Sivut

keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

LOMAN TARPEESSA


Itseäni vetelämpää ihmistä saa tällä hetkellä hakemalla hakea.

En tiedä, mikä ihmeen aikaansaamattomuuskausi nyt on meneillään, kun tuntuu, etten jaksa kertakaikkiaan mitään, vaan koko niinsanottu kesä tuntuu valuvan käsistä. Ja vaikka ihan hyvin tiedostan, että kohta eletään jo heinäkuun puolta väliä, niin samalla koko ajan vaan odotan sitä ihan oikeaa kesää (ja erityisesti lomaa) alkavaksi. Siihen asti vissiin vaan menen automaattiohjauksella aamulla töihin ja iltapäivällä kotiin, ja loppu on sitten jotain ihme välivaihetta, jonka kulutan miettimällä, mitä kaikkea tekisin, jos tekisin ...  Eikähän kyse ole siitä, että varsin pitäisi tehdä yhtään mitään, vaan siitä, että haluaisin, mutten vaan saa tartuttua mihinkään. Paitsi golfmailoihin, joka ei tietysti ole huono juttu ollenkaan, kun tulee siinä sivussa kumminkin aina se reilun kymmenen kilometrin lenkki huomaamatta käppäiltyä.


Joka kesä olen myös toiveikas sen suhteen, että yhtäkkiä innostuisin laittelemaan pihaa, mutta eipä ole mitään sen suuntaisia merkkejä näkynyt.





Meidän takapiha on tuollainen pitkä puikula, ja kaikki muutenkin mallia kantti kertaa kantti. Korostuu entisestään, kun osa havuista ei selvinnyt tulipalosta ja jouduttiin kaivamaan ylös sekä tuosta muurikivialtaasta että kalusteiden takaa.

Tykkään yksinkertaisista muodoista, mutta silti olen sen tuhannen kertaa miettinyt, mitä pihalle tekisin, että siitä tulisi vähän "pehmeämpi". Perennapenkeistä en perusta, mutta tätä näkymää lasikuistilta taas yhtenä sateisena iltana tuijotellessani tuli mieleen, että tässähän voisi olla hyvä aihio haaveilemalleni japanilaistyyppiselle puutarhalle. Loppu onkin sitten enää toteutusta vaille valmista, hehhee. Mutta ainahan sitä voi haaveilla. Ja itseasiassa tallin takana olisi valmiina vinot pinot liuskekiviä, joista voisin askarrella kaarevan polun katkaisemaan hallitsevaa kantikasta nurmikkoa. Mutta ei aleta nyt kumminkaan hötkyilemään, ettei vaan tule liian äkkiä valmista.

Asiaa auttaisi jo se, että voisi edes yhden kerran viedä tuolien pehmusteet ja tyynyt paikalleen ilman, että tarvii koko ajan kytätä taivaalle, että ehtii pelastaa vesisateelta. Nyt ovat olleet käytännössä koko kesän sateensuojassa lasikuistilla, jossa niitä puolestaan siirrellään paikasta toiseen, ettei pääse kompastumaan.





Takapihan muurikivallas oli aikanaan ukkelin toive, koska olisi kuulemma aina halunnut asua 80-luvun kahitiilitalossa, jonka pihalla on sellainen. Piti äkkiä lyödä allastoive lukkoon, ettei vaan huomaa, että oikeasti asutaan vanhassa pienessä puutalossa, joka tosin on aika monet kerrat erinäisiä muutoksia kokenut.

Viime vuonna kasvattelin altaassa palaneitten havujen paikalla patiokurkkua ja kesäkurpitsoja, mutta nyt päätin kokeilla pensasmustikkaa, josta toivottavasti tulisi monivuotinen ilo.

Puutarhalla kyselin, että milloinkahan mustikka alkaa tuottaa satoa, jolla tarkoitin lähinnä sitä, että mihinkä aikaan tänä kesänä voin alkaa raivaamaan pakkaseen tilaa marjoille :), mutta vastaukseksi sain, että tänä vuonna ei vielä tapahdu mitään, eikä todennäköisesti ensi vuonnakaan, mutta sitä en kyllä usko, koska kyllä mustikka omaan silmääni näyttää ihan siltä, että se kukkii. Ja eikös noista kukista tuppaa tulemaan marjoja? Ellei tuuli vie, mikä on kyllä paljon mahdollista, koska on aika avoimella paikalla.





Ostin myös muutaman puolukantaimen, jotka istutin katajien juurelle. Ja näyttää satoa pukkaavaan sielläkin.

Olen näistä jotenkin tosi iloinen. Vähän niinkuin pieni pala metsää.





Myös potut laitoin vakipaikalleen. Viime vuonna tosin kasvoi pelkät varret, mutta nyt näyttää lupaavammalta. (Noista varta vasten perunan kasvatteluun tarkoitetuista Potatopot-ämpäreistä saa sisäosan nostettua pois ja zuumailtua satoa ilman, että pitää nostaa varsia ylös).






Kesäkukkia tuli tänä vuonna hankittua tasan kaksi. Ihan vaan sillä, ettei tarvi enempiä alkaa pelastamaan pakkaselta ja raekuuroilta kantamalla vuoroin sisään ja takaisin ulos. Mutta ihan kauniiksi ovat kumminkin kasvaneet, kun istutin alkuperäiset amppelitaimet isoihin ruukkuihin. Pelkkää laiskuuttani, koska inhoan amppeleiden jatkuvaa kastelua. Ja sitä, kuinka vesi lorisee niistä pohjassa olevista rei'istä samantien maahan. Valivali...



Diana



Siniviuhka




Etupiha on meillä vaan nimellinen kaistale talon ja kadun välissä, mutta sinne on vuosien varrella ilokseni leijaillut kaikenlaisia siemeniä, joista kasvaa sekalainen sortimentti kukkia ja rikkaruohoja ilman että olen istuttanut mitään. Tai siis olen kyllä, mutta mikään niistä ei ole jäänyt henkiin, joten parempi antaa tilaa kaikelle, joka sillä kivikovalla savipläntillä luonnostaan kasvaa. Sitäpaitsi tykkään, kun näyttää tuollaiselta luomulta.






Kekkilän yrttilaatikossa päätin kasvattaa tänä vuonna vaan sellaista, mitä varmasti myös käytän. Mies kun ei edelleenkään vihreistä perusta, vaan ruskea kastike taitaa olla suosikkilistansa värikkäimmästä päästä. Mieluiten sellainen oikein vanha kunnon pannuunpalanut versio, jota kuulemma saa eräästä lounasruokalasta päivittäisen työmatkansa varrella. Terkkuja vaan kokille.

Tänä vuonna satsasin suosikkiini minttuun, mutta kasvaa Kekkilässä myös vähän basilikaa, ruohosipulia, timjamia ja valkosipuliruohoa. Lisäksi omissa ruukuissaan lehtikaalia ja rucolaa. Ja amppelitomaatti, joka on niin iso, että ratkeilee omasta painostaan.





Jaa niin. Löysin myös omasta mielestäni kauniin valkoisen ruukkusarjan, joista kahteen pienimpään istutin laventelin ja oliviipuun. Tuli omaan silmääni vähän sellainen välimerellinen fiilis, jota haluaisin jatkaa isuttamalla tuohon suurimpaankin ruukkuun jotain samaan tunnelmaan sopivaa, mutten ole keksinyt mitä. Saa mieluusti ehdottaa.



 




Ihanhan tässä tuli tätä kirjoittaessa sellainen tunne, että on sitä sitten kuitenkin edes jotain tullut tehtyä, vaikken olekaan itse huomannut. Ja muutenkin olo koheni, kun sain aikaiseksi pitkästä, pitkästä aikaa kirjoittaa, vaikka sisältö nyt jäikin köyhäksi. On niitä asioita, joita olen kaivannut, mutten vaan ole jaksanut.

