, kun kamera sen jälkeen jäi taas lipaston päälle nököttämään, kaikki oppi oli haihtunut päästä ja säädöt vaihtui automaattiin :). Niin totaalisesti oli muisti tyhjentynyt (ei kamerasta, vaan mun päästä), että piti ton Rajalan kurssin jälkeen kaivaa uudelleen käyttöopas esiin, kun olin jo unohtanut, mistä niitä säätöjä edes pääsee tekemään. Mutta sitkeys (toivottavasti) palkitaan ja ehkä tässä jotain on mahiksia vielä vanhankin koiran oppia. Into on ainakin kova.

   Kiitos paljon ja kaikin puolin kivaa pääsiäistä teille kans!

   Poista
 8. Kiitos, kiitos ja kiitos! Mulle nämä pieni onkin iso ja iso onkin pieni säädöt on ihan hepreaa, edelleen... En kylläkään juurikaan kuvaa automaattiasetuksella, mutta opettelemista kyllä riittää! Kiitos kun vinkkasit tuosta Rajalan kurssista, menen heti vilkaisemaan, josko se olis sopivaan aikaan ja vielä mahtuis mukaan. Tuo on muuten hyvä tuo objektiivi, jota Mariina/Dipriina tuolla kehuu, mä ostin sen joululahjaksi itselleni ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä vaan :). Joskin musta vähän tuntuu, että mahtoiko näillä mun "ohjeilla" mennä homma vielä sekavammaksi, mutta kyllä se kurssi auttoi hahmottamaan asioita taas vähän paremmin. Kouluttaja oli hyvä ja käytti sellasta ihan maalaisjärkistä kieltä ja hyviä esimerkkejä, joita oli helppo ymmärtää.
   Muistelen, että ostit sen sun kameran nimenomaan Rajalasta? Tuliko siinä mukana sellaista koodia, jolla sais tuon koulutuksen ilmaiseksi? Voi tosin olla, että se ei koskenut niitä Black Friday-juttuja, en tiedä. (Vai muistanko oikein, että tilasit sen tuolla Black Friday-tarjouksella, joka multa jäi harmikseni ajoissa huomaamatta).

   Näyttää huhtikuinen koulutuspäivä siellä teilläpäin jo olevan täynnä, mutta toukokuussa vielä parinakin päivänä tilaa. Kantsii ajoissa varata, koska paikkoja on tasan se 20 ja kouluttajan mukaan jokainen tuoli on aina täynnä kaupungista riippumatta. En ihmettele kyllä.

   Mua houkuttais kanssa se objektiivi, joka sulla ja Marinalla on, mutta sen verran se kuitenkin maksaa, että tarvii varmaan vielä yks kirppiskeikka ensin hoidella. Josko sit vaikka raskis..

   Iloisia pyhiä!

   Poista
  2. Tuo objektiivi on kyllä ihan huippu, hämärä ja sisäkuvaus talvellakin onnistuu ihan kiitettävästi, kun valoteho on riittävä objektiivissa. Mä ilmoittauduin huhtikuun jatkokurssille, olen joskus jonkun järkkärikurssin käynyt, vaikka näitä vaikea onkin sisäistää... Juu, Rajalastahan minä tuon kameran tuolloin Black Fridayna ostin, täytyy kysellä sen koulutuksen perään jos menisin sitten jatkokurssin jälkeen vielä sinnekin ;D.

   Tuo simulaattorikin vaikuttaa tosi kätsyltä, täytyy käydä sitä kokeilemassa.

   Poista
  3. No oli pakko käydä heti kurkkaamassa huhtikuista jatkokurssia siellä teilläpäin, jos olisin vaikka osallistunut samalle, mutta en hoksannut huhtikuussa yhtään kurssipäivää?? Olenkohan nyt jo seonnut sukkiini ihan totaalisesti. Luulen niin :)

   Äläkä ny yllytä siihen objektiivin ostoon enempää :)


   Poista
  4. Ei kun mä oonkin menossa jo ensi viikolla, anteeksi väärä informaatio, olis ens torstaina, vielä näytti olevan vapaata, lähdetkö kaveriksi???

