Sivut

keskiviikko 28. tammikuuta 2015

NÄPPÄRÄÄ NÄKKILEIPÄÄ


Epätoivoiset ajat vaativat epätoivoisia tekoja, joten päätin ryhtyä leipomaan. Kröhöm..

Ei vaiskaan. Sattui vaan paikallislehdessä olemaan niin houkutteleva näkkileipäohje, että olihan sitä kokeiltava. Etenkin kun kaltaisellani jyväjemmarilla on joka tapauksessa perusvarastossa hirmu arsenaalit jos jonkun sortin jyviä ja siemeniä. Sattui siis kerrankin resepti natsaamaan yhteen kaappien sisällön kanssa, eikä hyytynyt tekemisen into siihen, että pitää lähteä ensin listan kanssa kauppaan tuskailemaan niinkuin yleensä.

Mutta asiaan ja näppärä näkkileipä tulille.



Kuivat aineet kulhoon, sekoitus ja se olikin sitten öljyä ja vettä vaille siinä. 


Kyllä niin silmä lepää tässä terveellisessä jyväkasassa. Alkaa voida paremmin jo pelkästä katselusta. 


Öljy + vesi sekaan ja annetaan turvota. (Niinkuin kuvasta näkyy, oli ihan hyvä, että valitsin noin suuren kulhon. Säästyin pöydän pyyhkimiseltä).

Ei muuta kuin nätisti paikalleen levittyvä taikina pellille ja kymmeneksi minuutiksi paistumaan. Sen jälkeen jähmeään taikinaan veitsellä viillot sopivankokoisille paloille ja pelti takaisin uuniin.
Ohjeessa käskettiin paistaa vielä 40 minuuttia, mutta koska olin yli-innokas ja kurkin luukusta vähän väliä, ehdin myös onnekseni huomata, että leivät alkoivat reunoiltaan tummua jo varmaan puolessa välissä paistoaikaa, joten ennätin ottaa ne uunista ennenkuin ehtivät hiiltyä. 


En nyt sitten ole ihan varma enää, onko kuva otettu sen ensimmäisen kymmenen minuutin vai koko paiston jälkeen, mutta kuten näkyy, niin kovin ovat tasalaatuisia ja ohuen rapsakoita nuo leivät :D. Mutta jos kerran käsityönä tehdään, niin saahan se sentään kai näkyä. Ja kaukaa katsottuna olivat sitäpaitsi ihan nättejä.

Ja kun kerran vauhtiin pääsin, niin teinpähän sitten heti perään gluteenittomankin version samaisen lehden ohjeella. 


Ruisjauhon sijasta käytettiin maissijauhoa, josta tuli taikinaan hienostuneen kellertävä sävy. (Otin kyllä kuvan siitäkin vaiheesta, kun valmis taikina oli levitettynä pellille, mutta sen kummemmin kuvailematta, miltä se salaman kelmentämissä värisävyissä näytti, voisin sanoa, että muistutti jotain sellaista, mitä joskus aikaisin sunnuntai-aamuna lenkkeillessään saattaa baarien tahi kebab-ravintoloiden edustan lumihangesta löytää.. Mutta ei siitä sen enempää, koska tämä on kuitenkin asiallista ruuanlaittoa). 

Gluteeniton versio paistettiin alhaisemmassa lämpötilassa kuin kaverinsa rukiinen, ja gluteenittomalle ei 10+40 minuuttia tahtonut riittää, vaan piti paistaa vähän yliaikaa. Ei siis mitään hätähousun hommaa tämä näkkileivän paistovahtina olo. Alkoi jo jossain vaiheessa kyllästyttää. (Normaalit ihmiset pystyvät toki tekemään sinä aikana jotain hyödyllistä, mutta minähän en uskalla uunia jättää hetkeksikään yksin).

Ja siinähän ne sitten nättinä nököttävät lautasella. Vihertävät gluteenittomat ja rusehtavat rukiiset. 


(Älkää peljästykö, en aio ryhtyä ruokakuvaajaksi).