Luulen, että osasyy väsymykseeni on se, että olen tässä viime ajat toiminut etätyömaavalvojana ja neuvonantajana eteläkorealaiselle asiakkaalleni, jota en halua jättää pulaan, vaan auttaa silloin, kun apua tarvitaan. Tarkoittaa eri kellonaikaa eläville sitä, että asiakkaan työpäivä raksalla alkaa silloin, kun omani täällä päässä päättyy. Tai siis tässä tapauksessa ei pääty, koska olen valmiuksissa aina kun viesti kilahtaa puhelimeen. Mutta periaatteeni on, että asiakasta ei jätetä, joten on yksi näitä elämän valintakysymyksiä, joka vähän vaatii, mutta poikkeuksetta myös palkitsee.

Iloista lomaa kaikille, joilla sellainen on. Ja muille muuten vaan mukavaa oloa. Pari viikkoa vielä enää ja silloin koittaa hetken vapaus täälläkin. 

66 kommenttia:

  1. Olen se minäkin melkoinen lomalainen - nyt siis lomalla, ja kauhistelen jo kuun lopussa loppuvaa lomaa :D Tähän hetkeen juurruttamista, se siis tarpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi meitä :D.

      Mulle käy aina niin, että kun sitä lomanpätkäänsä (joka itselläni on ihan maksimissaan kolme viikkoa) ensin koko kesän odottaa, ja sitten kun se vihdoin alkaa, sitä jotenkin masentuu, kun lehdissä jo mainostetaan pallokrysanteemeja ja koulureppuja :). Tulee heti sellanen olo, että onko nyt ihan pakko jo muistuttaa arjen alkamisesta, kun vasta on päässyt itse siitä hetkeksi irti.

      Onneksi sulla on kuitenkin vielä paaaaljon vapautta jäljellä. Koitahan tosiaan nauttia hetkestä <3

      Poista
  2. Kivalta pihalla näyttää <3 ja on niin tuttu fiilis ettei saa mitään aikaiseksi, minullakin tuossa nenän edessä pari päivää ollut tekemättömien töiden lista mutta kun lomalla olen käänsin ympäri ja jatkoin vain täällä netissä surffailuja :) Kivaa keskiviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta olipas mun kannalta kiva, kun pistit listat sivuun ja poikkesit :). Tuli iloinen mieli.

      Mulla on aina loma vasta silloin, kun muut jo palailee arkeen, joten pitäisi jo osata olla koko ajan "odottamatta", mutta minkäs teet. Joku paniikki vissiin, että kesä loppuu ennenkuin ehtii alkaakaan.

      Leppoisaa lomaa <3

      Poista
  3. Minulla on tänä vuonna ollut vaikeuksia päästä lomafiilikseen, nyt jo stressaan töiden alkua. Lomaa on kuitenkin vielä kaksi ja puoli viikkoa jäljellä. Ei taida olla ihan normaalia?
    Kauniiltahan tuo teidän piha näyttää, mutta tosiaan, sellainen liuskekivipolku voisi olla upea. Isoon ruukkuun istuttaisin sitruspuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tuntuu Outi, että se on nyt näitten kesäkelien syy, kun tuntuu, että kesä ei vielä edes ole kunnolla alkanut ja jotenkin sitä panikoi, että ehtiikö se alkaakaan ennenkuin jo loppuu.

      En tiedä, vaikuttaako kelit sun lomamielialaan (mulla vaikuttaa ihan tosi paljon), mutta olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että olis meitä suomalaisia kohtaan vähintäänkin reilua, että olis olemassa joku sellainen kesäsäätakuu, että edes nää vaivaiset kesäkuukaudet olis koko ajan sopivan lämmintä ja leppoisaa. Kyllä täällä ihan tarpeeksi saadaan pimeässä ja märässä taapertaa menemään suurimman osan vuotta.

      Sitruspuu olis kyllä ihana ja sopis just siihen välimerityyliin, mutta pahoin pelkään, etten saisi sitä pidettyä hengissä. (Joskaan ei ole takuuta noista kahdesta muustakaan, mutta toistaiseksi ainakin voivat hyvin).

      Toivon sulle hyvää lomamieltä ja auringonpaistetta <3

      Poista
  4. Mä tajusin yksi päivä, ettei ole tullut istuttua tänä kesänä terassilla vielä ollenkaan...hyvä kun on käynyt kääntämässä siellä! No, mutta muutenkin tämä kesä on ollut niin ihmeellinen, että odottaa koko ajan sitä "oikeaa" kesää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä kuule muuta sano! Suunnittelin alkukesästä, että nyt saa toi ankea musta kalusto lähteä ja ostan tilalle jotkut kivat, joissa sitten on mukava iltaisin istuskella, mutta hukkaan olis menneet, koska ei sellaista päivää, etteikö pehva kastu. Ihme välimallin kesä tosiaan. Mutta jotenkin mulla on sellainen luottavainen fiilis sen suhteen, että se kunnon kesä vielä tulee ja jatkuu piiiiiitkälle syksyyn.

      Toivottelen kumminkin hyvää kesämieltä <3

      Poista
  5. Sama, kelit niin ankeat, että olen reissun jälkeen vain odottanut kesän alkua. Sitä että pääsee rannalle. No, miehellä vielä loma edessä, saas nähdä miten kelien kanssa. Itse olen nyt niin pää jäässä flunssassa, ettei saa mitään aikaiseksi. Äh! Mutta väitän kyllä, että sitä touhottaa kaikkea ikkunan pesusta marjanpoimintaan isommalla innolla, kun ei koko ajan ole pilkkopimeää ja sada. Tsemppiä ja lomafiilistä sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka aina sanotaan, että aika kultaa muistot, niin olen kyllä ihan varma siitä, että silloin, kun itse olin lapsi, ankeat kesäkelit oli koulun kesälomien aikana yhden, tai korkeintaan kahden käden sormilla laskettavissa, ja kaiken muun ajan paistoi aurinko ja oli lämmintä.

      Mua surettaa nykylapset, jotka jää paitsi kaikesta hauskasta sekä kesäisin että talvisin, kun aina on vaan samanlainen "ei-mikään-keli". Epistä. Jopa mun omat pojat sanoi samaa, kun muistelivat sitä, kuinka itse viettivät kaiket talvet ulkojäillä ja kesät uitiin.

      Toivottavasti sun flunssa ymmärtää häipyä pikimmiten ja olo ja kelit kohenee. Kaikkea hyvää ja kiitos <3

      Poista
  6. Kivalta näyttää teidän pihassa, vaikkakin sateiselta :)

    Eipä ole täälläkään tänä kesänä saatu oikein mitään aikaiseksi: vähän kesäkukkia ja siinäpä se. No, muutaman kuunliljan kaivoin sisäätulon kulkuväylälle viikonloppuna, mutta eihän tuo ole mitään. Itselläni on aika mennyt työpaikan-mökin-kodin väliä ajaessa ja mökkeilijöitä passatessa. Oikein odotan, että sauna vihdoin valmistuisi (harmittavasti vain ukkelin työt haittana) ja koulukin saisi alkaa... Ja lomaahan meikäläisellä ei ole, joten auringonpaistetta toivon vain iltoihin ja viikonloppuihin :)

    Koitahan jaksaa, pian sulla on loma ja saat rentoutua kivojen asioiden parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä toi meidän takaterassi näyttääkin sateessa paremmalta, kun ei näytä terassilaudat niin kuluneilta :). Tarkoitus oli ne ja portaat tänä kesänä öljytä, mutta eipä ole ollut sen vertaa kuivia kelejä, että olis ollut mahdollista, joten siinäpähän ovat.

      Uskon, että on tosissaan ihanaa sitten, kun sauna valmistuu <3. Voi vaan lisätä passattavien mökkiläisten määrää :D.

      Mun pitäisi jo olla tottunut tähän, että sitä lomanpätkäänsä joutuu aina loppukesään odottamaan, mutta aina se vaan tuntuu siltä, että kaikki muu aika ikäänkuin valuu käsistä. Ollaan kyllä koiettu ukkelin kanssa lähteä viikonloppuisin edes johonkin muualle pelaamaan, mutta sateet on pitkälti vesittäneet nekin haaveet. Ei huvita maksaa sadekierroksista, kun saman ajan voi murjottaa ilmaiseksi kotona :D.