   Poista
  5. Katotaan pääsiäisen jälkeen mikä mulla on (työ)tilanne. Ja pääsenkö sieltä enää illalla millään kotiin. Junalla tai bussilla siis. En tykkää ajaa. Nyt pistän pillit pussiin ja alotan vapaat. Kuulumisiin :)

   Poista
 9. Onpas vain kätsy simulaattori, kiitti vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä aika kiva, mutta toki tohon pienoismalliin jo ehtii vähän kyllästyä, kun ei voi kuvauskohdetta säätää :).
   Kurssi kyllä houkutti kokeilemaan nyt muutakin kuin sitä automaattia, joka on suorastaan harmillisen näppärä :)

   Poista
 10. IHAILTAVAA, että olet jaksanut kirjoittaa postauksen. Siinä on sellainen juttu, että kirjoittaessasi asiat menee paremmin mieleen ja muistiin ( ainakin meitsillä.) Ja sitähän tämä kuvaaminen on, jatkuvaa kokeilua ja harjoittelua. Mä kuulun samana kastiin sun kans, joku palikka puuttuu aivotoiminnasta, mutta tarpeeksi tehdessä alkaa pikku hiljaa jotakin jäämään tajuntaankin. Ja voi mahoton sitä onnistumisen tunnetta! Se on vain niin palkitseva. Joskus muinoin ihmettelin, et miten ne valokuvaajat voi opiskella sen neljä vuotta parhaillaan. Nyt en enää ihmettele tai siis en ole ihmetellyt enää pitkään aikaan. Kyllä siinä on opiskeltavaa ja sisäistämistä ja meitisllä menee loppuelämä, eikä siltikään sen viisaampaa tule :)

  Jatkokurssi on todella "avartava!" Ja se kirja todella hyödyllinen opas, selkeä ja tutustumisen arvoinen. Joskin mun on aina ollut vaikea lukea ja ymmärtää numerollista tietoa, siksipä kirja lähtee pääsiäisen viettoon mökille ja tankkaa, tankkaa ja jankkaa tää. Oikein kuvauksellista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kanssa toi muistiin kirjoittaminen omalla tyylilläni toimii. Ihan eri asia kuin jos lukee valmiiksi tehtyjä muistiinpanoja. Silloin kun kirjoittaa itse, sitä tosiaan hahmottaa asian paljon paremmin. Mutta vaikka nyt alkaa sillai ihan pienesti tuo aukon ja suljinajan logiikka aueta, niin jäähän sitä vielä sen tuhannen muuta asiaa sinne älyn ulkopuolelle. Mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa... Jos sitä vaikka askel kerrallaan pääsis siitä automaatista eroon ja kuvista alkais tulla sellaisia, millaisia niistä haluaa itse tulevan, eikä sellaisia, millaisia automaatti haluaa.

   Näyttää menevän toukokuulle seuraava jatkokurssimahdollisuus, mutta vaikka nyt tuntuu, etten jaksa sinne asti odottaa tai että kiinnostaako se mua toukokuussa, kun on jo kevät pitkällä ja kaikenlaista tekemistä, niin uskon sua, kun sanot, että se kannattaa. Eli käyn hetikohta ilmoittautumassa. Kirjakin kuulostaa tosi hyvälle.

   Hyvää mökkipääsiäistä teille! Kirjanoppineena sit takas arkeen :)