Kuvia otin lähinnä todistaakseni itselleni jälkikäteen, että olen oikeasti itse tehnyt näkkäriä, mutta kun kerran menin niin monella taholla reseptiä mainostamaan, sain pyynnön laittaa ohjeen myös tänne, joten tässä se nyt on. Ja voin sanoa, että hyviä olivat leivät. Ja täyttäviä. Sen verran tuhtia tavaraa, että ei niinsanotusti päivä paistellut näistä yksilöistä läpi. 

Että jos nyt joku vaikka innostuu kokeilemaan, niin tässä ohjeet:

Rukiinen (murea) näkkäri

1 1/2 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
4 dl haaleaa vettä
0,6 dl öljyä

Sekoita ensin kuivat aineet ja lisää sitten vesi ja öljy. Anna turvota viitisen minuuttia. Levitä tasaisesti uunipellille ja paista 200 asteessa 10 minuuttia. Leikkaa näkkileipä paloiksi ja paista vielä 40 minuuttia. (Kannattaa vahtia paistoaikaa, koska tosiaan ainakin itselläni paistui nopeammin ja meillä on ihan surkea uuni..)

Gluteeniton (rapea) siemennäkkileipä

2 dl maissijauhoja (näitä ei ollut kaapissa ja kaupassa iski epätoivo, kun en ollut varma, onko suuruste eri vai sama asia, mutta onneksi sattui silmiin nuo ihan oikeat jauhot)
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1/2 dl oliiviöljyä
2, 5 dl kiehuvaa vettä

Valmistus samoin kuin rukiisessa versiossa, mutta paistolämpötila vain 150 astetta. Ja pellille levitetyn taikinan päälle ripotellaan sormisuolaa.

Näkkileipä on valmista, kun se tuntuu kynnellä kopauttaessa kovalta. Kannattaa varoa, ettei kärvähdä reunoilta.

Että semmosta. Tuli ihan voittajafiilis, kun tuli välillä vähän värkkäiltyä keittiössä. Sai sitten tämäkin kuukkeloija haulleen vastinetta :D


Terveellistä loppuviikkoa! Ja uusille lukijoille lämpimästi tervetuloa! Ihan hävettää kun blogi on aina vaan retuperällä, mutta en käy selittelemään. Kesseli mikä kesseli.


54 kommenttia:

  1. Voi mainio, mitä näkkärin tekoa! Minullakin tuo ohje tai ainakin noin samanmoinen ohje odottaa innostunutta tekijäänsä. Hyvännäköisiltä näyttävät niin gluteenittomat ja rukiiset leivät! Ja ymmärrän hyvin tuon voittajafiiliksesi :)
    Mikä ettei, kyllä sinusta ruokabloggaajaksikin olisi. Nuo hauskat tekovaiheet kyllä kielivät siitä!
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehhee Tuulia :D. Sut pitäis palkita blogistanian diplomaattisimmista ja kohteliaimmista kommenteista :).

      Näkkäri oli hyvää (nimenomaan oli, koska tulivat syödyiksi aika äkkiä...), mutta jätän kyllä suosiolla ruokabloggailut muille. Samoin kuin asuste-esittelyt, vaikka vanhan blogin ajoilta muistankin historian lyhyimmän postaukseni otsikolla "Minuutti muotibloggaajana". Esittelin siinä kuvan uusista kengistäni (joita en muuten ole pitänyt kertaakaan...). Siihen minuuttiin sattui mun muotiurani nousu- ja lasku :D

      Ja kiitos samoin sinulle !

      Poista
  2. Wau Annukka, olen aivan ällikällä lyöty :-)
    Älä nyt vaan sano, ettei mitään kämmiä käynyt? Ei vaan, hieno lopputulos, hitsiläinen jos sääkin, niin kyl määkin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei käynyt ei, vaikka saumaa kyllä oli :). Menin nimittäin kauppaan ostamaan niitä maissijauhoja silmissäni kuva kelta-musta-valkoisesta Maizena-paketista, mutta onneksi olin niin skarppina, että ymmärsin epäillä, että ehkä maissisuuruste ei kuitenkaan ole samaa kuin jauho. Ja toisen kämmin vältin vahtimalla uunia niin tarkkaavaisesti. Muuten olis eka satsi tullut mustana uunista ulos.