      Laitetaan ilta- ja viikonloppuaurinko tilaukseen sekä sinne että tänne. Ja iloinen mieli <3

      Poista
  7. Luin tekstiäsi ja jossain puolen välin paikkeilla aloin miettimään, että luinko alun oikein : ) Sähän olet saanut vaikka mitä istutettua teidän pihalle. Sieltä se sitten tuli sinulta itseltäkin, että "onhan tässä näemmä jotain tehty". Minulla on ollut blogin kanssa aikamoisia käynnistysongelmia. Juttuideoita olisi vaikka mitä, mutta jotenkin en vaan pääse kirjoitusmoodiin. Tsekkasin, että viime heinäkuussa olin tehnyt 15 postausta!! Niinkö niitä nyt vertailisin, mutta mitä ihmettä. Tänä vuonna tulee varmaankin 5. Taitaa olla joka puolella ilmassa saamattomuushiukkasia. Mutta mitä sitten, antaa olla. Välillä saa vaan ihan ollakin. Taidankin napata seuraavaksi kirjan käteeni ja vaipua lukemisen saloihin. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeasti mua piristi ihan hirveästi, kun sain aikaiseksi pitkästä aikaa kirjoittaa. (Edellinen postaus näyttää olevan ajalta ennen juhannusta, joten johan tässä on tovi taas vierähtänyt :)). Tai siis eniten tässä varmasti piristää kaikki nämä teidän lähettämät kivat kommentit, joita lukiessa tuli ihan sellainen tunne, että en enää itsekään tiedä, mitä mulla muka on jäänyt niin kauheasti tekemättä :). On vaan ollut tässä viimeiset pari-kolme viikkoa niin vetelä fiilis, joka on kyllä pitkälti jatkuvien sateiden aiheuttamaa. Mieluisin kesäharrastus kun sattumoisin on sellainen, että ei ole ollenkaan sama asia viettää viittä tuntia kentällä sateessa, kun kaikki on märkää ja mailat luistaa käsistä. Tai ainakaan siitä ei huvita maksaa ylimääräistä ja se on vesittänyt meidän suunnitellut vieraskenttäpeliviikonloput. Mies kun on aina 6 pv viikossa töissä ja ollaan koitettu sinä ainoana vapaapäivänä aina lähteä vähän johonkin pois kotinurkista, että tulis enempi kesäfiilistä.

      15 postausta, tai jopa 5, on mun näkövinkkelistä ihan hirmuinen määrä :). Mutta osaatkin tiivistää asiat paremmin kuin meikäläinen, jolla tuppaa teksti aina venymään niin, ettei jaksa välillä itsekään lukea :D. Oli asiaa eli ei.

      Leppoisia kesäpäiviä Tiina ja oli kiva kun poikkesit <3

      Poista
  8. No olethan kuitenkin aika viherpeukalo kun noin kaunista olet saanut aikaiseksi;) Kivoja ideoita tosiaan, ei aivan perinteisiä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Irma :). Mun peukalo taitaa olla enempi noihin hyötykasveihin kallellaan, mikä on kyllä ihan kiva juttu, koska tykkään niistä. Erityisesti yrttilaatikko on ihana, kun voi aina aamuisin käydä sieltä napsimassa basilikaa leivän päälle tomaatin kaveriksi, tai minttua vihersmoothieen. On jotenkin ihan hirmu palkitsevaa.

      Iloista kesää ja kiva kun poikkesit :)

      Poista
  9. Mulla toinen lomapäivä menossa, mutta tuntuu paljon pidemmältä kun siihen lasketaan mukaan perjantain liukuma ja viikonloppu :) Sain viikonloppuNa nauttia auringosta vanhempieni mökillä, mikä oli ihan super-erikoista. Nyt olen 4 päivää vuokramökillä ja täällä on satanut eilen ja tänään, mutta en valita, sillä mulla on aivan ihanan tunnelmallista ja rauhallista sisällä kodikkaassa mökissä. Tämä tekemättömyys ja oleilu on vaan niin superhyväätekevää, sillä kotona on jokin suorittamisenpakko. Mukavaa kesäloman odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihan täydelliseltä <3. Ei tarvi pitkäksikään aikaa lähteä pois kotoa, kun vapaa tuntuu tuplasti pidemmältä. Kotona on kumminkin aina jotain keskeneräistä silmissä. Ja vaikka sitä on jo niistäkin oppinut olemaan välittämättä, niin silti se mitääntekemättömyys tuntuu niin paljon paremmalta, kun siihen on ikäänkuin "lupa".

      Meidän lomaparatiisi on Vuokatin Katinkullassa, jossa meillä on kaksi omaa lomaviikkoa elokuun alussa. Se on niin täydellistä vapautta tehdä tai olla tekemättä. Ja kun ei kahteen viikkoon liiku alueelta mihinkään ruokakauppaa pidemmälle, aika tuntuu vähintään kuukaudelta. Ihanaa, että se on vielä edessä, vaikka just nyt ei jaksaiskaan odottaa.

      Ihanaa lomailua Marita ja olen iloinen kun poikkesit <3

      Poista
  10. Tuo perunanviljelytapa on kyllä hauska.

    Minullakin kesäkukkien määrä vähenee jatkuvasti, nyt on enää lumihiutaleita amppelissa ja korissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuosi oli perunan pienviljelijälle pettymys, kun varret pukkasi pintaan niin lupaavasti, mutta ei potun pottua tullut :). Toisin kuin ekana vuonna (varmaan aloittelijan tuuria), kun en millään voinut ymmärtää, miten kolmesta siemenperunasta per ämpäri voi tulla monta kiloa uutta. No, ans kattoo kuinka nyt käy. Laitoin kyllä oikein lannoitteet ja kaikki tänä vuonna sinne pohjalle. Ja taivaalta on tullut vettä siihen malliin, ettei pitäisi ainakaan kuivuudesta kärsiä, vaikkei joskus muistaisi kastellakaan.

      Jos sulla onkin vähän kesäkukkia, niin sitäkin enemmän kaikkea pysyvää kaunista.

      Poista
  11. Minustakin tuntuu, ettei tämä kesä ole vielä edes alkanut ja kohta se loppuu. Ja sitten tulee synkkä syksy...
    Minulla on tuo saamattomuus kausittaista, jollakin viikolla tulee touhuttua vaikka mitä ja seuraavalla ei saa mitään aikaiseksi, pyykkivuori vaan kasvaa ja villakoirat lisääntyvät nurkissa...
    Tällä viikolla on ollut oikein energinen olo, johtuu varmaan siitä että ensi viikolla alkaa kauan odotettu neljän viikon loma ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutulta kuulostaa tuo kausiluontoinen energia ja sen puute. Ja sekin, että niinä viimeisinä lomaa edeltävinä päivinä virtaa piisaa ihan vaan siitä ilosta, että kohta koittaa vapaus ja sitä haluaa ikäänkuin olla "valmis" :). Mun lomanalusrutiineihin kuuluu lehtien kääntäminen kesäosoitteeseen, ajan tilaaminen kampaajalle ja kulmien ja ripsien kestoväriin :). Ne kun on hoiossa, on jo sellainen puoliksi-lomalla-olo. Ihanaa!

      Ja mulla on kyllä ihan täysi luotto siihen, että parhaat kesäkelit on vielä edessä ja tänä vuonna lämpöä piisaa niin pitkälle syksyyn, että huono alkukesä unohtuu. Pidetään siitä kiinni :)

      Ihanaa lomaa <3

      Poista
  12. No just joo...em ole saanut mitään aikaiseksi..taidat oikeasti kulkea siellä puoliunessa <3
    Heti tuli mieleen, että mä voin tulla jeesii sen liuskekivipolun kanssa, mutta jos ei kiire ole, niin ei sitten ;) Mutta oikeesti tuun jos toivot apua ja seuraa...Samalla voisin raijata noi mun mailat sulle, voit vaikka puhallella hämähäkin seitit pois...;D
    Hei olennyt 3:tta päivää lomalla ja ....sataa yllättäen ja fiilis ihan miinuksella. Töihin paluuta en ole edes jaksanut miettiä, taa harmaus vain väsyttää...ehkä en vain ole vielä palautunut työväsymyksestä ja loman loputtomasta odotuksesta. Joten tsemppiä, jaksuja ja laskettuja päiviä <3

    PS. Ihanat ruukut ja sun teksti on taas niin hauskaa luettavaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua piristi ihan tosi paljon, kun sain aikaiseksi kirjoittaa pitkästä aikaa, koska mua on jo huolettanut se, että olen muutamankin kerran avannut koneen sillä mielellä, että kirjoittelen, mutta olenkin vaan tuijotellut ruutua ja todennut, että en vaan kertakaikkiaan jaksa. Ja kirjoittaminen on kuitenkin mun lempipuuhia. Ja viimeisin instakuvakin (ennen eilistä) on kuukauden takaa, kun en ole jaksanut edes kuvia ottaa.
      Että sikäli oli kyllä terveellistä laittaa nuo vähäiset pihakuvat tänne pötköön, että näin itsekin, että en ihan koko kesää ole koomassa ollut :). Ja niinkuin on aiemminkin todettu, niin piha ja golf ei vaan kertakaikkiaan ajallisesti mahdu samaan elämään.