   Poista
 11. Mikä tietopläjäys!
  Täytyy ottaa kamera käteen ja ruveta ihan Annukan opastuksella tutkimaan noita hienouksia.
  Kyllä näköjään säädöillä on kuvien laadun kannalta vaan iso merkitys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pläjäyksen ulkopuolelle jäi enää noin tuhannen muuta säätöä :D. Mutta mun älyllinen kapasiteetti riittää tällä hetkellä just ja just tohon aukon ja suljinajan hahmottamiseen..
   Tarttis vaan käytännössä harjoitella, mutta kamera on pönöttänyt keittiön lipaston päällä oman onnensa nojassa jo pidemmän aikaa, kun ei oo oikein ollut mitään mielekästä kuvattavaa, vaan paremminkin muuta puuhaa. Mutta pientä (tai oikeastaan aika suurta) innostusta olis nyt kyllä ilmassa, kun vähän taas paremmin pääsin siellä kurssilla perille kaikista kameran hienouksista, joita en ole edes testannut. Ihan vaan sillä, kun se automaattikin on olemassa :). Nyt teippaan sen piiloon, etten enää käytä. Meni sit syteen tai saveen tai molempiin.
   Poista
 12. Joha tuli tietoa. Itse kuulun niihin kokeile ja erehdy-ihmisiin, jotka oppivat sitä kautta.

  Hyvää pääsiäistä niissä valmiissa pöydissä! Meillä paistetaan tänään leivinuunissa lammasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kanssa yleisin metodi se vanha tuttu "oho - eiku" :). Toimii aikalailla kaikessa..

   Arvasinkin (vai luinko peräti), että teillä on lammaspaistia tiedossa. Meillä tuskin siellä valmiissa pöydissä sellaista löytyy, mutta pääasia että jotain, että riittää virtaa pallon perässä kimpoiluun :)

   Maukkaita pyhiä!

   Poista
 13. Ah, täällä ilmoittautuu todellinen tunari ja sinähän olet selvästikin etenemässä jo ihan pro-kategoriaan. Kun aukko halutaan isoksi ja numero pitää olla pieni -tyyppinen logiikka ei selvästikään ole meitä käytännön naisia varten. Kuka hullu insinööri nämä on keksinyt!!

  Laitan jonkun superlinkin tähän postaukseesi, jotta voin aina palata näihin, kun unohdan ajatella epäloogisesti ja sekoilen opetteluni kanssa ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nääs. Tämä on pieni askel ihmiskunnalle, mutta iso harppaus meikäläiselle :D. Alimmalta automaattitasolta valoaukon verran eteenpäin. Huuuuh, mutta voi olla vaikeaa ihan pelkkä alkeitten hahmottaminen. Saati että alkaa miettimään, miten se ylipäätään on mahdollista, että otetaan valokuvia. Että miten se näkymä noinniinkuin siirtyy kuvaksi.. Tuli ihan mieleen ensimmäiset faksikoneet 80-luvulla, kun ensin yhdestä huoneesta lähetettiin faksi ja sitten äkkiä juostiin naapurihuoneeseen katsomaan, kun se todellakin ilmestyi siellä olevaan laitteeseen. Että näin :)

   Kiitos kannustavista sanoista, mutta ehkä kannattaa suunnata parempien lähteiden äärelle, jos yhtäkkiä logiikkaa pukkaa päälle :D. Täällä taitaa vaan entisestään mennä sekaisemmaksi hommat..

   Poista
 14. Kuvaamisen opettelu on kyllä haastavaa. Itse en ole koskaan kuvannut täysautomaatilla, mutta kyllä niitä epäonnistuneita piisaakin! :D Kivaa pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin on haastavaa :). Ja mitä enemmän järkeilee, sitä enemmän sitä sekoaa sukkiinsa. Olisinpa ollut yhtä viisas kuin sinä, että olisin jättänyt täysautomaatin kokonaan kokeilematta, mutta kun se on niin kauheen kätevä.. Siitä tässä nyt sit kärsitään, kun ei ole tullut heti opeteltua, mutta luotan siihen, että kyllä sitä vanhakin koira vielä oppii. Tai sitten ei :)

   Kiitos ja iloisia päiviä koko teidän neljän porukalle!

   Poista
 15. Josko sitä tuollaisella kurssilla oppisi vähän tuosta automaatilla räpsimisestä eroon, oma mies kyllä osaa kuvata mutta jostain syystä häneltä en kykene oppia ottamaan vastaan sitten ollenkaan! ;D
  Iloista sportti-pääsiäislomailun jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mikäs siinä, ettei miehen vinkit uppoa hehhee :D. Mikähän siinä onkin, että vaikka ihan hyvin tietäis, että toinen tietää asiasta enemmän ja kannattais kuunnella, niin ans olla, jos osuu vinkki väärään hetkeen, niin se on koko katastroofi, eikä kellään oo kivaa :). (Tää on mulle eniten tuttua golfkentältä, jossa välillä aina irtoaa vinkki poikineen, mutta sopii kyllä ihan mihin osa-alueeseen tahansa...)