      Ei muuta kuin jyvävinkistä vaari ja kapusta kauniiseen käteen :). (En tiedä, onko miehesi oluen ystävä, mutta huomasin eilen reseptiä tänne kirjoittaessani, että lehden kulmassa oli vinkki, jossa näkkärin kaveriksi suositeltiin jotain kotimaista mallasolutta. Täytyy sanoa, että ei olis kyllä ensimmäisenä tullut itselle mieleen).

      Poista
    2. Mies on tosiaan näkkärin sekä oluen ystävä. Napakymppi!

      Poista
    3. Nonni. Mää arvasin :). Ja ootas kun mää kaivelen lehdestä sulle ne tarkat koordinaatit.

      Brykmestar Double I.P.A (Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki) näyttäis olevan se suosituksen mukainen maltainen ja makea olut. Mutta jos on näkkäri tujua, niin on olutkin. 8,5 %. Jäis meikäläiseltä juomatta. Tosin jää kaikki muutkin oluet.

      Poista
  3. Kyl minäkin .....aprillia....meinasin jo että voitais sunnuntaina yllättää rinsessojen kanssa äitinsä ja leipasta näkkäriä.
    Pah, mun pitäis juurikin käydä kaupan kautta, mun kaapeissa kun ei asu noista kuin öljy ja suola, joten taitaa olla vaan lohta ja pottumuusia :D
    Kyllä sinust vielä leipuri tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mulla taas puuttuis ne potut :). Ei taida olla perunoita kaapissa kuin jouluna. Ja silloinkin ne tuppaa unohtumaan ja huomaan vasta, kun alkaa idut tunkea oven välistä.

      Mutta sulle noi näkkärit olis kyllä niin mainiot hätävarat. Sitten kun taas unohdat syödä, niin olis aina jyväleipää jemmassa, jos nälkä yllättää :). Vähän nimittäin veikkaan, että säilyvät vaikka maailman tappiin.

      Ei tiedä, jos tästä vaikka ura urkenee :D. Mutta pysyttelen nyt kumminkin alkuun suosiolla näissä resepteissä, joissa ei tarvita hiivaa, eikä vaivaamista, eikä varsinkaan liivatetta.

      Poista
    2. Missä uunissa?

      Hei, kerroit että sinulla on surkea uuni. Lähiaikoina me naisporukka aiomme tehdä näkkäriä. Joku sanoi, että näkkärin teko onnistuu vain kiertoilmauunissa??? Meidän porukalla ei ole kiertoilmauunia käytössä, joten tarkistukseksi kysyn, että oliko sinulla kiertoilmauuni tämän näkkärin teossa?

      Kiitos vastauksista myös osoitteeseen: hilkka-anneli@wippies.fi

      Poista
    3. Kiitos, eräs marttailija

      Poista
    4. Tässähän tuntee olonsa kovinkin tärkeäksi näkkärintekijäksi :D. No, oikeasti olen tehnyt niitä vaan kerran (viikonloppuna ajattelin päräyttää muutaman pellillisen tulemaan), mutta siis meillä on ihan tavallinen liesi/uuni. Sellainen, jossa lämpötilaa pitää aina säätää todellisuutta korkeammaksi, koska se on ilmeisen heikosti lämpiävää sorttia. Mutta ihan mainiosti onnistui ilman kiertoilmaakin, joten ei muuta kuin näkkäritalkoot pystyyn :). Jos on isompi porukka, kannattaa tehdä muutama pellillinen tai on syöty heti kun ehtivät uunista ulos :)