      Ja tiedätkö, että mua piristi hirmusti myös pelkkä ajatus siitä, että tulisit mun kanssa laittelemaan kiviä <3. Ja uskon, että ihan oikeastikin tulisit, jos pyytäisin <3. Ja se taas tietäisi sitä, että oikeasti tapahtuu, kun voimanainen pyyhältää paikalle :D.
      Mulla vaan ei ole sellaisen kivipolun tekemisestä kokemusta ja haluaisin, että siitä tulee sellainen, että ruohonleikkaajalla ei mene hermot, eikä polkua kävelevällä nilkat nurin niinkuin todennäköisesti kävisi, jos yksin alkaisin hommiin :D.

      Ymmärrän niin hyvin ton sun väsymyksen. Mulla ainakin matalapaine ja harmaus ihan oikeasti vaikuttaa jaksamiseen ja mieleen. Ei tarvi kuin vähän auringon pilkahtaa, niin olo on heti ihan toinen. Sitä aurinkoenergiaa on tänä kesänä ollut niin vähän tarjolla, että mua on alkanut jopa ärsyttää kaikki "Lyhyt kuin Suomen kesä" tai "Elä kuin viimeistä kesäpäivää"-mainokset. Ei tarttis yhtään enempää muistuttaa.

      Kiitos Satu kivasta viestistä ja lähetän täältä sulle lomahalit ja hyvää mieltä <3

      Poista
  13. Kaunis ja selkeä piha teillä.
    Jos kaipaat sitä pehmennystä niin minä suosittelen kokeilemaan koristeheiniä.
    Niitä on paljon sekä talvenkestäviä monivuotisia että yksivuotisia.
    Eri sävyjä ja heinämuotoja sekä kokoja yhdistellen saa pehmeyttä ja ilmettä kummasti.
    Heinille voi tehdä oman penkin tai pitää osan ruukuissa.
    Jotkut lajikeet leviävät vauhdilla (esi. viiruhelpi), joten sille on hyvä upottaa vaikka syvä saavi (ilman pohjaa) tai leveä putki pystyyn maan sisälle ja istuttaa kasvi siihen.
    Jos on heinä-allergikkoja kotona, voi mahdolliset kukinnot leikata ajoissa pois eikä haittaa tule.

    Leppoisia kesähetkiä teille ja sitä loman odottelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hitsin hyvä idea Susanna! Kiitos siitä <3. Heinät on just mun lemppareita (joskin kärsin myös heinäallergiasta).

      Siellä vähäisellä etupihalla mulla onkin viiruhelpiä, jonka alunperin istutin puhelinpylvään juureen vähän pehmentämään sitä pylvästä, mutta aika äkkiä helpi päätti levitä ihan sinne, mihin sitä huvittaa eli mun kannalta justiinkin hankaliin paikkoihin kuten havujen ja angervopensaan sekaan :). Ja itseasiassa tuttu vihersuunnittelija ehdotti silloin tuota samaa kuin sinä, että upottaisin saavin takapihalle ja siirtäisin helpin sinne, mikä kuulosti ihan tosi kivalta idealta, mutta kuuluu niihin mun lukuisiin aloittamista vaille valmista- touhuihin... Mutta tästä sain nyt uutta pontta sille, että jonain päivänä oikeasti teen sen. (Mullahan oli tässä taannoisia betoniaskarteluja värkätessäni sellainen kunninanhimoinen haave, että teen oikein tosi iiiiiison ruukun viiruhelpille, mutta aika äkkiä tajusin, että sen siirtämiseen tarvittaisiin vähintään joku kaivinkone tai nosturi, joten se hanke tuli haudattua :)).

      Musta tuntuu, että seuraavaksi alan etsimään Pinterestistä heinäkuvia. Kiitos vielä Susanna ja ihanaa kesää sinne satumaiseen Mantelilaaksoon <3

      Poista
    2. Ole hyvä! :)
      Kiva kun sain jotain ideaa sinulle!
      Heiniä tosiaan kannattaa googlata vähän erilaisia ja käyttää selkeissä ryhmissä vaikka kolmea eri sävyistä ja -korkuista heinää.
      Pari kolme ryhmää tuonne nurmialueen reunoille niin johan ilme pehmenee!
      Minä laitoin aina palan viiruhelpiä kesäkukkien mukaan isompiin ruukkuihin ja kesän aikana kasvoikin kivaksi kukkien lomassa ja taustalla!

      Poista
    3. Kiitos itsellesi :). Nyt on homma enää sitä kuuluisaa aloittamista vaille valmis :).

      Poista
  14. Annukka, luulen että sun keho tietää mitä se haluaa ja mikä tekee hyvää eli se golfaus <3 Pihahommista en ymmärrä mitään, joten ihanaa, ettei tarvitse niitä ikinä tehdä, vaikka tuollainen itseohjautuva piha onkin, jonne vaan plupmsahtelee kaikkea kivaa. Noh aidosti tuo siitepölyallergia on varmaan alunperin syy, ettei kukkaset kiinnosta.

    Toivottavasti saat levättyä ja pelattua sitä golfia eli nautittua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mieli olis halunnut kirjoittaa ja kuvata ja kerätä luonnonkukkia ja mennä torille ostamaan mansikoita ja kaikkea sellasta, mutta jatkuva sade ja matalapaine on jotenkin vienyt kaikki voimat (muhun oikeasti vaikuttaa, vaikken halua myöntää) ja mielenkiinnon. Samoin kuin vesittänyt suunnitellut viikonloppupyrähdykset johonkin muualle pelaamaan ja majoittumaan lauantain ja sunnuntain välillä, joka on ainoa mahdollisuus, kun ukkeli on 6 pv viikossa aina töissä. Viime hetkillä säätiedotus on aina vaihtanut auringon tilalle sateen, eikä sateessa pelaamisesta oikein huvita maksaa kallista hintaa erikseen, joten ollaan sitten peruttu nekin vähät menot, joista kumminkin olis tullut sellasta kivaa kesälomafiilistä, vaikkei vielä lomaa olekaan.

      Mutta aina kun aurinko näyttäytyy, heitetään mailat töitten päälle takakonttiin ja hurautetaan kotikentälle ja kaikki muu saa olla :). Sitäpaitsi olen tullut siihen tulokseen, että pihanhoito ja golf ei vaan kertakaikkiaan ajallisesti mahdu samaan elämään.

      Uskon, että parhaat kesäkelit on vasta edessäpäin ja tänä vuonna saadaan nauttia lämpimästä syksystä piiiiitkään.

      Kiitos Tiia ja leppoisaa kesäfiilistä teidän koko poppoolle <3

      Poista
  15. Oothan sä tehnyt vaikka ja mitä!!! Meillä ei edelleenkään oo kesäkukkia kuin kuistilla ja takapihan terassilla ainoastaan se yksi basilikan ressukka.... Taitaa tältä kesältä jäädä taas terassin laitto, vaikka kuinka suunnittelin, että tänä vuonna laitan sen kivaksi. Ja vitsi miten ihana on toi päivänkakkara (?!?) kuva, ihan mieletön! Tsemppiä vikoihin rutistuksiin ennen lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No noita omia kuvia katsoessa, tuli kyllä itsellekin sellainen terveellinen ymmärrys siitä, että ihan koko "kesää" en sentään ole ollut koomassa, mutta onhan noista istutuksista aikaa. Ja tosi pitkään meni, etten vaan saanut laitettua yrttejä multiin, vaikka olin ne ajat sitten ostanut. Muka ihan ylitsepääsemätön homma kaataa se muutama multasäkki laatikkoon. Tai siirtää kaksi kesäkukkaa amppelista ruukkuun.. Menee siihen samaan sarjaan kuin niin moni muukin homma meikäläisellä, eli että sitä tulee käytettyä ihan hirveästi aikaa jonkun pikkuhomman jahkailuun ja tuskailuun, kun sen voisi hoitaa pois päiväjärjestyksestä suitsait ja olla itseensä tyytyväinen.