   Mun miehellä on 29 euron veden ja pölyn ja varmaan ydinpomminkin kestävä kännykkä, jossa on VGA-kamera, jonka kuvat näyttää kaikki keskenään ihan samoilta. Ihan sama, onko kuvannut tien yli kulkevaa lehmälaumaa vai vieressä istuvaa vaimoa :D. Oikeesti. Että siltä pohjalta ei paljon vinkkejä irtoa...

   Justiin tultiin takaisin kotiin ja oli kyllä kivaa. Joskin tenniksessä vääntyi polvi, mutta saatiin baarista säkillinen jäitä ja lasillinen viiniä, niin kyllä se siitä taas :)

   Poista
 16. Minulla ei ole järkkäriä, mutta jos joskus on, palaan lukemaan tämän! Tämän avulla voisin päästä jyvälle ainakin tästä! Kiitos, Ihana olet;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka itse tän tekstin kirjoitinkin, niin kyllä mun oma luotto tähän "opaskirjaseen" on aika nolla :D. Mulla on nyt kaikki mahdolliset kameravaihtoehdot, joten jäljelle jää enää se yksi vaihtoehto eli laittaa oma osaaminen kuntoon. Siitä olis varmaan kannattanut ihan alunperin aloittaa :D.

   Kiitos paljon ja ite oot :)

   Poista
 17. Olen käynyt joskus Helsingissä Rajalan alkeiskurssin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kannattais varmaan käydä muutama peräkkäin :). Mutta seuraavaksi kyllä aattelin osallistua sille jatkokurssille. Ja varmaan nimenomaan Helsingissä, koska sinne ja takaisin pääsee julkisilla kaikkein parhaiten. Turku ja Tampere on piirun verran lähempänä, mutta yhteydet rajalliset, kun en itse tykkää illan pimeinä tunteina ajella.

   Poista
 18. Kiitos kovasti postauksestasi ja erityisesti tuosta canon-sivustolinkistä!
  Kamera-aihe kiinnostaa (nyt kuvaan Canon-pokkarilla) ja pääsin kuukausi sitten kokeilemaan Olympuksen samantyyppistä (en selvittänyt mallia tarkemmin) kameraa kuin sinulla. Aihe on muhinut mielessäni ja tämä oli avuksi! :)

  VastaaPoista
 19. ..avuksi mahdollista uuden kameran hankintaa varten!
  Olisi niin mukava saada otettua laadukkaampia kuvia ja enemmän säätömahdollisuuksia kameraan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kommentti :). Ilahduttaa, jos tekstistä oli oikeasti jotain hyötyä (vaikka itseäni hirvittikin tätä kirjoittaa, kun olen vielä niin epävarma kaikesta).

   Perustelin itselleni tuon Olympuksen (PEN e-PL6) oston sillä, että se olis tavallaan sellainen hyvä välimalli pokkarille ja ihan oikealle järkkärille. Kooltaan pieni ja kevyt ja kuitenkin mahdollisuus vaihtaa objektiivia tarpeen mukaan. Ei tarttis enää kuin opetella kuvaamaan :D.

   Tuosta Olympuksen mallista on kirjoiteltu useammassakin blogissa. En muista ulkoa, missä kaikissa, mutta jos googletat, niin varmasti löytyy. Ellet jo ehtinytkin. Sisustus ja Sepustus-Soilella ainakin on juttua. Joskin Soilella on se uudempi PL-7-malli, mutta toiminnot hyvin pitkälle samat.

   Onnea hankintaan ja kuvailuun ja kiitos kun jätit viestin! Siitä tulee aina iloinen mieli.

   Poista

Kiitos kivasta kommentistasi