      Poista
  4. Mä olen jo pitkään halunnut tehdä näkkileipää!!! Pitää varmaan mennä systerille väsäilemään, kun ei oikein huvita yksikseen kotona alkaa projektia toteuttamaan, jaettuna kaikki sapuskat maistuvat paremmilta. Kiitti kun muistutit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä kohtuunäppärät reseptit, kun ei oikeastaan tarvinnut tehdä yhtään mitään. Paitsi vahtia sitä uunia. Ja tuloksena kumminkin hyvää ja terveellistä ja todellakin täyttävää leipää. Suosittelen :)
      (Olin kaukaa viisas, kun leikkelin pellillisen paloihin, jotka oli noin puolet kaupan näkkäreiden koosta. Tein sen ihan säästömielessä, mutta niistä tulikin just hyviä, koska kahta palaa enempää ei edes oikein pysty kerralla syömään, kun on jo leipäkiintiö täynnä :))

      Poista
  5. Nam. Väriltään tuo gluteeniton näyttää paremmalta. Mites oli maku?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itse tykkäsin siitä gluteenittoman mausta enemmän. Ehkä sen takia, että siinä oli vielä enemmän purtavaa, kun oli niitä isoja kurpitsansiemeniä, jotka rukiisesta versiosta puuttuu. Ja muutenkin syön gluteenittomia tuotteita mielelläni.
      Suolaa tosin ripottelin pinnalle vähän turhan varovasti, mutta eipä sekään lopulta haitannut, koska sitä levitteissä on kumminkin.

      Ei muuta kuin näkkärit uuniin :). Ilahduttavan helppoa ja terveellistä.

      Poista
  6. Jee, kiva kun laitoit reseptin. Näitä aion kokeilla, ehkä jopa molempia versioita - gluteeniton kokeilu oli loppuvuodesta ja osin jäi päälle. Hienot kuvat olet ottanut :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiva :)

      Oli kyllä kohtuukätevät reseptit, kun suurin osa aineista oli samoja molemmissa. Ja monikäyttöisiä muutenkin. (Itse en enää osaa syödä oikein mitään ilman, että ripottelen jotain siemeniä tai rouheita päälle. Aamun turkkilaisen jugurtin ja marjojen kanssa uppoaa pellavat, ja salaatteihin ripottelen oliiviöljyn päälle auringonkukan- ja/tai kurpitsansiemeniä. Heti jos niitä ei ole, tuntuu, että jotain oleellista puuttuu, kun ei ole "purtavaa").

      Leipää en syö muuten oikein ollenkaan. Paitsi niitä maailman tylsimpiä ja perinteisimpiä (ja nykyään vaikeasti saatavia) jälkiuuniviipaleita. Aamulla kaks ja illalla kaks viipaletta leivänpaahtimen kautta käytettynä. Lohta ja tilliä päälle vuodesta toiseen, enkä vaan kyllästy :). Mutta etenkin noi gluteenittomat näkkärit oli kivaa vaihtelua ja taidan tehdä aina silloin tällöin. Miehille uppos paremmin ne rukiiset versiot.

      Poista
  7. Hyvä sua kätevä emäntä :) itse tehty näkkäri on kyllä hyvää❤️ Joskus olen tehnyt , täytynee kokeilla taas. Ja kyllähän tuo ruokakuvaaminen(kin) näyttää sujuvan . Lukijalle tuli näkkärinnälkä , nyt täytyy tyytyä hapankorppuun ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä tunsin todellakin oloni niin käteväksi että :D. Ihan itte osasin sekoittaa jyvät kulhossa, enkä edes sotannut yhtään. Niin voittajafiilis tosiaan :)

      Musta tuntuu, että koko muu Suomi on tehnyt itse näkkileipää paitsi meikäläinen, joka muutenkin kulkee aina jälkijunassa, mutta nytpähän on sekin asia korjattu ja voin siirtyä vaativampien hommien pariin hehheh.

      Oikeasti otin noi kuvat ihan huvikseni (ei ollut alunperin ollenkaan tarkoitus laittaa tänne), mutta ihan tosissani sen sijaan yritin ottaa kuvaa granaattiomenasta ja sen siemenistä, mutta ihan helkkarin vaikeaa oli saada siitä sen näköistä kuin olisin halunnut. Ja kyseessä sentään oli paikallaan pysyvä omena, eikä mikään elävä malli :D. Että hattua nostan kyllä kaikille ruokakuvaajille. Ei ollenkaan niin helppoa miltä kuulostaa.