      Meillä lasiterassi muistuttaa edelleen enempi varastoa. Justiin sen takia, että sinne on nostettu kaikki mahdollinen sateensuojaan. Siirtelen vaan kaikki sohvalta lattialle, että mahdun sinne makaamaan mitääntekemättömänä ja kuuntelemaan sateen ropinaa. Siinä mun pääasiallinen kesäaktiviteetti :)

      Pari viikkoa vielä, niin sitten päästään taas sinne Kainuun kesäparatiisiin. Ihanaa!

      Kiitti tsempeistä Jossu ja kesähalit <3

      Poista
  16. Eihän tuossa pihassa ole mitään laittamista (sanoo puutarhaekspertti täällä). Minusta se on kivan selkeä ja harmoninen. Ja kalusteetkin ovat vallan kauniit, vaikka ymmärrän, että pehmusteiden siirtely edestakaisin ärsyttää. Itse ärsyynnyn hirveästi siitä, jos jokin juttu on aina tiellä - mutta silti olen yleensä liian laiska siirtämään sitä tieltä pois. :-)

    Nyr alkoi tehdä mieli ruskeaa kastiketta. ;-D

    Oli mukava lueskella tätä. Kiva, että jaksoit kirjoittaa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisinkin tilata sut meille pihakonsultiksi :D. Arvelen nääs, ettet teettäisi mitään turhaa piperrystä, vaan riittäisi, että isot linjat on kuosissa :).

      Muakin ärsyttää, että lasiterassi, jonka haluaisin edes kesällä olevan nätti ja siisti, koska siellä tulee vietettyä eniten aikaa kaikista talon tiloista, mutta tän "kesän" se on ollut enemmän sellanen tympeä varasto. Justiin sen takia, että toimii niin näppärästi sateensuojana kaikelle, mikä irti lähtee. On vaan aika kömpiminen kasojen yli, että pääsee sohvalle makoilemaan ja tylsistymään :). (Oikeesti se on ihan maailman paras päiväunipaikka, jossa nukahtaminen on aina taattu. Etenkin, jos (tai siis tänä kesänä pitäis sanoa KUN) sataa. Olen monta kertaa harkinnut, että menisin sinne yöksi nukkumaan, mutta koska olen luontainen pelkuri, olen ihan varma, että justiin sinä yönä joku hiippari eksyy tontille ja näkee mut siellä akvaariossa. Mutta sitä en vaan ole päässäni kehitellyt sen enempää, että mitä sitten tapahtuu :). Todennäköisesti hiippari säikähtäisi ja lähtisi karkuun).

      Sieltä lounasruokalasta (jonka omistaja on ukkelin mukaan "aikaisempaa saapumiserää") saa ruskean kastikkeen lisäksi myös ruskeaa nakkikastiketta ja "makkarakuppeja". Tiedätkö sellasia paksuja rasvaisia makkaransiivuja, jotka paistetaan pannulla lisärasvassa niin, että käpristyvät "kupeiksi"? Voin kysyä osoitteen :D

      Kiitos kun luit ja kiva kun olet taas kotona, vaikka täältä käsin on kyllä kiva sekin, kun pääsee sun mukana matkoille <3

      Poista
    2. Hehee, juu tiedän ne makkarakupit. Mutta en tiennyt, että sellaisia saa vielä jostain. Kiitos, mutta en ehkä kuitenkaan tarvitse sitä osoitetta. :-D :-D

      Poista
    3. Mulla on herännyt epäilys, että itseasiassa se ruskea kastike ja ne makkarat on siellä listoilla ukkelin toivomuksesta :D. On varmaan ottanut vaikutteita yhdeltä golfkaverilta (vanhempi mies), joka kertoi, että heti, kun hänen vaimonsa oli lähtenyt "tyttö"porukalla Tallinnaan, hän oli käyttänyt tilaisuutta hyväksi ja tehnyt joka päivä ruuaksi paksuja pannulla paistettuja Jahti-makkaran siivuja :D. "Kun kohta kumminkin taas vaimo tulee kotiin ja tekee niitä juureslaatikoita...". Hmmm. Pitänee olla yhteyksissä ruokalan omistajaan..

      Poista
  17. Hei pihasi on kaunis ja selkeä. Kasvit näyttävät hyvinvoivilta. Lisäksi olet jaksanut istuttaa kesäkukkia, tomaatteja, perunoita, yrttejä, marjoja ja oliivipuun. Oikeasti kaikki näyttää hyvältä. Ehkä olet vaan loman tarpeessa. Turhaan pohdit noita puutarhahommia, kun ulkoilet golfkentällä aika rupeaman.
    Tuohon tyhjään ruukkuun sopisi vaikka verilijapuu. Se on punainen väriltään ja muodoltaan yksinkertaisen tyylikäs. Talven tullen sen voi nostaa sisätiloihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene :). Listan lukeminen sai olon tuntumaan ihan siltä, että koko kesä sentään ei ole mennyt samanlaisessa "koomassa" kuin ihan viime viikot. Ja totta sekin, että pihanhoito ja golf ei vaan kertakaikkiaan mahdu ajallisesti samaan elämään. Ja tähän asti golf on vienyt voiton, koska hallitsen sen paremmin ja siksi(kin) myös nautin siitä. Erityisesti silloin, jos ei koko ajan sada. Siihenkin tosin on tottunut, mutta ei ole sama asia kumminkaan kuin kauniilla kelillä ulkoilu.

      En tiedä, kuvittelenko vaan, mutta jotenkin luonto (kuin myös oma piha) on tänä vuonna näyttänyt jotenkin paljon vehreämmältä ja rehevämmältä kuin muina vuosina. Olisko niitten viileiden kelien ja sateiden ansiota vai omaa mielikuvitusta, en tiedä, mutta pitkillä kuivilla jaksoilla meidän savinen piha muistuttaa enempi erämaata.

      Verililja on itselleni ihan täysin tuntematon tuttavuus, joten lähdenkin tästä samantien kuukkeloimaan, miltä näyttää. Kiitos vinkistä ja leppeää kesää Vironperälle!

      Poista
  18. Samaa mieltä olen kuin muutama muukin tuossa aiemmin, että hienoltahan kaikki tuolla näyttää, enkä käsitä miksi sitä väheksyt.
    Nuo perunankasvatusruukut ovat varmaan tosi käteviä. Näin sellaisia yhdessä kaupassa täälläkin, mutta tänä vuonna en istuttanut perunaa ollenkaan. Ehkä ensi vuonna sitten.

    Pikaista lomallepääsyä toivon sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tästä mun epäselvästä tekstistä sai varmaan tosiaan sellaisen kuvan, että aikaansaamattomuusfiilikset koskisi pääasiassa pihaa, kun oikeasti mulla on ollut yleisesti ottaen ihan tositosi alavireinen olo ja olen jo ollut huolestunut, kun en ole jaksanut edes kirjoittaa (edellinen postaus on ajalta ennen juhannusta), enkä ottaa kuvan kuvaa. Instassakin viimeisin kuva (ennen eilistä) on kuukauden vanha.

      Piristi kyllä, kun sain tämän tekstin kirjoitettua. Ja kuvasarjakin auttoi vähän hahmottamaan sitä, että jotain sentään olen alkukesästä tehnyt, vaikka viime aikoina en olekaan. Ja Irenelle tuossa ylempänä kirjoitinkin, että tänä kesänä sekä luonto että oma piha näyttää jotenkin paljon vihreämmältä ja runsaammalta kuin yleensä. Meidän tontti on niin kovaa savimaata, että kuivilla keleillä se on kyllä aika ankea, kun maa ihan halkeilee. Tänä vuonna ei ole ollut sitä ongelmaa.

