Sivut

tiistai 23. kesäkuuta 2015

TÄYTTÄ (GLUTEENITONTA) LEIPÄÄ

Juhannus tuli ja meni, enkä siihen nyt sen enempää palaa, vaikka kivaa olikin. Etenkin kun aurinkokin päätti yllättää ja näyttäytyä silloin kun sitä vähiten osattiin toppatakeissamme odottaa.

Sen sijaan halusin jakaa tänne reseptin, jonka löysin, kun etsin jotain itselleni uutta ja erilaista (ja ennenkaikkea helppoa) gluteenittoman leivän ohjetta.

Ihan viimeisen päälle simppeli ja maistuva leipä, joka todellakin on täyttä tavaraa. Painaakin varmaan kilon kappale.




Alkuperäinen resepti englanninkielisenä löytyy täältä ja suomennettu versio täältä

Tein näitä pari kappaletta juhannustuliaisiksi. joten nimesin omani Juhannusleiviksi, mutta käytetään tässä kuitenkin alkuperäistä.

Elämän mullistava leipä 

2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä tai manteleita (tai puolet ja puolet). Itse käytin hasselpähkinärouhetta ja mantelirouhetta puolet ja puolet, koska leipä on muutenkin varsin rouheaa.
3, 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa (oli loppu, joten käytin Agave-siirappia, jota olin ostanut jotain muuta varten)
3 rkl kirnuvoita tai kookosöljyä (kookosöljyn maku on aika voimakas ja tekee leivästä "kakun", vaikka sitä ei ole tämän enempää, joten kannattaa valita kirnuvoi, jos ei ole kookoksen ystävä)
3,5 dl vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata voi (tai kookosöljy) ja hunaja vesihauteessa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula hunaja-voiseos. (Tässä käy niin, että sulatettu voi jähmettyy uudelleen, kun sen kaataa veteen, joten kannattanee kaataa sula voi ja hunaja erikseen ja vesi erikseen). 
Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoittele, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua, mutta mikäli se on liian jähmeää sekoitettavaksi, lisää ruokalusikalla lisää vettä ja sekoita. Kaada seos esimerkiksi pitkulaiseen silikoniseen vuokaan ja tasoittele lusikalla. Jätä taikina tekeytymään kahdeksi tunniksi tai esimerkiksi yön yli (itse annoin olla yön yli) jääkaapiin. Tällöin leipä on turvonnut tarpeeksi, jolloin se säilyttää muotonsa. 
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 20 minuuttia. Kaada leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen kuin viipaloit sitä. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää. 

Pureskeltavaa piisaa.. 
Tämän leivän tekeminen ei siis vaadi varsinaista leipomista ollenkaan. Sopii meikäläiselle, kun ei ole vahvinta osaamisaluettani. Ja tykkäsin tästä senkin takia, että kaikkia aineksia löytyi kaapista ennestään. Sen sortin jyväjemmari olen nykyään. Tosin pitkulaisia vuokia en omistanut, joten ne piti käydä ostamassa. Ensin nuukailin ja ajattelin, etten raski silikonisiin satsata, mutta sanoisin, että kannatti. (Muista silikoneista en perusta.. :)). Leipä irtosi ensimmäisen paistovaiheen jälkeen vuoasta todella näppärästi. 

Hintaa leivälle tosin taitaa tulla aika paljon, jos sitä alkaa ihan pelkkänä rahana laskemaan, mutta jos miettii, kuinka monta höttöleipää pitää ostaa, että saa samat ravintoarvot kasaan kuin tässä, niin taitaa kääntyä puntit toisinpäin.

Mielestäni kiva tuliainen ja ilahdutti saajiaan myös. Kääreenä käytin luomu-teemaan sopivaa ruskeaa voipaperia ja narua, mutta ne kuvat jäi jo ottamatta. Hyvä kun edes nämä hätäiset otokset siinä vaiheessa, kun tuli mieleen, että reseptistä voisi olla iloa muillekin. Toivottavasti näin on.




Vähän tässä identiteettikriisiä pukkaa, kun alkaa nämä vähäisetkin päivitykset kääntyä kyökin puolelle, mutta haitanneeko tuo mittään :). Aikansa kutakin, enkä yhtään tiedä, kauanko tätä innostusta kestää ja mistä sitä seuraavaksi itsensä löytää. Mieluiten lomalta, mutta sitä pitää vielä odottaa melkein neljä viikkoa.