      Ei muuta ku näkkäriä paistamaan ja rouskuttamaan :)

      Poista
  8. Ihanaa! Kiitos gluteenittomasta ohjeesta, melkein jo instassa kysäisin ohjetta, mutta arvelin, josko se löytyisi jossain vaiheessa täältä - niinhän tuo nyt löytyy :D Äidilleni taidan tehdä satsin gluteenitonta - me muut syödään gluteenit ja kaikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee. Kivaa jos tulee käyttöön :).

      Samat ohjeet on tainneet olla lehdissä toisaallakin ja oikeastaan Tuikun (Koti meidän-blogista) pyynnöstä ohjeen tänne laitoin, koska Tuikku kertoi vahingossa sytyttäneensä uuninpesän omalla ohjeellaan :)

      Gluteeniton versio oli mun makuun just hyvää, koska siinä oli vielä enemmän pureskeltavaa kuin rukiisessa. Mutta suolaa olis kannattanut laittaa vähän reilummin kuin mitä itse tein. Tai vaikka sekoittaa suoraan taikinaan. Itse ripottelin liian varovasti. Ja ihan tavallista suolaa, kun ei nyt sattunut olemaan sormiversiota kaapissa ja ajattelin, että saapi tavallinen kelvata.

      Poista
  9. Mä olen tehnyt näkkäriä Kalastajan vaimon ohjeella, se on aika samanlaista varmaan kuin toi eka versiosi. Mä vaan tapaan vedellä sitä sit oikein urakalla (reilusti voideltuna...) ja sit on maha aivan kauheessa jamassa. Joten teen sitä melko harvoin...

    Tuo lause, joka aloittaa tän postauksesi... "Epätoivoiset ajat vaativat epätoivoisia tekoja"... Muistatko kun kirjoitit mulle joskus noin?? Se on siitä asti kulkenut mun ajatuksissa ja lohduttanut mua pahoina hetkinä, ja silloin aikanaan myös auttoi mua kovasti ymmärtämään. Koskien erästä tiettyä henkilöä.... jos muistat. Kiitti maailman parhaasta lohtulauseesta!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt mää en kestä Heli ♥. Muistan kyllä paremmin kuin hyvin aiheen ja tapahtumat, johon lause liittyi. Mutta että se on jäänyt sulle oikeasti noin hyvin mieleen ja auttanutkin, niin se on kova juttu se. Ja tärkeä mulle nyt kun sen kerrot ♥. Pidetään tää mielessä ja käytössä jatkossakin :)

      Ja näkkäristä tosiaan tuli niin tuhtia kamaa, että jos saman verran söis kuin kaupan "ilmavampia" versioita, niin huhhuh. Täyttävää tavaraa. Että siinä kohtaa mun harrastamasta veden litkimisestä on kyllä ollut hyötyä. Sitä kun kuluu reilut pari litraa päivässä. (Viikonloppuisin tulee lipsuttua, kun ei ole koko ajan kannu käden ulottuvilla). Ei pääse kuidut jumittamaan.

      Kiitos vielä tärkeästä viestistä <3

      Poista
  10. Hyvältä näyttää näkkärit.Siellä on tosiaan oltu inspiraation vallassa :) Eipä ole tullut näkkärin leipomista kokeiltua..vois kyllä joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oli kerrankin tosiaan ohje, johon löytyy aineet kaapista :). Yleensä joutuu lähtemään hirmu listan kanssa kauppaan ja aina ei kaikkea edes löydy, joten into hiipuu jo ennenkuin ehtii kassien kanssa takaisin kotiin..

      Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Retkireppuun kun ottaa muutaman siivun mukaan, niin jaksaa taivaltaa :)

      Poista
  11. Siemennäkkäri on tosi hyvää. Hyvältä näyttää sinun tekemäsi.
    Itse teen ilman jauhoja pelkillä siemenillä ja kauraryynillä eri yhdistelmiä varioiden ja laitan psylliumia kiinteyttäjäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, jauhoton versio olis varmasti vielä parempi. Saatan tästä kokeilusta rohkaistuneena seuraavalla kerralla jo uskaltaa vähän soveltaa.. Ei vaan parane meikäläisen alkaa säätämään ennenkuin on perusasiat hanskassa. (Huomaatko, että olen tosi kokenut leipuri :D?)
      Psylliumiakin kun olis löytynyt perusvarastoista. Ja kaikenlaisia muitakin kuituvalmisteita. Mitään muuta järkevää meillä ei sitten koskaan olekaan.

      Poista
  12. Hyvältä näyttää! Olisinkohan mäkin joskus niin epätoivoinen, että kokeilisin tätä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa oikeesti Jossu :). Ei tarvi aikoihin ostaa kaupasta leipää, kun pellillisen tempaset molempia tulemaan. (Ja pärjää vähän aikaa hyvin ilman ruokaakin, koska nää on niin jytyä tavaraa :D)

      Poista
  13. Näkkileivän tekoonhan tästä on alettava, olen jo pari ohjetta aiemmin kopsannut ja tämä vielä ylös, niin ei ainakaan ohjeista ole homma kiinni, kiitos!!! Näkkäriä kuluu meidän perheessä reilusti muutenkin, niin miksipä en sitä itse valmistaisi.

    Ja ihan hyvin voit voit ruoka/leivota bloggailua ja kuvausta harrastaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä harvinaisen kivat tehtävät, kun oikeasti ei tarvinnut tehdä (tai osata) mitään :). Sopii mulle. (Ans olla, jos ohjeeseen lisätään kuivahiivaa tai omaa kauhuani liivatetta, niin se on lyötävä kauha tiskiin jo ennen aloitusta :D).

      Nää näkkärit voi tosiaankin pilkkoa aika pieniksi paloiksi ja silti täyttävät yhtä paljon tai enemmän kuin kaupan versiot. Mutta voi olla, että jos on kaupan maitonäkkäriin tottunut, niin nää jää syömättä :). Sen verran jytyä tavaraa.

      Kiitos kohteliaisuudesta, mutta kyllä mun on pareen jättää nää kokkailukuvat muille :D. Jäipähän nyt itselle muistoksi, että tehty on meidänkin keittiössä joskus jotain.. (en oikeasti ihan niin huono ole kuin annan ymmärtää, mutta tarpeeksi huono kumminkin :))

      Poista
  14. Inspiroippa näkkileipä :D Mulla ois sellanen muistikuva, saattaa tosin olla mielikuvituskuvakin, että tuolla "vanhan" blogin puolella mainitsit joskus että sulta on turha reseptipostauksia odotella? No nyt on uusi blogi ja uudet tuulet, mut ainakin sait inspiroitumaan niin että jos ei tänään niin huomenna lähtee tuo rukiinen versio kokeiluun:) Sattu siinäkin mielessä hyvään saumaan tämä että aloin tän "kohtuullistamisprojektin" tiimoilta loppuvuodesta kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja biojätteen määrään ihan erityisesti,se kun ei ole meillä ollut pienin mahdollinen ja tässä yks päivä siivoilin kuivatarvikekaappia ja mietin että mihin hittoon mä nää kaikki satunnaisten "nyt meillä alkaa puhaltaa terveellisyyden tuulet"-inspiroitumisten aikoina hankkimani siemenet,leseet ja jyvät upotan kun alkaa parasta ennen päiväykset pahasti paukkua,eipäs menekään biojätteeseen vaan näkkileipään,kiva juttu:)
    Kivuuksia loppuviikkoon ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vannomatta paras sano Annukka kun näkkärimestariksi rupes :).
      Oli tosiaan siellä vanhan blogin bannerissa lause "Ei ruoka- tai leivontaohjeita, ei vinkkejä viherpeukaloille...". Eikä ollu :). Muotibloggaajaksi kerran rupesin, mutta minuutissa siitäkin selvittiin, kun kenkäostokseni kerkisin siinä ajassa esitellä. (Ne kengät muuten pääsi julkisuuteen, muttei näköjään koskaan jalkaan. Mulla kun ei vieläkään ole sitä mekkoa, jonka kanssa ne sopis..)