      Saa nähdä, miten peruna"sadon" kanssa käy. Kaikki on plussaa, mitä ämpäristä nousee :). Siis mieluusti muut kuin varret.

      Kiitos toivotuksista ja leppeitä kesäpäiviä Kristiina <3

      Poista
  19. Minullakin on sellainen tunne, että olen odottanut kesää ja äkkiä tajuan, että sehän on kohta ohi. Ruskea peruskastike, vieläkö sellaista tosiaan saa jostakin. Se kuului lapsuuteni ruokalistaan. Tämän postauksen perusteella on vaikea uskoa, että saamattomuus vaivaa sinua. Mukavaa loman odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on täysi luotto siihen, että oikea kesä on vasta edessäpäin (alkaa tarkkaanottaen ensi viikon jälkeen :)) ja tänä vuonna saadaan nauttia lämpimästä ka kauniista syksystä poikkeuksellisen pitkään. Niin pitkään, ettei kukaan enää muista näitä alkukesän kelejä. (Pääsisöhän näillä lausunnoilla Ilmatieteen laitokselle töihin..)

      Juu, ruskea kastike kuuluu listalle. Samoin kuin ruskea nakkikastike ja "makkarakupit" (ne rasvaiset, paksut makkaransiivut, jotka paistetaan lisärasvassa pannulla niin, että menevät "kupille"..). Mutta ukkelin mukaan lounasruokalan omistaja on "aikaisempaa saapumiserää", joten perinteet on selvästi kunniassa :).

      Ihan oikeasti on virta ollut pari-kolme viikkoa niin vähissä, että on alkanut jo huolestuttaa, kun en edes kirjoittaa ole jaksanut, vaikka kuuluu lempipuuhiin. Mutta heti piristi, kun sain tämän tekstin ja kuvat aikaiseksi ja nyt saan lukea näitä teidän kivoja viestejä.

      Kiitos Cheri ja satoisaa&leppoisaa kesää!

      Poista
  20. Sä oot kuule ollu hyvinkin ahkera!! Vertauksena: mä en oo saanut ostettua edes pataan kukkia koko kesänä. Siellä kasvaa joku yksinäinen orvokki, liekko viimekesäiset orvokit siementäneet sinne!

    En ole nyt lukenut muita kommentteja, mutta tuli mieleeni, että tuohon yhteen ruukkuun kävisi myös rosmariini. Mulla oli sellanen viime kesänä ja se oli todella kestävä. Siis kun mähän en todellakaan kastellut sitä koskaan, saatikka mitenkään lannottanut tai muuten hoivaillu...

    Jaksaa, jaksaa, vielä hetken. Sitten viimein se todella odotettu LOMA! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvasarjasta tuli itsellekin sellainen olo, että olen sentään jotain joskus tehnyt, mutta oikeesti olo on ollut niin kertakaikkisen vetämätön, että vaikka kuinka on tehnyt mieli kirjoittaa tänne jotain, olen vaan tuijotellut ruutua ja todennut, että en jaksa. Enkä ole jaksanut ottaa valokuviakaan (lukuunottamatta näitä tän postauksen kuvia, jotka tuli kaikki räpsäistyä kerralla), enkä poimia luonnonkukkia, enkä tehdä raparperimehua, enkä ostaa mansikoita, enkä kertakaikkiaan mitään, mistä yleensä kesällä nautin. Ja se on jo vähän alkanut huolettaa, mutta muhun kyllä vaikuttaa jatkuva matalapaineinen keli ihan tosissaan. Ei auta ympärivuotiset järeät D-vitamiinitkaan.

      Ymmärrän sun kukkakapataa hyvin. Tai siis sua :). Mulla kesti vaikka kuinka kauan siitä, kun olin ostanut yrttien taimet, että sain vihdoin aikaiseksi laittaa ne multaan. Muutaman minuutin homma, mutta muka ihan ylitsepääsemätön silloin, kun ei vaan kertakaikkiaan jaksa mitään. (Tuli muuten tästä mieleen, että mitä jos laittaisitkin (sitten joskus kun/jos huvittaa) siihen pataan jotain syötävää? Itsekään en ole kukkaistutusihmisiä, mutta mulle ainakin tulee ihan hirmu hyvä mieli noistakin vähistä, kun voi käydä istutuksista napsasemassa vähän basilikaa tai rucolaa leivän päälle. Tai minttua smoothieen tai vesikannuun).

      Ja usko tai älä, mutta rosmariini on mun mielestä loistodis! Ja sopis tohon Välimeriteemaan mainiosti. Ei vaan ehkä tohon isoimpaan ruukkuun, koska luulen, ettei kasva tarpeeksi suureksi, mutta voisin hyvin hommata vaikka tollasen keskikokosen toisenkin. Että kiitos vaan vinkistä Hortonomi-Helille :)

      Jaksaa jaksaa tosiaan. Siellä ja täällä <3

      Poista
  21. Hieno ja selkeä piha! Tuohon välimerelliseen kävisi ehkä jokin heinä tai verililja? Sullahan on siellä vaikka ja mitä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Satu :). Aikamoinen vastakohta tuo kantti kertaa kantti teidän satupuutarhalle :). Mutta olen kyllä iloinen siitä, että olen omasta mielestä ihan mainiosti onnistunut noitten yrttien ja muitten hyötykasvien kanssa. Ehkä mun peukalo on enempi siihen suuntaan kallellaan . Ja tuntuu ihan hirmu palkitsevalta, kun voi käydä napsimassa basilikat ja rucolat leivän päälle tai salaattiin suoraan keittiön ovelta. Ja mintut smoothieen tai vesikannuun. Pieni, mutta iso asia.

      Hauskaa, kun sinäkin ehdotat verililjaa. Vironperän Irene ehdotti samaa ja kävinkin jo kuukkeloimassa, miltä näyttää. On ehkä liian punainen mulle, mutta heinät kuulostaa kivoilta! Niitäkin ehdotettiin tuolla ylempänä, ja viiruhelpiä mulla onkin ja tykkään siitä tosi paljon. Joskin on päättänyt kasvaa ihan siellä, missä sitä huvittaa, mutta menee samaan sekamelskaan mihin kaikki muutkin :). Samoin mulla on yksi toinenkin heinä ruukussa. Muistaakseni Arabian sulkahirssi, jonka esittelyssä luki, että on "Pystykasvuinen katseenvangitsija", johon ukkeli totesi, että "Sehän on sit niinkuin mää" :D

      Poista
  22. Eikä aina tartte jaksaakaan. Hah, no tuohonhan me molemmat uskomme ;)

    Tohtori Netti.M.Janhunen määrää tekemättömyyttä ja leppoisaa loman odottelua. Lasillinen, jos toinenkin skumppaa aina tilanteen vaatiessa. Kaikella on aikansa.

    Piha on just hyvä. Selkee ja yksinkertainen, ehkä se kivipolku voisi olla pieni hyvä poikkeama. Sitten joskus...

    Tiesitkö muuten, et sit kun sie oot lomalla, niin alkaa kesä :) On lämmin, ei sada ja on muutenkin ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulkaas nyt Tohtori Netti. M. Janhunen. En usko ennenkuin arvon tohtori alkaa itse elää niinkuin määrää eli se on täyslepo tästä lähtien. Ainakin pari tuntia noin ens alkuun... :D.

      Mua piristi hirveästi, kun sain kirjoitettua tän tekstin ja näin noista kuvista, että olen sentään jotain joskus tehnyt, vaikka viimeaikoina olenkin vaan suunnilleen maannut lamaantuneena lasiterassin sohvalla ja kuunnellut sateen ropinaa. Kunhan ensin olen saanut tieni sinne raivattua kaiken säältä suojassa olevien patjojen, tyynyjen ja arempien kasvien seasta. Ja se kuistin sotkuisuus on yksi asia, mikä mua rassaa. Se on kuitenkin kesällä talon käytetyin tila ja haluaisin, että siellä olis nättiä. Sää niin tiedät, mitä tarkoitan.