22 kommenttia:

  1. Hei, kiva motto on ilmestynyt banneriisi. Enempi tässä mennään intuitiolla.
    Kiitos vaan tuosta leipäreseptistä. Pitäisi taas noihin terveellisiin siemenleipiin siirtyä. Olin kymmynen kiloa kevyempi kun noita aikoinaan väsäsin. Ehkä aloitan tuosta silikonivuoan hankkimisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu motto ilmestyi jonkun aikaa sitten, kun alkoi tympiä se edellinen sekasotkubanneri. Nyt on parempi :)

      Siemenleipä on kyllä näppärää, kun ei tarvi edes käsiä sotkea taikinaan (homma, josta en tykkää). Ja kaikki raaka-aineet on pomminvarmasti ihmiselle hyväksi (paitsi ei tietenkään sitten, jos kärsii pähkinäallergiasta). Ja on niin täyttä tavaraa, että ei tarvi tai edes jaksa montaa siivua syödä. Tulee niin vähästä täyteen.

      Silikonivuoka oli kyllä näppärä vaikka siihen suhtauduinkin alkuun vähän epäilevästi.

      Poista
  2. Näyttää herkulliselta! Ja terveellistäkin vielä!:) Mulla on vielä ne siemennäkkäritkin testaamatta...En edes muista, milloin olen viimeksi leiponut mitään. Pitäisi varmaan ryhdistäytyä, ettei kesä ihan leipomatta valu sormien lävitse.:) Äläkä suotta kriiseile, nää keittiöpostaukset on oikein hyvää luettavaa!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kiva ohje, kun leipomisesta selvisi ilman varsinaista leipomista :). "Nypi jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi" tai "vaivaa taikina"-leipomukset ei oo mua varten. En tykkää yhtään. Mutta tässä sai vaan sekoittaa isolla kauhalla ja se olikin sitten melkein siinä. Ja pelkkä niitten raaka-aineitten katsominen saa hyvälle mielelle, kun siinä ei ole mitään turhaa höttöä. Oikeastaan tää oli jopa kivempaa kuin se näkkileivän teko. Suosittelen :)

      Melkein jo meinasin laittaa heti perään tekemäni gluteenittoman pestolla maustetun avokado-tonnikala-piirakan ohjeenkin, mutta jätin nyt kuitenkin ainakin toistaiseksi sen julkaisematta :)

      Poista
  3. Ai että, tää on ihan huippua leipää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvatenkin teillä ihan vakkaria :). Mutta on kyllä hyvää ja jotenkin pelkästään siitä niitten siementen ja pähkinöiden sekoittamisesta tulee hyvä mieli.

      Ekan leivän ennen näitä juhannusversioita tein kookosöljyllä, mutta siitä tuli mun makuun liian kookoksinen ja tavallaan kuivakakkumainen, joten tein nää varuiksi kirnuvoista ja oli kyllä hyvää. Nam.

      Poista
  4. On kyllä hyvännäköistä leipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja niin älyttömän helppoa tehdä, kun ei tarvi edes oikeasti leipoa. Kannattaa kokeilla. Ja kun kerran ostaa noi kaikki tarvittavat siemenet ja pähkinät, niin niitä on sit seuraavaa kertaa varten valmiina kaapissa :)

      Poista
  5. Näyttää hyvältä. Leipävässä on paljon rouhetta, mikä tekee leivästä todella mielenkiintoisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu siinä oli kyllä mukavasti pureskeltavaa vaikka käytinkin rouhetta kokonaisten pähkinöiden ja mantelien sijasta.
      Just sellasta leivän pitäis olla eikä mitään hötöä. Tätä tulee kyllä tehtyä jatkossakin.

      Poista
  6. Nam, leipä minun makuuni. Täytyypä kokeilla. Jos ei heti jaksa syödä kaikkea, voi osan pakastaa viipaleina ja ottaa käyttöön tarpeen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja voisin kuvitella, että sulta löytyy kans ainekset valmiina kaapista.

      Pitäisin melkoisena urotekona jos jaksaisit kerralla syödä koko leivän :). On sen verran jämäkkää tavaraa. Itsekin pakastin osan, mutta olin pöljä, kun en älynnyt siivuttaa. Nythän siinä on sit sama probleema edessä, kun sulattaa sen koko mötikän, niin syötävähän se sitten myös on.