      Meillä mies aina pauhaa siitä ruokahävikistä, mutta oikeasti mulle on mahdoton tehtävä syödä viikossa viittä kiloa turkkilaista jugurttia ja yhtä montaa pakettia kylmäsavulohta, vaikka molemmat jokapäiväisiin suosikkeihini kuuluukin. (Mies käy meillä yleensä kaupassa ja koska ei koskaan ennen lähtöään katso kaappeihin, niin tuo yleensä tullessaan kaikkea sitä, mitä meillä jo oli ennestään, mutta ei mitään, mitä puuttuu. Vaan olen päättänyt pitää suuni kiinni, koska en siinä määrin ruokakauppareissuja rakasta, että haluaisin senkin itselleni väkisin ulkoistaa :)).

      Jyvät ja akanat hyötykäyttöön ja kaupanpäälle kohtuullisen hyvä mieli ♥

      Poista
  15. Jaahas, että päätit sitten toden teolla alkaa jauhopeukaloksi :D Hyvä, hyvä!

    Ja seuraavaksi kuivakakkua, marjapiirakkaa, karjalanpiirakoita...hei, onneksi on viikonloppu tulossa, niin voit vaikka yllättää itsesi ja perheesi uudelleen noilla lukuisilla herkuilla :D Ja ei kun leipomaan!

    Joten mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nääs :D.
      Kaikkea tää ikä teettää...
      Mutta ihan vielä en kyllä taida ruveta piirakoita pulikoimaan. Jos vaikka mokkapaloja ensin... :)

      Poista
  16. Hienoa Annukka, susta kehkeytyy vielä kunnon leipuri :)
    Monet näkkärit oon tehnyt ja ihan hyvin voi jättää jauhot pois, leivinuunin pienessä jälkilämmössä hyvin kuivuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi hitsin pimpulat. Pitääkö tässä nyt lähteä leivinuunin hankintaan :D. (Voin jo kuvitella miehen ilmeen, kun ilmoitan, että mun harrastus on nyt edennyt siihen malliin, että tarvitaan vähän järeämpi uuni :)).

      Jauhot on turhaa monessakin paikassa, eikä ne taida oikein olla edes hyväksi kellekään, joten ens kerralla kokeilen ilman.

      Ja kiitos kannustuksesta Emilie :D

      Poista
  17. Munkin on varmaan pakko kokeilla, ehkä tosin vain tuota perinteistä gluteiinista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se nyt tosiaan on pakko :).
      (Mietin jälkikäteen, että jos on tottunut syömään kaupan näkkileivistä maitonäkkiä tai jotain muuta heppoisempaa tavaraa, niin näistä ei välttämättä tule kertalaakista suosikkeja, koska maitonäkkiä voi syödä paketillisen siinä missä näitä pari palaa. Jytyä ainesta :))

      Poista
  18. Näkkärin himo sen kuin kasvaa! Kokeiltava on, vihdoinkin, mutta kaikkia tarveaineita ei ole kotona, vielä. 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei muuta ku kauppaan :)
      Näissä aineksissa on se hyvä puoli, että niitä on näppärä ripotella melkein mihin vaan. Itsellä ainakin kuluu pellavaa maustamattoman jugurtin ja marjojen kanssa ja muita siemeniä salaatin päällä. Eivät kerkiä kaapissa pilaantumaan (niinkuin mulla käy jauhoille, joita saatan käyttää kerran vuodessa ja kun seuraava inspis iskee, parasta ennen-päiväykset on menneet ajat sitten umpeen).

      Poista
  19. Näkkäri on niin hyvää! Mulle tulee aina kausia mitä teen, nyt on pataleipäinnostus päällä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa iloinen ylläri löytää täältä uusi tuttavauus :). Kivaa! Lämpimästi tervetuloa iloiseen joukkoon! (Sulla on ihana bloginimi. Just niitä mitä elämässä tarvitaan).