      Ja olisin myös halunnut kirjoittaa ja kuvata ja tehdä raparperimehua ja kerätä luonnonkukkia ja säilöä mansikoita ja kaikkea sellasta, mistä kesällä tykkään, mutta ei vaan pysty, ei kykene, ei jaksa. Jatkuva sateisuus vaikuttaa selvästi mieleen, kun on aika ulkoilmapainotteisia meikäläisen harrastukset. Mutta pihaan sade on selvästi vaikuttanut positiivisesti. Näyttää jopa omaan silmään ihan vehreän vihreältä. Toisin kuin kuivina hellekausina, kun savinen tontti halkeilee niin, että saa pelätä, ettei putoa railoihin. Oikeesti se on sillon ihan kamala. Että jotain hyvää sentään.

      Mutta siis se on vissi juttu, että ens viikon jälkeen alkaa oikea kesien kesä, joka jatkuu piiitkälle syksyyn niin, ettei enää muisteta yhtään mitään muuta. Se on jämpti.

      Toivottelen täältä hyvää oloa ja mieltä sinne, missä milloinkin olet. Ja ihanaa, kun teillä on vihdoin se kotikin!

      Poista
  23. Sää oot Annukka kovin ankara itelles <3 Ei kenenkään pidä jaksaa aina paahtaa intopinkeenä, tai olla tai tehdä jotain mikä ei syystä tai toisesta satu juurikaan huvittamaan. Nih.

    Niin ja olisko jotain mahiksia, että te voisitte kesälomailla aikaisempana ajankohtana? Eihän siitä mittään tuu, että koko kesä tuntuu menevän pipariksi siksi ettei loma saavu milloinkaan. Aivan varpisti vetää mielen matalaksi, eikä siihen välttämättä totu vuosien mittaan. Ehkä jopa päinvastoin, korpeaa entistäkin enemmän.

    <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet osittain oikeassa Taru, koska usein olen nimenomaan liian ankara itselleni (niitä tunnelukkojuttuja...), mutta nyt huomaan näistä kaikista kivoista kommenteista, että kirjoitin tekstini tosi huonosti, kun siitä sai sellaisen kuvan, että mulla olis joku hirmu työlista, jota olisin halunnut suorittaa, mutten olen jaksanut. Tai tuo piha, joka tässä nyt päätyi kuvamielessä päärooliin. Mutta oikeasti kyse on ennemminkin, tai siis ihan kokonaan, siitä, etten ole jaksanut tehdä sellaisia(kaan) asioita, jotka tuottaa mulle iloa. Niinkuin nyt vaikkapa kirjoittaa tai ottaa valokuvia tai kerätä luonnonkukkia tai mennä torille ostamaan mansikoita tai jotain muuta sellasta kevyttä kesäkivaa. Mutta laitan sen ihan näiden masentavien kelien piikkiin, jotka valitettavasti vaikuttaa muhun, vaikken haluaisikaan. Matalapaine aiheuttaa matalapainetta mielessäkin. Tyhmää, mutta totta.

      Ja mitä lomaan tulee, niin silloin, kun ukkeli vielä oli palkkatöissä ja lomat oli ns. "lakisääteiset", meillä oli sellainen rytmi, että heti, kun pojilla koulu keväällä loppui, lähdettiin pariksi viikoksi johonkin pomminvarmasti valoisaan ja lämpimään, ja säästettiin toiset pari viikkoa kesän loppuun. Mutta viimeiset, en muista kuinka monta (kymmentä) vuotta, kun ukkeli on ollut yksinyrittäjä, lomailu ei enää ole ollut niin yksinkertaista, kun luotettavia tuuraajia ei tahdo saada, eikä se rahallisestikaan ole valitettavasti mahdollista kovin pitkiksi ajoiksi palkata. Mutta siitä ollaan pidetty huoli, että silloin, kun meidän omat lomaviikot (31 ja 32) meidän omassa kesäparatiisissa Vuokatissa on, ollaan niin lomalla kuin olla voi. Ja silloin on yleensä aina kesän ihan parhaat (peli)kelitkin, joten hyvää täytyisi vaan vähän paremmin jaksaa odottaa. Ukkeli onneksi jaksaakin, mutta mulla tekee välillä tiukkaa. Ja toki voisin itse pitää lisälomaa, mutta ollaan samanlainen paita&peppu-pari kuin tekin, ja loma ilman toista ei ole ollenkaan sama asia.

      Kyllä se tästä taas iloksi muuttuu. Ja muuttuikin jo, kun sain aikaiseksi pitkästä aikaa kirjoittaa, ja palkinnoksi lukea kaikki kivat kommentit.

      Kiitos taas Taruseni <3<3<3

      Poista
  24. Välimerensettiin vaihtoehtoja: sitruunapuu (itse valkkaisin tän), syrikkä (syyssyreeni)- ihanan tuoksu ja perhoskasvi (tai tän tummanlilana), heliotrooppi, siniviuhka, viikunapäivikki, jättiagaave, manteli tai hopea-akaasia.

    Rosmariini, tosin rukkusi koko vaatisi maltaita maksavan.

    Mikään ehdotelmani ei kestä ulkona Suomen talvea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunapuu olis aivan superihana! Sellaisesta olen jo ennen noita ruukkuja haaveillut, mutta sopis kyllä Välimeriteemaan ihan täydellisesti. Samoin kuin rosmariini, joka kuuluu ulkonäkömielessä mun lemppareihin, mutta tosiaan kukkarolle sopis paremmin pieneen ruukkuun soveltuva koko. Viime vuonna kasvatin rosmariinia Kekkilän yrttilaatikossa justiin sen ulkomuodon ja tuoksun takia, mutten sitten kuitenkaan osannut sitä hyödyntää kunnolla missään, ja tänä vuonna päätin olla laittamatta. Nyt tavallaan harmittaa, koska olisin ehkä voinut siirtää ruukkuun.

      Kiitos ihan tosi paljon tästä listasta! Suurin osa oli mulle tuntemattomia (mikä ei ole sinällään ihme, kun olen aika huono näissä kasveissa), mutta syyssyreeni, jättiagave ja manteli näytti ihan "oman näköisiltäni", kun niitä kuvahaulla kuukkeloin. Vielä kun keksisin, mistä niitä saa..

      Ruukut on helppo nostaa talveksi sisälle. Meiltä löytyy oikeastaan kaikkia mahdollisia lämpötiloja tallista kellariin ja ihan normi huonetiloihin. Mutta jos tarvitaan samaan aikaan sekä viileää että valoisaa, niin sitten voi olla ongelmallista.

      Mahtavaa, kun on olemassa niin paljon itseäni viisaampia ihmisiä, jotka ovat niin kilttejä, että jättävät viestiä. Niinkuin sinä :). Kiitos siitä!

      Poista
  25. Välillä pitää olla armollinen itselleen ja vetelehtiä hyvällä omalla tunnolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ukkelikin koittaa mulle aina tolkuttaa :). Ja aika hyvin olen oppinutkin ihan vaan olemaan ja sulkemaan silmät kaikelta keskeneräiseltä, mutta tänä kesänä on huolettanut se, etten olen jaksanut tehdä edes sellaisia asioita, joista nautin ja jotka yleensä tuo mulle iloa ja energiaa. Mutta tänään on taas jo ihan toisenlainen fiilis. Aurinko paistaa ja lomakin on enää viikon päässä.

      Iloista viikonloppua <3

      Poista
  26. On lupa välillä vain olla ja laiskotella. Aina ei tarvitse olla tekemässä jotain. Ja sitäpaitsi olet saanut aikaiseksi vaikka mitä. Kiva piha, tykkään. Tyylikäs, sinun näköisesi. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on varmaan ollut joku kesäpaniikki. Tai paremminkin kesälamaannus, kun on tuntunut, että kesä ei ala ikinä, vaan aina vaan on kylmä ja sataa. Mutta ei tarvinnut kuin yhden aurinkoisen viikonlopun tähän väliin, niin taas on ihan erilainen mieli ja jaksaa vaikka mitä.