      Poista
  7. No onpa terveellisen näköistä - tuota kelpaa pureskella ja varmasti maistuu ihan mahtavalta. P,S. Kyökkipostaukset on ok :). Melkein tekisi mieli toivottaa sinulle pikaista neljän viikon kulumista, mutta enpä viitsikään, kun siinä sitten hurahtaisivat vähän liian nopeasti omat lomaviikkoni ;)).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkunsortin työvoitto tuli eilen, kun onnistuin huijaamaan miehen maistamaan leipää niitten ainaisten Cream Crackereitten sijasta, joita mieluiten mussuttaa. Ja tuli jopa kehuja mausta ja siitä kuinka oli täyttävää. Jess! Tosin laittoi päälle sellasen pari senttiä paksun siivun ällöistäkin ällömpää Jahtimakkaraa (joka myös kuuluu suosikkeihinsa..), mutta pieni edistysaskel kumminkin.. :)

      Tuntuu matelevan nää viikot, mutta toisaalta hyvä se vaan on, koska muutenhan sitä olis sun loman lisäksi koko kesä kohtsillään ohi ja se taas ei oo yhtään hauskaa, koska tuntuu, ettei se vielä ole edes kunnolla alkanut. Iloisia päiviä Iduriin <3

      Poista
  8. Hyvältä näyttää ja kaiketi on tuhtia tavaraa! Ihan hymyilytti, kun olet kehunut olevasti niin kehno kokki :) Anna tulla vaan näitä köökkipostauksia!
    Täällä vielä odotellaan reilun viikon ajan lomaa. Josko se kesä sieltä tulisi jo ensi kuusssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä todellakin tuhtia tavaraa :). Mietinkin niitä tuliaisleipiä pakatessani, että tollanen jos on käsilaukussa, niin sillä vois vaikka tarpeen tullen kalauttaa kupoliin, jos joku yrittäis käydä uhkailemaan :D. Sen verran jämäkkä eväs. Ja on muuten todellakin maistuvaa. Ja kookosöljyn makukin laimeni pakkasessa sopivasti. Tuoreena oli jopa vähän häiritsevä.

      Olen edelleen kehno kokki, mutta huomattavasti innostuneempi kuin ennen. Oon vaan nyt vihdoin löytänyt riittävän simppelit ohjeet :). Lisää mielenkiintoa tulee siitä, että kaikki mitä teen, on oikeasti terveellistä ja se on se innostuksen lähde.

      No sulla ei enää oo pitkästi lomaan. Ja aamulla kun katsoin säätiedotuksia (joihin tosin en juurikaan enää luota, koska tälle päivälle luvattu aurinko olikin ylläripylläri vaihdettu ukkosiin), niin näytti siltä, että ens viikolla tulee lämmintä ja paistaa aurinko. Ja sehän se on mukava loman aloitus jos mikä. Että ei muuta kuin ihanaa lomaa <3

      Poista
  9. Oooohh, tunnen jo tuoksun. Kokeilen, mutta sit syksyllä. Nyt ei jouda kun pitää lomailla :)

    Sinusta on hyvää vauhtia tulossa leipuri, kokki tai keittöihme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etkä sit unohda ihan oikeesti kokeilla. Tää on oikeesti hyvä leipä. Mutta ei kannata kerralla syödä tai heti tulee kilo lisää puntariin. Sen verran on jämäkkää tavaraa :)

      Kyllä mää vielä toistaiseksi olen ihan vaan ihme keittiössä :D. Mutta kehittymään päin kun on löytyny riittävän simppelit ja terveelliset reseptit.

      Poista
  10. Aijaijai miten herkullisen näköinen leipä. Tälläisiä katsellessa aina kaduttaa tämä leipälakko! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on tällanen epäleipä :). Sitä ei lasketa leiväksi, koska ei sisällä minkään sortin jauhoja. Eli ei muuta kuin kokeilemaan :)

      Poista
  11. No niin, nyt otan kyllä talteen tämän reseptin, vaikuttaa niin hyvältä :) Mukavaa päivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa :). Hyvää ja helppoa. Ja terveellistä.

      Leppoisaa viikonloppua <3

      Poista

Kiitos kivasta kommentistasi