      Mulla on kans kausiluontoisia kaikki innostukset. Tulee ihan tyhjästä, mutta sitten kun tulee, ei muuhun pysty keskittymään, kun täysillä puuhaan sitä mikä milloinkin on innostuksen kohteena. Kunnes tulee seuraava ja sama toistuu alusta. Paitsi että yleensä siinä vaiheessa se mitä olen ollut tekemässä, jää kesken :).
      Näitä hetkellisiä leipomispäähänpistoja (vai onko näkkärin teko edes leipomista?) sattuu mun kohdalle ehkä kerran vuodessa jos sitäkään, mutta kyllähän sitä heti tuntee olevansa vähän niinkuin parempi ihminen, kun keittiössä jokukin onnistuminen kohdalle sattuu :D. Ja juu. Pataleipä taitaa nyt olla kuumaa kamaa, mutta se vaikutti jo sen verran vaativalta mun tasoiselle leipurille, että tyydyn suosiolla ihastelemaan muiden tekemiä :)

      Poista
  20. Namskis, minäkin haluan kokeilla noita. Kiitos ohjeesta, aineksiakin löytyy ruokakomerosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvähyvä. Ei pääse nälkä vaivaamaan, kun noita on muutama pala käden ulottuvilla. Todettu on :)

      Poista
  21. Oi että meill kuluu hirmuisasti näkkileipää, mutta tämä sinunhan on näkkileipien aatelia. Nam. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annukan Aatelinen oliskin kyllä kiva näkkärinimi :). Se olis mun vastaisku Ylhäisten näkkileivälle, jota meillä syötiin kotona kun olin pieni. En tykännyt siitä yhtään, kun maistui kuminalle tai jollekin niin vahvasti, mutta sitä myytiin valtavan suuressa ja ilmeisen halvassa paketissa, jonka takia sitä meille varmaankin ostettiin. Ei nimen ainakaan :). Harmi vaan kun en voi ottaa noista resepteistä kunniaa itselleni, kun ihan vaan kopsasin lehdestä. Mutta ei tiä, jos tässä intoutuu vallaan köökin puolelle hehhee.

      Poista
  22. Itsetehty näkkäri on huippuhyvää!
    Tammikuun alussa intouduin itsekin kokeilemaan spelttijauhoista ja siemenistä. Öljyä tuli vaan aivan liikaa :P Hyvältä maistui, mut tais ol kaloreita miljoona.
    Ps. Ihana tuo kirsikanoksa seuraavas postaukses <3 Haluun kans :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiku siis edellisessä ;)

      Poista
    2. Öljy on hyvästä :D. Ja spelttijauhot on mun lempparit (vaikken siis oikein koskaan mitään leivokaan, mutta jos vähänkään jotain innostun tekemään, niin spelttiä peliin :))

      Vieläkin näytti olevan niitä kirsikan oksia Prismassa, mutta musta tuntuu, että ne on sitä samaa satsia, mistä itsekin omani ostin. Ei ollu meinaan kukan kukkaa ilmestyny, kun varmaan ovat lionneet siinä samassa ämpärissä kaiken tän ajan. (Eikä kyllä mitään hirmu kukkaloistoa tullu niistä mun omistakaan oksista, mutta sen verran kumminkin, että tuli ihan kesäinen fiilis).

      Kiva kun kävit jättämässä viestin :).

      Poista
  23. Mukavaa kevään jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hitsinvitsi, että oli jäänyt sun kommentti huomaamatta Suvi :(. Olen pahoillani, mutta vielä on kevättä jäljellä, joten ehdin toivottaa mukavaa jatkoa sulle myös :)

      Poista
  24. Vastaukset
    1. No äläs kuule Marika muuta :). Nam tosiaan, mutta se täytyy kyllä rehellisyyden nimissä sanoa, että liika on liikaa ja näihinkin näköjään kyllästyy :D. Tarttee varmaan vaihtaa reseptiä..

      Poista

Kiitos kivasta kommentistasi