      Tuli hyvä mieli myös tuosta, kun sanoit, että piha on mun näköinen :). Ehkä se tosiaan on. Kiitos Tiina ja kauniita kesäpäiviä <3

      Poista
  27. Voi miten kaunista kukka ja kasviloistoa sieltä löytyykään <3 Ihania noi oma kasvattamat tomaatit, niiden maku on vaan niin hyvä :) Aurinkoista sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas viestistä Happystarhome <3 Tomaatit on kyllä vähän niinkuin karkkeja. Tai siis paljon parempia :).

      Kivoja kesäpäiviä sinne onnellisten tähtien kotiin!

      Poista
  28. Camooon Annukka!!! Miten niin et ole mukamas pihaa laitellut?! Kaikenlaisia istutuksia ja hyötykasveja siellä satoa tuottamassa! Ja noin siistiä kaikki. Nyt otat peilin käteen ja kiität itseäsi tuosta ahkeruudesta :).

    Tunnistan niin tuon tunteen, kun on ihan loppu ja loman tarpeessa. Olen ollut jo jonkin aikaa lomalla ja ihanasti päässyt rentoutumaan jo, mutta sen alla oli kyllä vähän samat fiilikset eikä meinannut riittää motivaatiota mihinkään. Kyllä se loma onneksi sieltä tulee ihan pian ja sinun lomasi taitaa ilmojen suhteen olla parhaiten ajoitettukin. Koita pinnistellä vielä viimeiset työpäivät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ihan oikeesti ollut joku ihme kesälamaannus tänä vuonna. Ihan vaan keleistä johtuen varmaan, koska muhun vaikuttaa matalapaineet paljon enemmän kuin haluaisin. Aurinkoisella ja lämpimällä sitä osaa ottaa kesän jotenkin paljon rennommin ja lomana, vaikka töissä onkin. Jää kuitenkin ne valoisat ja lämpimät illat vielä käyttöön, mutta jos koko ajan on kylmä ja sataa, niin ei huvita mikään. Ja enitsen mua on huolettanut, että ei ole huvittanut mikään sellanen vapaaehtoinenkaan, mistä yleensä saan iloa ja energiaa. Kotihommista viis. Niiltä osaan kyllä nykyään sulkea silmät koska vaan :). Ja jotenkin oli vissiin ihan terveellistä laittaa noi vähäiset pihakuvat tänne pötköön, niin tuli itsellekin sellanen olo, että on siellä sentään paljon muutakin kuin niitä epäkohtia, joita ei välttämättä kukaan muu edes huomaa, mutta kun itse tietää, mitä on suunnitellut tekevänsä, mutta ei ole tehnyt, tulee sellanen olo, että ei ole tehnyt kertakaikkiaan yhtään mitään.

      Mutta ei tarvittu taas kuin yksi aurinkoinen viikonloppu, niin johan taas elämä hymyilee ja jaksaa vaikka mitä. Etenkin, kun aamukammassa on enää viis piikkiä lomaan :).

      Terkkuja ja aurinkoa Iduriin! Ja edelleen ihanaa reissua sitten, kun sen aika on (en enää muista milloin)

      Poista
  29. Sullahan kasvaa siellä vaikka mitä! Paljon rehevämmän näköistä kuin täällä meillä, vaikka mielestäni olen paljonkin saanut aikaiseksi tänä vuonna. :D Vielä mä jaksan uskoa helteisiin! Jospa elokuu olisi pitkä ja KUUMA.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka itse olis mieluusti vaihtanut kaikki viimeaikaiset sateet poutaan, niin kyllä siitä paljosta vedestä selvästi se hyöty on ollut, että kaikki tosiaan näyttää rehevämmältä kuin normaalisti. Vähän jopa epätodelliselta. Niinkuin nyt vaikkapa toi meidän takapiha, joka on sellasta savimaata, että kuivalla kelillä halkeilee kuin joku erämaa :). Mutta nyt sekin on ihan ok.

      Ja juu. Se on saletti, että elokuussa on kesän parhaat kelit :). Ja uskon kanssa siihen, että syksystä tulee niin kaunis ja lämmin, ettei kukaan enää mitään muuta muistakaan :)

      Poista
  30. Viimein ennätän ja muistan tulla kommentoimaan, vaikka postauksen luin kyllä jo ihan tuoreeltaan! Siis jos sä et ole saanut mitään aikaan, niin mitäs tuo kaikki sitten on?:D Olen alkanut epäillä, että mulla on sellainen päänsisäinen työsysteemi, joka tekee laiskottelusta aina hieman epäsuotavaa...Onko sulla sama? Kun joskus parikymppisenä tajusin olevani ihan liian tunnollinen ja pelkäsin aina myöhästymistä (esim. koulusta), niin silloin aloin tietoisesti opettelemaan pientä hulttiomaisuutta. Lähinnä välillä pinnasin luennoilta, vaikka meillä oli luentopakko ja opettelin ajattelemaan, että jos myöhästyn, niin se ei kaada maailmaa. Pitkä johdanto, mutta nyt yritän vähän opetella samaa suorittamisen kanssa. Olen suorittaja ja aina pitäisi tehdä jotain...
    Hei, ihanaa! Sun loma on enää neljän päivän päässä!<3 Uskon, että helteet on tulossa, jos ei aikaisemmin, niin sitten kun koulu taas alkaa...;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä se aina vaan vaikeaa on päästä pois siitä lapsuuden ja nuoruuden "jouteneolo on syntiä"-mallista, vaikka ukkeli on jo neljännesvuosisadan (kääk) koittanut mua kouluttaa siihen, että ihmisen tarvii välillä osata vaan olla. Ja osaankin onneksi, mutta viimeaikoina mua on huolettanut eniten se, että en ole jaksanut tehdä edes niitä asioita, joista tykkään ja jotka tuottaa yleensä iloa. Niinkuin nyt vaikkapa kirjoittaa tai kuvata. (Muutaman kerran avasin koneen, mutta olin ihan lamaantunut. Tuojottelin vaan ruutua ja lopulta pistin kannen kiinni ja se on jotain mitä mulle ei yleensä ikinä tapahdu).

      Mutta menneestä viikonlopusta sai aurinkoenergiaa varastoon. Ja varmaan siitä harvenevasta lomakammastakin :). Täysi luotto on myös siihen, että kelit ja sitä mukaa kesämieli tästä vaan paranee.

      Kiva kun kävit. Sun profiilikuva tekee iloiseksi <3

      Poista
  31. Vetelyys täälläkin, hei vaan. _o/
    Oi miten samaistunkin tuohon jatkuvaan pehmusteiden kantamiseen. Huh, tympii aivan.
    Meillä pehmusteet ovat nyt oikein rumasti olkkarin nurkassa läjässä kun en vaan jaksa koko ajan olla tarkkana milloin seuraava sade osuu kohdalle. Kertaalleen jo pääsivät kastumaan ja harmitti niin vietävästi.
    Merkillinen kesä.

    Lomaa odotellessa. Tänä vuonna kämmäsin itse, ja päätin pitää lomat ihmeellisissä pätkissä. Nyt harmittaa jo valmiiksi, koska lomantarve on kohdalla.
    Ensi vuonna sitten paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi meitä Vetelyksiä :). Paitsi että huomaan selvää piristymistä nyt, kun on enää yksi työaamu jäljellä ja sitten kokonaiset kolme viikkoa lomaa, joka mun tapauksessa on aika luksusta. Pienellä porukalla kun hommia tehdään, niin mahdollisuuksia pitää täyspitkiä lomia yhteen putkeen ei oikeastaan ole, vaikka välillä toivoisinkin. Vaikka voi olla, että olis sitten vaan vaikeampaa se töihin paluu, jos ehtii liiaksi tottua oleiluun.

      Tää on tosiaan ollut ihme kesä. Jos nyt oikein edes kesästä voi puhua. Joku kesäkelitakuu pitäis meillä poloisilla suomalaisilla olla, kun suurimman osan vuodesta kumminkin pimeydessä pakerretaan.

      Toivottavasti sulla vielä joku lomanpätkänen on jäljellä. Ja toivottavasti mun sääennustajan lahjat on tallella, koska ne kertoo, että reilun viikon päästä alkaa pitkä lämmin jakso :)

      Poista

Kiitos kivasta kommentistasi